Amager Salonen Mette Helena Rasmussen kunstudstilling Amagerbro
© Julie Mørkeberg

Amager Salonen – Når kunsten flytter ind

Boligstylist Mette Helena Rasmussen og kunstner Anne Aarsland arrangerer offentlige kunstudstillinger i private hjem. Næste udstilling er i Mette Helenas lejlighed på Amagerbro, hvor du kan opleve flere end 30 kunstneres værker. Fredag den 16. marts er der fernisering.

I skiftende private hjem kan du opleve kunst på væggene på offentlige kunstudstillinger. Sidste kunstsalon – som var den første af slagsen – foregik i Anne Aarslands hjem på Frederiksberg. Nu er turen kommet til Mette Helenas hjem på Amagerbro. Det sker med udstillingen ”Amager Salonen”, som du kan opleve fra 16.-22. marts.

Amager Salonen Mette Helena Rasmussen kunstudstilling Amagerbro
© Julie Mørkeberg

Amager Salonen i Mette Helenas private hjem

I en 150 kvadratmeter stor lejlighed i en 100 år gammel bygning på Amagerbro bor Mette Helena Rasmussen med sine to børn. Lejligheden danner ramme om den næste kunstudstilling, hvor du kan opleve 90 kunstværker fra over 30 kunstnere. Værkerne fordelt i lejligheden er både malerier, relieffer, keramik og fotografier.

Fredag den 16. marts er der fernisering, hvor EU-kommisær Margrethe Vestager holder åbningstale, og duoen Uhørt, som består af digter, forfatter og sangskriver Lone Hørslev og komponist Jesper Mechlenburg, optræder.

Amager Salonen Mette Helena Rasmussen kunstudstilling Amagerbro
© Julie Mørkeberg

Et socialt arrangement med vin og musik

– Vi har fokus på, at vi gerne vil lave ferniseringen som et event. Det skal være et socialt arrangement. Et sted, hvor man kan mødes og snakke om kunsten og møde kunstnerne. Vi inviterer netop lyrik, musik og litteratur indenfor for at skabe en særlig stemning, siger Anne Aarsland.

Hvordan vil I sikre, at det bliver et socialt arrangement? – Vi har købt 30 dunke hvidvin. Og hvis det ikke er nok, er der også 10 rammer øl, storgriner Mette Helena Rasmussen og tilføjer:

– Selvom det er en forholdsvis stor lejlighed, jeg bor i, vil man komme til at stå lidt tæt. Bare det at stå i kø til toilettet kan være en oplevelse, og der vil det være naturligt at falde i snak med andre.

Amager Salonen Mette Helena Rasmussen kunstudstilling Amagerbro
© Julie Mørkeberg

Både etablerede og nye kunstnere blandt udstillerne

De kunstnere, der udstiller deres værker på Amager Salonen tæller blandt andre Evren Tekinoktay, Balder Olrik og Malene Landgreen. Nogle af kunstnerne har selv valgt, hvilke værker de vil have udstillet, mens andre værker er blevet specifikt udpeget af Mette Helena Rasmussen og Anne Aarsland.

– De kunstnere, vi har valgt til at udstille, er nogen, vi selv synes er spændende. De fleste af kunstnerne er etablerede, men vi inviterer også helt nye kunstnere med, siger Anne Aarsland. Mette Helena Rasmussen fortsætter:

– Jeg synes, det er helt vildt sjovt at få lov at invitere nogen med, som måske aldrig har udstillet før og være en del af, at de også bliver eksponeret.

Amager Salonen Mette Helena Rasmussen kunstudstilling Amagerbro
© Julie Mørkeberg

Kender hinanden fra Instagram

Mette Helena Rasmussen og Anne Aarsland har i flere år fulgt hinanden på Instagram. For omkring et halvt år siden låne Mette Helena Annes lejlighed til et presseevent for et italiensk lampefirma. Dér mødte de hinanden for første gang.

Efter lampernes indtog i Annes hjem, kom Mette Helena og Anne til at snakke om, at det kunne være sjovt at gøre det samme med kunst. Invitere noget nyt ind og åbne op for, at folk kan få en kunstnerisk oplevelse, som er noget andet end et traditionelt galleri.

– Vi rykker kunsten ud til folk ved, at det foregår i private hjem. Folk fra området kommer til udstillingen, så i stedet for, at man altid skal ind til et galleri, så kommer kunsten ud til dem, fortæller Anne Aarsland. Mette Helena Rasmussen supplerer:

– Og så rammer vi også nogle andre mennesker end dem, der måske normalt kommer til kunstudstillinger. For eksempel kommer hele min gård. Det er lidt ligesom, når der kommer cirkus til byen – folk vil gerne bakke op om det.

Amager Salonen Mette Helena Rasmussen kunstudstilling Amagerbro
© Julie Mørkeberg

Flere kunstformer – i hele landet

Det er håbet, at de skiftende hjem for udstillingerne skal foregå rundt omkring i landet, så det ikke kun er hovedstadsområdet, kunsten kommer ud til.

– Vi har blandt andet været i dialog med et slot i Jylland, så der er mange muligheder, siger Anne Aarsland. Mette Helena fortsætter:

– Vi håber også, vi kommer til at præsentere flere kunstformer til vores kommende udstillinger – for eksempel performance-kunst. Der er ingen dogmer – det skal bare være fedt!

Amager Salonen Mette Helena Rasmussen kunstudstilling Amagerbro
© Julie Mørkeberg

Amager Salonens åbningstider

Fredag den 16. marts kl. 17-21 (fernisering)
Lørdag den 17. marts og søndag den 18. marts kl. 11-16
Mandag den 19. marts, tirsdag den 20. marts og onsdag den 21. marts kl. 12-15
Torsdag den 22. marts kl. 16-20

Amager Salonen foregår på Svinget 8, 3. th., 2300 København S. Der er gratis adgang. Læs mere om Amager Salonen her.