BREVKASSE Stort køkken og et ekstra værelse... Har vi plads til begge dele?

Parret, Thomas og Signe, skal flytte sammen i en ny lejlighed og overvejer at bygge om, så de kan få et større køkken og et kontor eller gæsteværelse. ​Indretningseksperten giver to forslag til, hvordan det kan lykkes.

Lejligheden nu

Plantegning over Thomas' og Signes lejlighed nu

© Lone Barslund

Kære Thomas og Signe

Jeg synes, at jeres tanker omkring størrelsen på et kontor/børneværelse, bagerst i stuerne, lyder meget rigtigt. Det vil kunne blive cirka 2 meter bredt, når vinduesplaceringen tages med i betragtning.

En anden ting, som I skal overveje ved at fjerne den eksisterende væg imellem de to stuer er jo stukken - den bør bevares på et stykke væg under loftet, hvilket kommer til at se lidt mærkeligt ud.

I taler også om mere lys og større kontakt imellem køkken og stue, hvilket som udgangspunkt er en fin idé, men her kan det kun blive ind mod jeres kontor/børneværelse på grund af væggen imellem stuerne, så det giver nok ikke mening. Åbner I ind mod den anden stue, bliver der helt åbent til badeværelset og igen, - det er ikke helt det, I efterlyser.

Af hensyn til flowet rundt i lejligheden, skal I endelig ikke blænde døren fra entré til kontor/børneværelse. Det er vigtigt, at I kan lukke af, men lige så vigtigt, at man kan komme rundt uden at skulle igennem andre rum.

Og så til køkkenet med udvidelsen ind i kammeret. Hvis I som ønsket skal have god plads omkring spisebordet, så skal I væk fra den nuværende L-form for at kunne udnytte hele rummets længde.

Jeg vil foreslå, at I blænder den nuværende køkkendør, så I får et længere vægstykke til højskabe og omplaceret kogetop. På den måde bruges den anden langside mod facaden til vask, opvaskemaskine og opbevaring.
Der er 240 cm, hvis I regner den væg med, som rives ned, så der er plads til 4 elementer á 60 cm på hver side.

Endevæggen kan møbleres med 5 styks 60 cm brede og 35 cm dybe vitrine-højskabe, så I får oceaner af plads til service, glas, vaser, bøger og så videre. Fra de 240 cm og hen til væggen ind mod soveværelset fjerner I væggen, så I udnytter entreens areal, hvilket gør hele alrummet mere rummeligt.

Uanset om I vælger et rundt spisebord med plader eller et langbord, vil man skulle kringle sig lidt forbi bordet for at komme ud på altanen, men det, synes jeg, må være i orden. Alrummet skal fungere året rundt også uden altan-ophold. Da der kun er 2 meter imellem køkkenets to sider, må bordet ikke være mere end 85–90 cm bredt.

Alternativt kan I se på tegning 2. Her slås soveværelse og kammer sammen, så I får et større og meget bedre alrum. Vand og afløb kobles på badeværelsets installationer, og I skal så have soveværelse enten i det oprindelige køkken eller flytte soveværelse over i kontoret og indrette kontor/baby i det oprindelige køkken.

Så blev der lidt at tænke over.

Bedste hilsner
Lone

Lejligheden efter (1)

Indretningsarkitektens ene forslag til en ny planløsning

© Lone Barslund
Lejligheden efter (2)

Indretningsarkitektens andet forslag til en ny planløsning

© Lone Barslund