Julen varer lige fra halloween
Pernille Palmquist elsker alle forberedelserne op til jul. Det er derfor, hun begynder tidligt, når hun skal pynte op i villaen nord for København, hvor hun bor sammen med sin mand og fire børn.
AfBirgitta Wolfgang Drejer/Sisters Agency/Jakob L. Falhof
©
Malue Drejer
Pernille Palmquist var vild med at besøge sine bedsteforældre, da hun var barn. Hendes farfar, der var både kreativ og fingerfærdig, tryllede nemlig de fineste små nisser frem, som skabte en fantastisk stemning af jul og hygge. Lige siden har hun elsket julen.
- Julen er en tid, hvor det er tilladt af pynte ekstra meget op. Jeg har heldigvis gemt al pynt fra vores bedsteforældre og de sjove og søde ting, børnene har lavet gennem årene, siger Pernille Palmquist.
Hun ejer sammen med sin mand Nils Palmquist Herregården Broløkke på Langeland, som i 2005 gennemgik en omfattende renovering, og nu er indrettet som bed & breakfast. For Pernille betyder det, at når arbejdet som familierådgiver er overstået, vender hun blik og fokus mod Langeland og den opgave det er at drive Broløkke. Hun har været med til at udvikle stedet og har sat sit præg på alt lige fra indretningen til hele konceptet omkring borddækning, blomster og mad. Det betyder også, at hun har to steder at julepynte: Broløkke og det private hjem nord for København.
- Lige så snart halloween er overstået, begynder jeg at pynte op. Hvis vi også skal nå at bage julekager og klippe julepynt, må vi jo begynde tidligt. Og vi vil også gerne nå at nyde pynten, inden den skal ned igen, forklarer hun.
Hjemmet er funktionelt indrettet, så der er plads til en kreativ og aktiv familie med fire børn. Men med respekt for husets historie, der kan spores helt tilbage til 1750, hvor huset fungerede som det lokale mejeri. Pernille har blandet forskellige stilarter og skabt et personligt og indbydende hjem. Nostalgi og klassiske møbler er flettet ind imellem det nordiske og moderne.
- Indretning skal være personlig og tænkt med hjertet. Ånden ligger i de små ting og detaljerne, som man ikke kan købe sig til på én gang. Det gælder også vores julepynt, som er købt, arvet, hjemmelavet og fundet gennem mange år, siger Pernille.
Det første, der kommer op i hjemmet, er Pernilles hjemmeklippede ballerinaer, som skal hænge i vinduerne. Men en del af pynten henter hun ude i Broløkkes egne skove.
- Lærkegrene og kogler er en fin og nem pynt, der fylder godt i vaser og krukker eller bare som rå grene på gulvet. Det er også her, vi henter vores juletræ. Men det får ikke lov til at komme ind før lillejuleaften. Børnene har for nylig fået indført lametta og flag på træet, for så ligner det et rigtigt juletræ. Det har de selvfølgelig fået lov til, selvom jeg mest er til de naturlige nuancer som grå, brun, lys pudder, sølv og guld, forklarer Pernille.
Børnenes julesokker er også en del af pynten, ligesom de allerede fint indpakkede gaver, der er med til at give stemming og forventningsglæde hen mod juleaften. Og så må man ikke glemme julemusikken, mener Pernille.
- Julemusikken, som er noget af det vigtigste, når man skal skabe julestemning. Specielt de amerikanske julesange af Frank Sinatra, Bing Crosby og Ella Fitzgerald er blandt mine favoritter.
©
Malue Drejer
Hjemmet nord for København bærer tydeligt præg af, at indehaveren elsker jul - og ikke mindst at pynte op til jul. Julepynten er samlet gennem mange år og er en blanding af købt og hjemmelavet. Billederne på væggen er indrammede tegninger fra aviser og franske satiretegninger. Det store sorte askebæger er fra 1970’erne og bliver til jul fyldt med strikkede julekugler. I forgrunden Gubis Grasshopper-lampe.
©
Malue Drejer
Læsestuen er et lyst og dejligt værelse at trække sig tilbage til. Indretnings- og fotobøger ligger fremme på hylderne. Et smukt fransk spejl pryder væggen. Den store lanterne er fra Tine K Home.
©
Malue Drejer
De flotte strikkede julekugler er lagt frem, så de ligger klar til at pynte træet med, når det kommer ind i huset lillejuleaften.
©
Malue Drejer
Pernille og Nils har fået firmaet Simonsen & Czechura til at lave både radiatorskjulere og hylder i læsestuen. Tæppet er købt på en rejse i Saharas ørken. På den gamle stol ligger gaverne allerede og venter på juleaften. Chanel-stråhatten har Pernille købt af en tidligere fotomodel på et loppemarked
©
Malue Drejer
En lærkegren fra skovene omkring parrets herregård Broløkke på Langeland skaber flotte linjer i lyset fra vinduet. Stjerne, træ og kugle fra Tina K Home.
©
Malue Drejer
Adventskransen på sofabordet, der er fra De Fire Årstider, kommer frem hvert år. På væggen et stort maleri af Kurt Trampedach. Sofabordet PK 61 af Poul Kjærholm er købt på auktion. Skamlen PK 33 er også af Poul Kjærholm. Sofa og stole fra det italienske firma Meridiani er købt hos Othilia Decor. Gulvtæpper fra Day Home. Trofæet er en white springbok, som har Nils skudt på en jagttur i Afrika.
©
Malue Drejer
Pernille ville have et zen-agtigt køkken, hvor de fleste ting er gemt væk, og der er rolige flader ud mod spisebordet. Det er udført af Simonsen & Czechura. På gulvet er valgt ølandsfliser, der giver et rustikt udtryk. Bordet er fra Tine K Home, og stolene er Wegners Y-stole i sort. Lampen over spisebordet er fra Serge Mouille. Den hvide svenske kakkelovn bliver ofte tændt i julemåneden, så duften af brænderøg kan sprede hygge.
©
Malue Drejer
Pernille dækker hvert år op med Mega Mussel fra Royal Copenhagen. En lille kvist med ellekogler udgør en fin servietpynt, og den mørkeblå dug understreger mønstret i tallerknerne og den mørke vinterhimmel. En knallert med navn på bliver brugt som bordkort.
©
Malue Drejer
Ved det gustavianske langbord kan der sidde 24 personer. De lysegrå silkelampeskærme fra Tine K Home. er egentlig beregnet til en stående lampe, men Pernille fik dem lavet om til loftslamper
©
Malue Drejer
Et af Pernilles stemningsfulde moodboards, som hun bruger som inspiration.
©
Malue Drejer
Pernilles hjørne, hvor hun samler ideer til indretningen af ni nye værelser på Broløkke. Det sorte glasskab er fra Portobello på Østerbro - ved skrivebordet en Wegner Y-stol.
©
Malue Drejer
Arne Jacobsens grafisk smukke Grand Prix-stole har fået selskab af de senest indkøbte julegaver. På væggen et maleri af Egill Jacobsen.