Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

Vores hus er fredet, men vi ønsker et større køkken. Hvad gør vi?

Parret får hjælp fra vores ekspert til at få deres køkken til at virke større. Læs ekspertens løsninger her.

Hej Lone,

Tak for et altid supergodt magasin.

Vi bor i et stort fredet hus fra 1760, men med et lille og udtjent køkken på kun 9 kvadratmeter, som vi står overfor at skulle skifte. Køkkenet fungerer samtidigt som gennemgangsrum og har hele 3 døre.

Døren til spisestuen (modsat vinduet) kan dog flyttes en dørbredde til, hvor vi i dag har køleskab/fryser. Det giver måske et bedre "hjørne", hvor der i dag er komfur og afsætningsplads.

Det er ikke et krav, at der skal være indbygningsovn. Men væggene må ikke flyttes og døre må ikke blændes. Vi er i tvivl om hvorvidt det måske vil være en god idé, at flytte komfur/ovn til højre for vinduet. Minusset er at vi mister bordplads, men på plussiden tæller, at det giver andre - måske bedre muligheder i hjørnet, hvor komfuret er placeret. Overskabet over bordpladen tager desværre meget plads fra bordpladen.

Hvordan kan vi bedst indrette os - så køkkenet fungerer og virker praktisk og indbydende?

Håber at høre fra jer!

Hilsen Rikke

Kære Rikke,

Det er som du selv er inde på, en god idé at flytte døren hen imod hjørnet med højskabene, men det er vigtigt at der stadig er 60 cm væg tilbage, så køleskabet kan være der. Det giver jer en ”ny” komfurvæg på ca. 144 cm, hvor din kogeplads i dag står opad en væg på 109 cm.

Så i stedet for grydeskabe på hhv. 60 og 40 cm, får du nu et grydeskab på 60 plus ovn og kogetop på 60 cm og i hjørnet et bakkeskab på 20 cm.

Ovnen ender altså i skabet under kogetoppen, hvor du før havde den i et af højskabene.

Alternativt som vist på plan B, flytter I højskab med kølfrys over i højre hjørne på vaskesiden, ( der er stadigvæk 120 cm bordplade til højre for vasken at arbejde på), flytter døren til spisestuen en fuld dørbredde mod hjørnet så I får en endnu længere væg til kogepladsen – og altså stadig med ovn under bordpladen.

Med den løsning kan der ende med at være 164 cm til kogepladsen og lidt over 40 cm i hjørnet på modsatte side af døren.

I hjørnet kan I udnytte pladsen til et 40 cm dybt og 80 cm bredt højt vitrineskab til glas og service og således helt undgå overskabe.

Kogepladsen indrettes med 50 cm skabe / bordplade på begge sider af ovnskabet på 60 cm.

Jeg har tegnet en 60 cm bred kogetop ind på planen, men I kan sagtens vælge en bredere model, da den jo sidder helt symmetrisk over ovnen.
Husk så bare at emfanget skal være samme bredde som kogetoppen.

Bedste hilsner Lone

Plantegningen nu

© Lone Barslund

Relaterede Artikler