Wegners farver

Kan noget være nyt, men gammelt? Ja, hvis du spørger møbelproducenten Getama og Flügger Farver. For med genskabelsen af Wegners farvepalet har de sammen opdateret og moderniseret et klassisk produkt – uden egentlig at ændre det.

design klassiker wegner farver
© Erik Brahl, Mikkel Adsbøl og Rikke Albrechtsen

Lidt om Wegner

Hans J. Wegner (1914 til 2007) var oprindelig uddannet snedker. Han studerede ved Kunsthåndværkerskolen i København og underviste derefter på Kunsthåndværkerskolens møbellinje. Han fungerede både som arkitekt og møbelarkitekt. I dag er han verdensberømt for sine stoledesigns – alle med hvert deres individuelle udtryk – og han kaldes derfor for “stolens mester".

Nyt og gammelt

Getama har i halvtreds år produceret Hans J. Wegners berømte Nøglehulsstol. Den klassiske stol dukker hyppigt op hos de store auktionshuse – men altid i naturfarverne bøg og eg.

De færreste ved, at Wegner i sin tid skabte stolen i farvet træ – og den er næsten umulig at opdrive på auktionerne.

Efter lang tids detektivarbejde har farveproducenten Flügger fundet formlen på de originale Wegner-farver – stærke, men ikke for stærke, klare, men ikke for klare, støvede, men ikke for støvede. Og i året, hvor Wegners klassiske stol fylder 50 år, får den nu en ny chance.

– Faktisk er farverne, som Wegner brugte, ældre end stolene. I Wegners farvepalet findes ti farver, og vi vidste, at stolene oprindelig var produceret i syv af dem. På Wegners tegnestue, som hans arvinger administrerer, fandtes nogle falmede farveprøver på små træskiver, og de var eneste dokumentation på de oprindelige farver på Wegners farvekort, fortæller Jesper Temp, direktør i Getama.

design klassiker wegner stole nøglehullet
© Erik Brahl, Mikkel Adsbøl og Rikke Albrechtsen

Nøje forskning i et laboratorium har genskabt seks farver, som Hans J. Wegner i sin tid brugte. Her smykker nogle af dem hans stole Nøglehullet og U-stolen.

En søgen på de originale farver

Det er nu et år siden, at Getama og Flügger mødtes første gang for at
undersøge farvepaletten efter den kendte møbelformgiver. Farveprøverne på træskiverne var udgangspunktet. I samarbejde med arvingerne efter Wegner er farverne genskabt så tæt på de originale som muligt. I stedet for de oprindelige syv nuancer, som Nøglehullet tidligere blev produceret i, valgte man at fokusere på fem af dem.

– Vi er gået videnskabeligt og en smule nørdet til værks. Vores farvelaboratorium har lag for lag skraldet de gamle farveprøver fra hinanden, og så har vi ellers forsøgt os frem. Wegners tegnestue ville desuden gerne have en sort farve, som ikke var på prøverne. Vi har forsket i den sorte farve, for netop at finde frem til en version, der er kølig, og dermed går i spænd med den øvrige palet af Wegnerfarver. Processen har taget os fire måneder, og nu er alle seks farver godkendt af arvingerne som de originale, siger Lone Kisbye fra Flügger Farver.

design klassiker wegner nøglehullet
© Erik Brahl, Mikkel Adsbøl og Rikke Albrechtsen

Genskabelsen af de klassiske Wegner-farver kaldes Wegner Blue, Wegner White, Wegner Khaki, Wegner Orange, Wegner Opal og desuden Wegner Black. Her er Wegner Opal fra Flügger brugt som vægfarve.

Tilbage i Wegners egne spor

At Wegner var en anerkendt formgiver, er for længst slået fast, men han havde også flair for farver – og især for at finde de farver, der harmonerer med træ, som i Wegners tilfælde ofte er eg og bøg. De nye, men klassiske farver er retro-farver, der står godt til stolen og dens oprindelige fødeår i 1967. De farver, man har koncentreret sig om, er: patineret hvid, orange, uniformsgrøn, mørk turkis, støvet blå og dyb sort.

– Vores fælles mål var at skabe kraftige farver, der samtidig er dæmpede. Vi kunne have valgt helt nye nuancer i vores samarbejde, men vi fandt det alle sammen mere interessant at gå tilbage i Wegners egne spor. Altså at genskabe det oprindelige og gøre Wegners præg tydeligere. At Nøglehullet tidligere udkom i farver, gjorde det blot mere oplagt, siger Jesper Temp.

Nøglehullet er ikke den eneste stol fra Getama, der relanceres i farveversioner. Også Wegners U-stol fra 1970 bliver genskabt i de oprindelige toner. Både Nøglehullet og U-stolen relanceres i september måned.