Jans jul

Hjemme hos Jan Munch i Middelfart er julen en elsket ven, der indtager lejlighedens stuer – og gensynsglæden er altid stor.

© Andreas Mikkel Hansen

Jan Munch, blomsterdesigner, står der trykt med store bogstaver på døren ind til lejligheden. Det stod der, en dag han kom hjem fra arbejde, og var en overraskelse fra den håndværker, der havde restaureret hoveddøren og opgangen. Selv ville han nok aldrig have blæst sit navn og titel ud på den måde, dertil er han alt for ydmyg. Både omkring sig selv og sit arbejde. Og det selv om han har lavet blomster for de største herregårde og godser i Danmark, det kongelige bryllup i Møgeltønder i 2008 og verdens eneste 7-stjernede hotel, Burj El-Aarab i Dubai.

Men nu står det der, navnet og titlen, ret markant, og det er måske ok. For Jan Munch har i den grad sat sit præg på den gamle ejendom nær hovedstrøget i Middelfart og med udsigt til Lillebæltsbroen fra vinduerne. Fra man åbner porten fra gaden og træder ind i vognporten, fyldt med træer i krukker, blomster, gran og lys, og man bevæger sig op ad den smukke opgang til man står foran hoveddøren, så er det Jan Munchs univers, vi bevæger os i. Et univers, hvor naturen bliver omdannet og udfordret til dekorationer og blomsterkunst – om end i lidt mindre skala herhjemme, end når han laver sit arbejde i sin forretning Munch & Levison.

Jan Munch ejer hele den gamle ejendom og bor selv i den store lejlighed på første sal. Langt om længe. For da han i sin tid købte huset af byens aldrende slagtermester Lund, var det på betingelse af, at den gamle mand kunne blive boende i den store lejlighed til sine dages ende. Og da han tilbød Jan Munch huset til en god pris, og slagtermesteren i øvrigt var 97 år gammel, slog han til og flyttede ind på kvisten.

– Og der boede jeg så i næsten ni år … Slagtermester Lund blev 106 et halvt år gammel og var på et tidspunkt den næstældste i landet! Så vi boede i fin overensstemmelse her i huset, og jeg har haft mange hyggelige timer med ham i stuerne, hvor vi drak snaps af gamle sennepsglas – det var bedst, fordi hans hænder rystede så meget, fortæller Jan Munch.

I dag er stuerne Jans, nu malet i en varm grå tone og fyldt med møbler og ting, der betyder noget og som gerne rummer en sjæl og en føling med det sted, de stammer fra. Fx de gamle træborde fra Mors Jernstøberi, farmors gamle Fredensborg-stel og klassiske møbler, skabt med omtanke.

– Det må ikke blive for fint, og det skal være til at gå til. Jeg skal helst kunne ændre indretningen ret hurtigt, hvis jeg får lyst til det, siger han. Men når det kommer til julen hjemme hos Jan, så er den ikke spor omskiftelig, og er, modsat i blomsterbutikken, ikke præget af et nyt tema hvert år.

– Jeg hiver pynt frem fra mange år tilbage, og genkendelsens glæde er altid stor. Sådan tror jeg, der er mange, der har det. Det er særligt elskede ting og pynt, jeg har samlet og skabt gennem
tiden. Der er hygge og nostalgi i det, man kender og holder af. Juletræ har jeg også altid, om end det varierer lidt i udtrykket fra år til år, fortæller Jan Munch.

Stemningen er sat i hele lejligheden, hvor Jans dekorationer fylder stuer- ne i større og mindre format. I spisestuen er der sat granguirlander op langs de høje paneler, og her hænger en pakkekalender med gaver smukt pakket ind i sølvfarvet papir. En gave fra kæresten Thomas, hvis hvide West high-land-terriere, Inger og Marie, løber hjemmevant rundt med store røde julesløjfer om halsen. Der er med andre ord pyntet og klar til årets julefest, hvor gamle venner skal mødes her hos Jan. En fast tradition, som gæsterne kommer rejsende til så langvejs fra som Dubai. Og hvor der bliver snakket, spist og danset til langt ud på natten.

– Det er for mig meget dét, julen handler om. At mødes med dem, man holder af – gerne omkring en tradition. Og i det helt håndgribelige, bl.a. min mors hjemmebag, der smager nøjagtigt som det gjorde, da jeg var barn, siger han.

