Se Uffe Buchards kreative julebord

Uffe Buchard har dækket et personligt bord med historier, der fortæller om et menneske fra både by og natur.

uffe buchard julebord julepynt spisebord
© Andreas Mikkel Hansen

Den følsomme iscenesætter

Uffe Buchard lever af at iscenesætte og fortælle historier med billeder og visuelle virkemidler. Han har dækket et personligt julebord, som lader øjnene gå på opdagelse i et tableau, som viser ham som menneske af både by og natur, og som på en gang vil mindes det, som har været, og som peger frem mod nye horisonter.

uffe buchard julebord julepynt spisebord
© Andreas Mikkel Hansen

Uffe Buchard

Han er en skarp visuel kommunikator og arbejder til daglig med rådgivning, creative direction og branding inden for alt fra mode til design over skønhed, interiør og kunst. Han står bag magasinet Dansk Magazine, driver den kreative konsulent-virksomhed Darling Creative Studio, og så er han en passioneret blomsterbinder, som sidste år udgav bogen Blomst. Han har arbejdet rundt omkring i verden, men vender altid tilbage til København, som han synes er "The most livable city in the world". Vi har sat ham stævne ved hans eget dækkede julebord til en snak om jul og traditioner.

uffe buchard julebord julepynt spisebord
© Andreas Mikkel Hansen

Det pompøse centerpiece af en blomsterdekoration sender tankerne mod renæssancen og sørger for, at øjet aldrig keder sig. Foran buketten ses dansk keramik som for eksempel vasen af Axel Salto og hjorten af Knud Kyhn.

Sætter man sig til bords hos Uffe Buchard juleaften, så kan oplevelsen nok nærmest beskrives som en art Gesamtkunstwerk, hvor alle sanser aktiveres. Her spiller Mascagni: Cavalleria
Rusticana, Intermezzo; her tårner store blomsterdekorationer sig op og sender tanker mod renæssancens overdådige centerpieces, hvor øjnene ikke må kede sig; og her smager man på en klar suppe, som Uffe fik den hos sin farmor i Sønderjylland, da han var lille. Juleaften hos Uffe Buchard er en nøje orkestreret oplevelse, hvor det æstetiske spiller hovedrollen, og hvor alle objekter på bordet tilsammen siger noget om, hvem Uffe er.

uffe buchard julebord julepynt spisebord
© Andreas Mikkel Hansen

I Uffe Buchards juletableau er de røde roser til ære for Uffes mor, som gik bort sidste år. De friske orange bær og blomster strutter af liv og glæde, og peger frem. Den organiske antikke Axel Salto-vase er sat over for grankogler fra skoven, hvis former vasen er inspireret af.

— Jeg er gået hen og blevet noget, som min mor altid har sagt til mig, at jeg ville blive – nemlig et naturmenneske. Jeg har altid set mig selv som et inkarneret bymenneske, men min mor
fik ret. Det tror jeg tydeligt ses på mit dækkede bord. Her brager naturen igennem med masser af dyr, kogler og vanvittige grene. Jeg kan bedst lide, når naturen gør det, som man ikke regner med. Når den er vild og utilregnelig. Det iskolde city kommer til udtryk igennem bestikket og det minimalistiske japanske service. De gamle Georg Jensen Damask-servietter, som man ikke
kan få mere, samt glassene har været min mors. Hende mistede jeg sidste år, så derfor betyder det noget for mig at have det med til bords, fortæller Uffe.

uffe buchard julebord julepynt spisebord
© Andreas Mikkel Hansen

Moderens gamle Georg Jensen Damask-servietter og glas, fra da hun blev gift, er kombineret med stilrent japansk Hasami-keramik samt bordskåner i siv fra Ikea.

For ham handler julen om kærlighed. Den handler ikke om gaver, forbrug og mad. Den handler om at lægge mobiltelefonerne væk og være tilstede for dem, som betyder noget for en. Uffes mor har altid været en stor del af hans jul, og på nær en enkelt gang, hvor han strandede i London, har han altid holdt jul med hende og familien. Derfor har han også i dag dækket bordet med røde roser, som var hans mors yndlingsblomst. Samtidig har han kombineret de røde roser med orange blomster, som for ham udstråler noget positivt, som et varsel om en ny tid. Et julebord skal for ham være personligt, og han bryder sig ikke om den traditionelle jul, hvor man blindt følger en eller anden skabelon.

uffe buchard julebord julepynt spisebord
© Andreas Mikkel Hansen

Uffes skarpe sans for æstetik kommer til udtryk, når man kigger på bordet i sit hele. Få kan slippe af sted med at kombinere bombastisk renæssance-blomsterkunst i orange toner med stramt skandinavisk design af Wegner og Kjærholm, kinesisk vintagefund, gammelt dansk keramik samt den skulpturelle Tube Candelier af hippe Michael Anastassiades.

– Jeg synes et hjem kan blive grimt af julepynt, fordi det som udgangspunkt ikke passer ind i ens hjem. Man kan sammenligne det lidt med en brud. Det er på mange måder den vigtigste dag i en kvindes liv, og man sætter alle sejl ind på at gøre hende så smuk, som mulig. Det ender bare altid med, at hun ser dejligere ud normalt. Der er blevet gjort så mange ting på den stakkels brud. Håret er stramt og mærkeligt, og kjolen er sådan en, som hun aldrig ville have haft på ellers. Det er det samme med julepynt. For at være helt ærlig, så synes jeg, at der er meget omkring julen, som er rigtig forlorent. For mig handler det om at æde sig fed og glad og at gøre noget for hinanden, forklarer Uffe. Han glæder sig i år til at fejre jul med sin colombianske kæreste, Sebastian, og håber, at de i øvrigt kun bliver 6 til bords, da 7 stole ødelægger æstetikken.