Spisestue spisebord
© Getty Images

Vi ønsker en lysere spiseplads – hvad gør vi?

En familie har en lille spiseplads, der er for mørk og føles for klemt. Hvad kan de gøre for at få en lysere spiseplads? BO BEDREs indretningsarkitekt har et forslag.

Hej Lone.

Vi er flyttet i et stort typehus fra 1982 med masser af plads til os og vores børn, men også det typiske lille køkken med spisekrog, som vi skal have lavet om.

Stuen er en stor vinkelstue med spiseplads i den smalleste vinkel ved siden af køkkenet. Der er plads nok, men det føles klemt, fordi rummet vender nord-øst.

Egentlig vil vi helst flytte spiseafdelingen til havesiden, men får vi mere plads af det? Hjørnet med sofagruppen er størst og bedst til ophold, så det ønsker vi ikke at ændre på. Væggen mellem køkken og haveside er bærende.

Vi håber, du har en god løsning til os. Der skal i øvrigt lægges nye gulve med gulvvarme, så det kan du lige have med i dine overvejelser, ligesom vi også ønsker os en brændeovn, men kan ikke finde ud af en god placering, så den må vi nok droppe.

Vh Lone og Thomas J.

Lone Barslund plantegning
© Lone Barslund

Kære Lone og Thomas.

Jeg er helt enig med jer i, at jeres hjørneindretning med sofaer og lave reoler bagved fungerer rigtig fint. Der vil til gengæld ikke kunne være plads til jeres spisebord for enden af stuen mod haven, hvor jeres skrivebord står, da bordet både vil tilte ind over arealet foran havedør og dør til gangen.

Men ændrer I køkkenet som foreslået, får I plads til at vende spisebordet om, og fornemmelsen af det mørke hjørne forsvinder. Både fordi der nu bliver åbnet til køkkenet, men især fordi den brede åbning i den bærende midtermur tillader en masse dagslys at komme ind på tværs af huset, så I får glæde af det ved spisebordet også.

Jeg har ladet to murstykker stå, så der er væg at stille køkkenets højskabsside op ad, en væg til fjernsynet inde på stuesiden og et højt vitrineskab på køkkensiden. Samt vægstykket på den anden led, så I kan få placeret jeres elskede brændeovn lige midt imellem sofaer og spiseplads. Så bliver det ikke bedre. Det skulle da lige være fordi, I sætter et vindue i i gavlen ved spiseafdelingen…

Mange hilsener Lone

Lone Barslund plantegning
© Lone Barslund
Lone Barslund

Lone Barslund

Lone Barslund er bygningsarkitekt og har indrettet alt fra boliger til virksomheder. Hun har en omfattende viden om – og erfaring med – både indretning og ombygninger af private hjem.

Lone Barslund har rådgivet BO BEDREs læsere i over 20 år.