© Andreas Mikkel Hansen

Juletræet får altid en prominent plads i lejligheden – i år i den midterste stue, biblioteket, med den specialbyggede reol i valnøddetræ, der har været lejlighedens dyreste investering. Men også den mest skattede, for den fylder rammerne ud til en smuk pause, hvor man kan sidde med en god bog eller en stille samtale. Træet skifter form og udtryk fra år til år. Denne jul sat sammen i den perfekte form med grene stukket ind i et stort stykke kegleformet oasis og pyntet med sølvagern. Det står på et lille rustikt træbord fra Morsø Jernstøberi, hvor en klynge fyrfadslys giver en smuk lyseffekt mod træets pynt.

Et kig fra biblioteket
© Andreas Mikkel Hansen

Et kig fra biblioteket ind mod lejlighedens forreste stue, spisestuen, hvor klassiske Y-stole af Hans J. Wegner står rundt om bordet.

© Andreas Mikkel Hansen

Jan Munchs univers præger hele ejendommen – også opgangen med det klassisk stribede tapet. Her er det smukke hvide gelænder med håndliste i mørkt træ blevet restaureret. Foran Jans Munchs hoveddør står to smukke dekorationer med bånd omkring, skabt af spraymalede kogler, der er sat med spidsen ind i store firkantede blokke oasis.

© Andreas Mikkel Hansen

I biblioteket står en gammel daybed i sort læder, der er fundet brugt. Her fornemmer man også Jan Munchs forkærlighed for pels, han er nemlig søn af en landmand og pelsavler. Dekorationen i vinduet er skabt af en gren fundet i skoven og siden bøjet i en rund form.

© Andreas Mikkel Hansen

Den store røde adventskrans er lavet af rødlakerede kogler og kalabas(er), og den kommer frem hvert år. Den stammer egentlig fra et tema med østerlandsk jul, som Jan Munch engang havde i sin butik Munch & Levison.

© Andreas Mikkel Hansen

I spisestuen hersker et klassisk Wegner-spisearrangement, som passer fint til de høje paneler og den varme grå farve, væggene har fået. West Highland White-terrierne Inger og Marie er pyntet til julefest med røde sløjfer.

© Andreas Mikkel Hansen

Et kig ind i opholdsstuen, hvor det glimter og funkler fra Jan Munchs omfattende juledekoration af grene, pyntet med iskrystaller af glas og lys. Bagvæggen er pudset op i rå puds til den varme, grålige nuance, der giver en smuk dybdeeffekt, når man kigger igennem rummene. I forgrunden står en gylden kugle til dekoration, skabt af bark på en oasiskugle og sprayet med guld. Bagest i rummet kan man se Jan Munchs gyldne skulptur med rødt bånd omkring. Den har han lavet ved at sætte mos på en oasisform, og siden sprayet med guld. Alle tre stuers gulve er malet hvide – det skaber en smuk fortløbende effekt og giver masser af lys.

© Andreas Mikkel Hansen

Langs det høje panel i spisestuen er der sat granguirlander op, og her hænger en smukt indpakket pakkekalender fra kæresten Thomas til glæde for Jan hele december. Den gamle brændestol i hjørnet er fra Jans barndomshjem på gården i Sønderjylland.

© Andreas Mikkel Hansen

Det er som at træde ind i et juleeventyr, når man går gennem porten fra den vinterkolde og blæsende gade i Middelfart. Her i vognporten står en skov af store laurbærtræer, krukker med overvintrende blomster, lysfade, lyskæder, juleneg, skulpturer og andre stemningsskabende ting. Mange af krukkerne og træerne har fået gran i bunden, der luner i de kolde måneder og giver julestemning

© Andreas Mikkel Hansen

Omme i selve gården funkler det også fra lysfade, fakler og lyskæder, der står smukt mod det gamle baghus. Jan Munch ejer hele den gamle ejendom midt i Middelfart.

© Andreas Mikkel Hansen

Hjemme hos Jan Munch i Middelfart er julen en elsket ven, der indtager lejlighedens stuer– og gensynsglæden er altid stor. Kom indenfor i blomsterkunstnerens stemningsfulde juleunivers med masser af blomster, lys og dekorationer.