Kom indenfor i smykkedesignerens juleunivers

Med pastelfarver og rosa nuancer er julepynten i Jane Kønigs sommerhus spækket med utraditionelle twists.

Juletræet er pyntet med al slags pynt som gamle glaskugler, små musetrapper samt flere rækker af perler. De store bokse i metallicfarve er lavet i overstørrelse som kopier af smykkeæskerne fra butikken. Alle gaver er pakket ind i et væld af pastelfarver og bundet med garn og personlige kort og papirrosetter.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Et tableau på terrassen er lavet af en dekorativ jernstol med en pude af tykt, blødt mos og en gammel parasolfod, som er brugt som holder for en flot gren dækket med mos.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Jane Kønigs juleeventyr i sommerland

Guldsmeden Jane Kønig holder primært jul i sommerhuset, og her er alle inviteret. Julen rummer derfor masser af liv, og det kan man også se i pynten, der er holdt i pasteller, glimmer og glitter, og som er en blanding af egne påfund og venners kreationer.

Kom med til et uhøjtideligt og utraditionelt julegilde i naturen.

Julen har et rosa tema hos Jane Kønig. Juledugen er syet sammen af mange små, gamle duge i rosa nuancer, og de forskellige stole om bordet passer til de vidt forskellige mennesker, der holder julen her. På bordet står malede trælysestager lavet af vennen og kunstneren Sunny Asemota og en blanding af porcelæn og keramik, som Jane har købt gennem årene.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Papirvifterne, der er bundet på en snoet gren i vinduet, er lavet af Janes veninde Violise Lunn.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Gamle, fine kopper med guld, franske kaffeskåle, en porcelænsopsats fyldt med kager og en skøn, meget glad nisse byder velkommen på bordet. Nissen er lavet af Sunny Asemota.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Grangrene med lyskæder skaber julet hygge. En stor samling Nagel-stager står tændt med lange, slanke stearinlys.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Smukke pasteller pryder sommerhuset

Jane Kønig, der er guldsmed med egen butik i indre København, har altid meget travlt til jul, for det er en af de højtider, hvor der er fart på i hendes butik. Julens tid er der, hvor der ønskes og vælges, og gaver pakkes ind på smukkeste vis. Det fylder dagene fra morgen til aften.

Og så med ét er det hele forbi, og så tager Jane med sin søn og arapapegøjen Gøje i sommerhus i Tisvilde i Nordsjælland, der er et stille sted tæt på naturen. Janes egen jul bliver ikke forsømt, fordi der er travlt i butikken.

En eksplosion af smukke pasteller skaber det yndigste forum for hendes jul i sommerhuset. Til daglig bor Jane i København, men hun har i de sidste 15-20 år holdt jul og nytår i sommerlandet. Huset er et arkitekttegnet Mønhus med en ekstra udestue af glas i forlængelse af facaden.

– Jeg har boet en masse steder i Tisvilde gennem årene, lejet og lånt huse, for på den måde at finde ud af, hvor jeg ville bygge mit eget hus, og hvordan det skulle være, siger Jane.

I indretningen er rød og lyserød faste farver – som i Andy Warhols tryk af Marilyn Monroe fra Janes ungdom, den pink lampe, Petite Machine, fra Made by Hand, købt hos Studio Flemming Lindholdt, den rødmalede stol og det farverige gulvtæppe fra Kirsten Fribert, der samler farverne.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Adventsstagen har Jane selv lavet af aluminiumstråd med gammeldags lyseholdere, sirligt klippede rosetter af papir, crepe og folie, der er limet og har fået glimmer på. Materialerne fås i hobbyforretninger.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

En uforudsigelig jul

Det tager tid at pejle sig ind på ens egne behov, men Jane ved i dag, hvad hun har brug for, og hun har fået opfyldt sine drømme med det nye hus. Her er julen klassisk – og så alligevel ikke.

– Jeg har ikke en stor familie, så min søn og jeg holder jul sammen, men også med både hans og mine venner og med dem, som heller ikke har faste steder at være i julen. Det bliver altid hyggeligt og lidt uforudsigeligt – fuld af traditioner og så alligevel ikke, fordi vi er forskellige mennesker samlet i en højtid. Vi kommer jo alle fra en barndom med traditioner, som egentlig er relativt ens med mad, det at være sammen og så at give lidt gaver, siger Jane.

En plakat af Bob Dylan fra Janes ungdom skaber visuelt anderledes liv over en juledekoration på en bakke med lys, hyacinter og snehvide juleting.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Pakkeværkstedet med æsker, gaver, bånd og kort. De store, runde metallicæsker på gulvet er pynt lavet til guldsmedebutikken. Bordet med afskallet, rosa maling er et fund fra områdets loppemarked, og plakaten af Bianca Jagger er et foto taget af Andy Warhol i 1980.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Juleeventyr i sommerland

Da huset altid er åbent for nye, der ikke har et sted at være juleaften, vokser familien år efter år. Maden er klassisk med kartofler, and, rødkål og grønkålssalat, dog er det vigtigste varme kastanjer og duften, der breder sig, mens de er i ovnen.

Hjemmerørt urtesmør sætter prikken over i’et, og så er julen gået i gang. I år er den badet i pasteller med masser af rosa, blå og grønne nuancer taget ind fra naturen. Jane sysler selv med julepynt af papir og stofrester med glimmer, som hun blander med pynt fra veninden Violise Lunn, der laver foldede papirvifter til at hænge op i vinduerne, og julestager af træ lavet af vennen Sunny Asemota.

– At have tiden til at sidde og nørkle med juleting er nærmest zen, siger Jane, der er ret glad for fugle, og derfor får Gøje også sin dosis julemusik med fuglelyde fra sin art i Amazonas’ jungle, som så blander sig med julens andre lyde.

Julen her er varm og mild – med lys som fra sommerens farver om dagen og med levende lys og lyskæder overalt, når mørket falder på. Det er et sandt juleeventyr i sommerland, der til tider dækkes med sne og frost.

Silke- og metallicfarvede bånd, rosetter i papir og glimmer – alt skal bruges til julepynt og pakker.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad