Få søvnekspertens 4 råd til den gode søvn

Du bruger en tredjedel af dit liv på at sove – se, hvordan du får det bedste ud af tiden, du tilbringer i din seng

Kunne du tænke dig at blive stærkere, klogere, sundere og endda også smukkere? Ja, hvem kunne ikke det? Den gode nyhed er, at det eneste, du behøver at gøre, er, at sove ...

Du bruger faktisk en tredjedel af dit liv på at sove, så du er godt på vej mod det gode liv allerede, men alt for ofte går vi desværre på kompromis med vores søvn. Mange ting kan spille ind og forringe kvaliteten af vores søvn og dermed livskvalitet. Måske stresser du over arbejdet, børnene kræver opmærksomhed om natten, eller du har ikke skabt de bedste forhold for den gode søvn i soveværelset.

Hästens har en mission: at ændre folks opfattelse af søvn og få dem til at prioritere den. Og al forskning understreger da også, hvor vigtig søvn er. For når vi lægger os ned for at sove, så går kroppen bestemt ikke til ro. Tværtimod.

Mikael Rasmussen, som er søvnvejleder og medforfatter til bogen Sov godt hele natten, giver dig her sine fire bedste råd til den gode søvn:

1. Prioritér din søvn

”Det er vigtigt, at du alle ugens dage får det antal timer, som du har behov for. Underskud på søvnkontoen har konsekvenser for din kognitive formåen; fx påvirkes din evne til at tænke klart, huske, og lignende.”

2. Skab regelmæssighed

”Jo mere regelmæssigt, du kan gå i seng og stå op hver dag, jo bedre er det – og det gælder alle ugens dage, så du ikke vender rytmen helt på hovedet i weekenden.”

3. Gør din hjerne klar til at sove

”Det er vigtigt, at du skaber en overgangsfase mellem vågenhed og søvn. Mange har en forventning om, at de bare kan gå direkte i seng og sove de nødvendige otte timer efter en travl dag, men både krop og hjerne har brug for tid til at geare ned. Sluk alle skærme, foretag dig noget roligt og få en bedre søvn.”

4. Køb en god seng

”Vi bruger 25 år af vores liv i sengen, så det er vigtigt, at du finder en seng, dyne, pude og så videre, der behager din krop. Indret rummet som en lille hule; mørkt, stille, lidt køligt (omkring 18-19 grader) og opryddeligt, så øje og sind får ro.”

Søvnens kræfter

Når du sover, regenererer din krop. Jo mere uforstyrret, du får lov til at sove dine nødvendige timer, jo bedre bliver resultatet, og en god nats søvn kan forbedre både din fysiske og mentale præstation om dagen.

Om natten går dine enzymer, proteiner og hormoner sammen om at genoprette og forny din krop og hjerne. Din krop producerer væksthormoner til at reparere beskadigede og bygge nye muskelceller og ny knoglemasse. Dine celler knokler med at reparere skader, opretholde vævets elasticitet og dermed bevare din skønhed, og din hjerne går til angreb på det affald, som dine neuroner producerer i løbet af dagen.

Disse er blot få af de fordele, som kommer fra søvnens kræfter. Og med denne viden er det tydeligt, at vi ikke bare sover for at være friske og føle os veludhvilede. Vi sover for at kunne præstere maksimalt – hver eneste dag.