© Potteriet / Katrine Becher Damkjær

7 steder, du kan finde glas og keramik i sommerlandskabet

Over hele landet kan du finde keramikere og glaspustere med butik og værksted, hvor du kan få et kig bag facaden. Vi har fundet 7 steder med unikke, håndlavede varer – og ét af stederne kan du selv prøve talentet af.

Rundt i sommerlandskabet findes der et utal af keramikere og glaspustere med butik og åbne værksteder. Vi har fundet frem til syv steder, som du kan besøge i ferien - tre glaspustere, tre keramikere og et sted, hvor du selv kan lade kreativiteten slå sig løs. Tjek dog gerne stedernes website, før du drager afsted – flere har varierende åbningstider i sommerperioden.

Baltic Sea Glass

I Melsted uden for Gudhjem kan gæster hver dag komme helt tæt på, når glaspusterne arbejder med flydende glas hos Baltic Sea Glass. Det internationalt, anerkendte glaspusteri er placeret i det, der engang var et gammelt hønsehus med smuk udsigt over vandet. Butikken har åbent alle dage hele sommeren, og der pustes i det åbne værksted mandag-lørdag - ofte mellem 10.00-12.00 og igen fra ca. 13.00-15.00. Baltic Sea Glass har eksisteret i over 40 år og blev oprindeligt skabt af de to glasdesignere Maibritt Jönsson og Pete Hunner. Siden har nye kræfter taget over, og senest er Tobias Sode blev sat i spidsen for deres Unika produktionen.

Baltic Sea Glass

Værkstedet er åbent hver dag hos Baltic Sea Glass på Bornholm, hvor nysgerrige kan se med, når det smukke glas formes og skabes

© Baltic Sea Glass

Stovbyglas

Stovbyglas er et hyggeligt lille glaspusteri i Væggerløse på Lolland-Falster. Stedet er placeret lige ved en gammel mølle, og her er både butik og værksted. Bag stedet står glaspuster Line Boye Jacobsen, der fokuserer på brugskunst som blandt andet skåle, lysestager, kander, glas og lamper. Butik og værksted er i samme lokale, så i sæsonen er det muligt at se, hvordan glasset fremstilles. I juli og august åbner butikken hver dag kl. 10.00, og i hverdagene har det arbejdende værksted åbent 10.00-16.00.

Glass Blow / Rågeleje Glaspusteri

I Rågeleje er det muligt at besøge glaspusteriet Glass Blow, der er skabt af Jason Blak Bengtsson, som har arbejdet med glas i over 29 år. Inspirationen henter han fra havets evigt omskiftelige form, og på samme måde er hvert glasværk helt unikt. Stedet har fokus på zero waste, og intet glas går til spilde. Udover stedets egen kollektion samarbejder Jason også med en række designere, såsom Helle Mardahl og Nina Nørgaard for Noma. Stedet har åbent tirsdag-søndag.

Glass Blow

Wave vase fra Glass Blow i Rørvig

© Glass Blow

Asaa Potter

Langt ude på landet i Nordjylland, på en lille vej i retningen mod Sæby, finder man Asaa Potter. Her har pottemager Finn Risom åbnet værksted og butik sammen med sin hustru, hvor man kan finde brugskeramik i traditionel stil. På hylderne er blandt andet fine fade, middagstallerkener og krus i flere farver. Butikken og værkstedet har åbent onsdag-lørdag kl. 12.00-17.00.

Inger Mehlum

I Fensmark uden for Næstved finder man keramiker Inger Mehlum. Placeret i den anden ende af Kirkestien nær Holmegaard Værk og med udsigt til grønne marker, arbejder hun i Arne Bangs historiske gamle værksted. Her skaber hun både store håndbyggede unika og mindre serier af funktionelle brugsting, som blandt andet kopper, skåle og fyrfadstager i både stentøj og porcelæn. Værkstedet har ikke faste åbningstider, men du er altid velkommen til at give et ring og kigge forbi efter aftale.

Potteriet

På den nordlige del af Langeland i byen Stoense, finder man Jannie Nielsen og Esben Langkildes værksted og butik Potteriet. De to pottemagere arbejder i stentøj og porcelæn og skaber kun få udgaver af hvert produkt. Udvalget i butikken skifter derfor ofte, så har du spottet noget, du kan lide, så gælder det om at slå til med det samme. Potteriet har åbent alle ugens dage fra kl. 11:00.

© Potteriet / Katrine Becher Damkjær
© Potteriet / Sannie Burén

Restart

Hos Restart på Frederiksberg kan man selv prøve kræfter med de kreative fag. Her er både værksted og butik, og visionen er at skabe et pusterum fra hverdagens stress, hvor der er plads til at slappe af, fordybe sig og bruge kunsten som terapi. I de hyggelige lokaler på Smallegade er der både mulighed for at male på keramik, glas og lærred, og hver torsdag er der ler-workshop, hvor man kan skabe sin egen keramik helt fra bunden. Sørg for at booke tid via deres hjemmeside.