En kulturhistorisk festival, der hylder de kvindelige pionerer

‘QUEENS’ er årets tema til Golden Days Festival, der fra d. 2. til 18. september sætter fokus på alle queens og kvindelige rollemodeller i vores kulturhistorie.

Kom med på Podwalk gennem forfatteren Tove Ditlevsens barndomsgade på Vesterbro. Eller gå en tur i haven på Rungstedlund og oplev billedhuggeren Marit Benthe Norheims spektakulære kunstinstallation ‘Campingkvinder’, som repræsenterer de kvindelige arketyper: flygtningen, bruden, moderen, beskytteren og sirenen.

Bag festivallen står ADBC, der er en af Danmarks førende huse inden for formidling af kunst og kultur – og én af de helt store ambitioner med Golden Days er at gøre kulturhistorien interessant for så mange som muligt.

Derfor er der i samarbejde med alt fra museer og biblioteker til koncertsteder og kulturhuse blevet udviklet nye formidlingsformater, hvor historien sættes på spil for at gøre os nysgerrige. Læs mere om eventprogrammet her.

Spotlight på queens og kvinder

Danmarkshistorien, litteraturhistorien og designhistorien er fyldt med modige konger og visionære mænd. Men kvinder har også i løbet af historien indtaget tronen, brudt konventioner og normer og ikke mindst været lige så stærke, kreative og sjove som mændene.

I forbindelse med dronningens regentjubilæum er Golden Days derfor i år blevet dedikeret til netop disse markante kvindeskikkelser.

Man kan blandt andet lave sin helt egen version af kunstneren Peter Ilsteds ikoniske kunstværk ‘En ung pige, der renser kantareller’ fra 1892 på Kunsthal Charlottenborg.

Maleriet er nemlig blevet relanceret som VR-oplevelsen ‘The Female Gaze’, der giver mulighed for at ændre synets perspektiv.

Udstillingen bygger videre på tanken om, at store dele af kultur-og kunstverdenen historisk set har været underlagt The Male Gaze.

Derudover kan man tage på en særomvisning i Dansk Arkitektur Centers udstilling ‘Kvinder skaber rum’, hvor forskningsteamet bag dykker ned i danske kvindelige arkitekters fortællinger, som kun fremgår som perifere skikkelser i historien – hvis de overhovedet er blevet skrevet ind i den.

Efterfølgende bør man gå forbi Kongens Nytorv, som i denne forbindelse er blevet omdøbt til Dronningens Nytorv. Her vil man nemlig finde en ring af 50 pæle, der hylder historiens heltinder og queens. Byrumsudstillingen peger nemlig på den omfattende mangel på kvindelige statuer i byrummet og skildringen i historiebøgerne. Derfor er det helt sikkert en udstilling, som man ikke må gå glip af.

K7 – 7 dages kultur for unge

Golden Days er fyldt med et hav af spændende, grænseoverskridende og oplysende events og hvis man er mellem 18-27 år, kan man i forbindelse med K7 få fri entré på over 160 museer, kunsthaller og oplevelsescentre fordelt over de danske byer mellem den 12.-18. september.

Det eneste, du skal gøre, er at medbringe et gratis K7-kort, som du kan hente her.