Kom med Emil Thorup helt ind i hjertet af Hästens drømmefabrik

Et besøg hos Hästens blev en øjenåbner for iværksætter og designer Emil Thorup. Her er samlebånd erstattet af hvide handsker og godt, grundigt håndværk. Og han er vild med det.

Emil Thorup er manden bag det danske møbelfirma HANDVÄRK og er som iværksætter og designer velkendt ud i high-end møbelfabrikker. Men oplevelsen på Hästens' fabrik i Sverige blev alligevel en helt særlig oplevelse.

“Jeg har set masser af møbelfabrikker i verden, og Hästens' hovedkontor og eneste fabrik er ikke bare en fabrik. Det kan godt være, de ‘tillverkar’ over 15.000 senge i hånden om året – 15.000 senge, der i øvrigt alle er unikke på mål og farve – men det foregår på en måde, der er alt andet end samlebåndsagtig," fortæller Emil Thorup.

Se videoen fra Emils besøg hos Hästens her:

Smuk 50'er-bygning med forhave

“Jeg bliver derfor en lille smule forvirret, da jeg drejer ind på parkeringspladsen i Köping i Sverige, kun to timers kørsel fra Stockholm. Jeg havde forestillet mig, at verdens mest eksklusive senge ville blive fremvist i et strømlinet domicil i glas og stål. Men i stedet mødes jeg af en hyggelig forhave med et par parkeringspladser flankeret af den smukkeste 50’er-bygning, der klart ligner, den har været forud for sin tid.”

Alle Hästens-senge bliver håndlavede på Hästens' eneste fabrik i Sverige. Sengene er lavet med teknikker, der er gået i arv i generationer.

Lyden af radio og hestehår

I receptionen står en første generation iMac på en forladt receptionsdisk, og ud fra et lille kontor kommer Perla, Hästens' produktudvikler, som i dagens anledning er Emil Thorups guide rundt på fabrikken.

”Perla leder mig ind i noget, der for de fleste mennesker ville betegnes som en meget stor dagligstue. Her er parketgulve, hvide vægge og ro. Lydbilledet er intet andet end en radio, der spiller DJ Snake feat. Justin Bieber akkompagneret af den sagte summen af mennesker, der minutiøst masserer krøllede hestehår. I parentes bemærket erfarer jeg, at hestehårene kun tages fra hestens ‘svans’ (… som efter et par minutters akavede forsøg på at undertrykke et grin viser sig at betyde ‘hale’ på svensk)”

Detaljerigdommen og det arbejde, der lægges i at producere Hästens-senge, er både imponerende og fascinerende, mener Emil Thorup.

Senge fra Hästens består blandt andet af hestehår fra hestens hale. Hårene bliver krøllet på en helt bestemt måde, som giver en slags ventilationssystem, der kan lede overskydende varme væk fra kroppen.

Alt andet end samlebånd

Samlebåndsteknik og optimering er bestemt ikke noget, der er fokus på, i den dagligstuelignende Hästens-fabrik.

"Det stikker helt af, når jeg bevæger mig ned i Vividus-afdelingen, hvor kun otte af Hästens bedste folk får lov at lave firmaets absolutte topmodel Vividus. Bare processen i at sy én topmadras tager den samme syerske to hele dage, for hun står altid for hele processen selv. Som en særlig detalje bemærker jeg, at hun bærer hvide handsker, for kommer der en plet på den, må hun starte forfra. Det er jeg ret vild med. Især i en tid, hvor alt handler om at skære ind til benet og optimere tiden," fortæller Emil Thorup.

Det er kun i Vividus-afdelingen, at de eksklusive Vividus senge fra Hästens bliver produceret. Sengene består af omhyggeligt håndværk og detaljearbejde.

"Men mindre kan dog også gøre det – og selv om Hästens med stor succes har brandet sig med ekstremt eksklusive senge, kan du faktisk få en dobbeltseng med topmadras og 25 års garanti fra 30.000 kroner. Nu hvor jeg har set, hvordan den bliver til, synes jeg faktisk, det er for billigt,” siger Emil Thorup.