Indret soveværelset med naturligt lys og få en bedre søvn
© iStock

Få en bedre søvn med det rette lys i soveværelset

Lyset i dit soveværelse påvirker din døgnrytme mere end du tror - med disse 3 nemme tips kan du gøre det lettere at vågne frisk op om morgenen og falde i søvn om aftenen.

Har du tænkt over, om dit soveværelse er indrettet til at være den bedste ramme for en god nattesøvn? Mange af os har svært ved at falde i søvn eller vågner op til vækkeurets kimen om morgenen og får en dårlig start på dagen.

Ved nogle få ændringer i indretningen i dit soveværelse kan du gøre det lettere at falde i søvn om aftenen og gøre det til en behagelig oplevelse at vågne om morgenen med fornyet energi.

1. Vælg den rigtige lyskilde

Du kan gøre det til en behagelig oplevelse at vågne om morgenen og stå ud af sengen med fornyet energi - blot ved at vælge det rigtige lys i soveværelset.

Vores hjerner er indrettet til at reagere på lyset omkring os, og kroppen vågner langsomt, når solen begynder at stå op. Men mange af os skal måske op før solopgang – og især i vintermånederne her i Danmark, er det mørkt, når vækkeuret ringer.

Derfor kan du få stor effekt af at vågne til kunstigt ”naturligt” lys i soveværelset, der vækker dig blidt og fortæller din krop, at nu er det tid til at stå op.

Inspireret af solopgangen har Philips Lighting udviklet Philips Hue White Ambience, der er en serie af smarte pærer, der blidt vækker dig om morgenen ved at tænde automatisk og langsomt ændre lyset fra blid solopgang til dagslys. En langsom overgang fra nat til dag giver en mere behagelig opvågning og kan give dig mere energi og overskud til at klare dagen.

2. Indret til afslapning

Har du svært ved at falde i søvn om aftenen? Du kan også ved hjælp at indretningen i soveværelset hjælpe din krop med naturligt at falde i søvn.

Mange af os tilbringer aftenen foran skærmen – især mobilen og tv’et er synderne, der kan gøre det sværere for dig at falde i søvn, fordi de udsender ”blåt lys”. Vores hjerner reagerer nemlig ligesom om morgenen på ændringer i det naturlige ”gule” lys.

Så sørg for at soveværelset er fri for tv, computer og mobiltelefoner, eller at de i hvert fald bliver slukket i god tid inden sengetid. I stedet kan du omgive dig med lamper med varmt lys, der langsomt bliver dæmpet. Så vil din hjerne naturligt udskille stoffet melatonin, som er det, hjernen hver dag bruger til at fortælle kroppen, at ”nu er det tid til at sove”.

Philips Hue-pærerne har en ”Fald i søvn"-indstilling, som langsomt dæmper lyset og kan hjælpe dig til at få en bedre nattesøvn.

© Philips Lighting

Læg mobilen væk om aftenen, og gør kroppen klar til natten med varmt lys, der langsomt dæmpes fra Philips Hue White Ambience pærerne. Så kan du understøtte kroppens indre ur og få en bedre søvn.

3. Design der hjælper søvnen

Hvis du har svært ved at falde i søvn om aftenen, kan det også hjælpe at have de samme rutiner for, hvornår du går i seng og står op – også i weekenden. Du kan indstille Philips Hue-pærerne til at dæmpe sig om aftenen og tænde om morgenen på samme tid eller ændre intervallet en lille smule i weekenderne. Dermed sikrer du, at din krop får de samme signaler fra lyset hver dag – uden at du behøver at tænke over det.

Om Philips Hue White Ambience

Lys har en stor effekt på kroppen og påvirker vores sundhed og velvære meget mere, end vi tror, fordi vores biologiske ur er reguleret af lys og mørke. Philips Lighting har med Hue White Ambience gjort det muligt for dig at skabe den rigtige, naturlige belysning i dit hjem, som understøtter kroppens naturlige processer, så du lettere kan falde i søvn om aftenen – og vågne blidt til naturligt lys om morgenen.

Med Philips Hue White Ambience-pærerne vælger du selv via en app til din smartphone, hvilken lysstyrke og farvetemperatur dine pærer skal have. Du kan også vælge nogle af de indstillinger, der allerede findes i appen, som kan hjælpe dig med at falde i søvn og vågne op med det rigtige lys.

Pærerne fungerer ved, at du via bridgen, kobler dem til wifi-routeren i dit hjem, og dermed kan du betjene dem med fx din smartphone eller tablet.

Philips Hue White Ambience findes i forskellige størrelser, så du kan finde en pære eller et spot, der passer til dine lamper. Philips Lighting har også specialdesignede lamper, der understøtter funktionerne i Hue, så det bliver endnu lettere at skabe det rigtige lys i hjemmet.

Philips Hue White Ambience udsender lys der minder om dagslyset fra solen, og kan via appen times til selv at tænde og slukke i løbet af dagen. Du kan naturligvis også bruge den som en helt almindelig pære i dit hjem. Kom godt i gang med starter-sættet fra Philips Hue.