Designerens smukke og naturlige julebord

Designer Amanda Lilholt skal for første gang være vært til jul, og har med naturen som inspiration dækket et smukt bord med roligt service og ærlige materialer.

Designer julebord design
© Andreas Mikkel Hansen

Amanda Lilholt

Hun er 29 år, opvokset på Samsø, og uddannet møbeldesigner fra Kunstakademiet i København. Hun har sit eget firma, Studio Amanda Lilholt, hvor hun designer og producerer møbler i sit værksted i Hellerup. Hun elsker byen og dens puls, men har også brug for at trække sig tilbage og søge mod naturen for at få ro til at skabe. Hun er en æstetik-nørd, og for hende er det vigtigt at have et hjem, hvor hun bliver glad for de ting, som hun omgiver sig med og kigger på hver dag. Vi har mødt den fremadstormende designer til en snak om, hvordan hun fejrer jul.

vase blomster lys jul
© Andreas Mikkel Hansen

Traditioner der fødes og forvandles

Amanda Lilholt skal for første gang være vært til jul, og har inviteret både sin egen og kæresten Josephines familie til vegetarisk julemiddag. Med naturen som inspiration og omdrejningspunkt er bordet smukt dækket med roligt service og ærlige materialer, som står i kontrast til bordets vilde og organiske overflade.

julebord service tallerkner
© Andreas Mikkel Hansen

Bordets overfalde er lavet med en speciel teknik, som Amanda udviklede under sin afgang på Kunstakademiets designskole. Grundet teknikken er ingen overflader ens – hvert bord er et unika-værk i sig selv.

Hos designer Amanda Lilholt er julebordet dækket ved et af hendes egne design, som er et bord kaldet Earth Super Ellipse Dining Table. Overfladen, som hun selv maler, er levende og dominerende i sin struktur, og derfor har Amanda valgt at dække et roligt, harmonisk bord med inspiration fra naturen. Hun har valgt dæmpede farver, ærlige materialer og har forsøgt at undgå al for meget nips. Med borddækningen omfavner hun kontrasten mellem det larmende
bord og den rolige natur. Hun glæder sig i år til, for første gang, at kunne invitere til julemiddag ved det smukt opdækkede bord.

julebord herskabslejlighed jul
© Andreas Mikkel Hansen

Spisebordet Earth Super Ellipse samt de sorte lysestager Black Steel N01 er fra Studio Amanda Lilholt. Spisebordsstolene er en gammel Marcel Breuer-model fra 1975, købt på loppemarked i Sverige. Pendlen i loftet er fra House Doctor, og unikaværket, som ses på væggen i baggrunden, er fra Röd Studio.

– I år skal jeg holde jul med min egen og min kærestes familie. Det er første gang, jeg selv skal invitere til juleaften, så det bliver spændende at have værtsrollen og måske starte nogle helt nye traditioner. Både min kærestes forældre og mine er skilt, men har intet problem med at være sammen, så jeg glæder mig over, at begge familier kan forenes til en kombineret svensk/dansk juleaften i København, fortæller Amanda.

Servietter julebord dekoration
© Andreas Mikkel Hansen

Servietterne er fra Broste Copenhagen, og bånd er fra Panduro Hobby. De små kogler er fundet i skoven.

Både hun og kæresten Josephine er vegetarer, hvilket også gør sig gældende for de fleste af familiemedlemmerne. Så derfor er julemenuen også lidt anderledes end hos de fleste. Menuen består således af garvet laks med Hovmästarsås efter svensk opskrift; ristede kikærter og grønkål med en tahini-dressing; til hovedretten serveres klassisk brunede kartofler med en salat bestående af søde kartofler, gedeost, rødkål, spinat og solsikkekerner samt friteret halloumi vendt i honning og trøffelolie; til dessert serveres en klassisk risalamande, og det er vigtigt med masser af god rødvin. Amanda kan godt lide julen, men de har ikke nogen særlige traditioner i hendes familie. Alligevel er der dog nogle bestemte ting, som minder hende om jul, og som hun bliver glad for at tænke på.

borddækning julebord
© Andreas Mikkel Hansen

Servicen på bordet er delvist fra Frama, Lagerhaus og Frederik Bagger.

– Jeg er fra en familie, hvor vi aldrig rigtig har fejret traditionel jul. I stedet har vi ofte rejst til varmere himmelstrøg, så jeg har faktisk ikke nogen særlige traditioner. Men når vi endelig har holdt jul hjemme i Danmark, plejer vi at sidde klistret til Disneys juleshow. Jeg synes, der er noget dejligt nostalgisk over, at alle, uafhængig af alder, samles til netop det. Derudover er der også noget omkring det at rejse hjem fra København til Silkeborg for at fejre jul hos mine forældre. At stige af på perronen i Svejbæk og gå gennem skoven ned til mit barndomshjem, og føle sig rigtigt hjemme, det er et dejligt minde og en følelse, som jeg altid vil kunne genkalde og glædes ved, siger Amanda.

konfekt bordpynt chokolade
© Andreas Mikkel Hansen

Små chokolader er elegant anrettet på en tallerken fra Frama.