4 genveje til den gode søvn

En god nattesøvn er alfa omega for vores velbefindende, og mange ting spiller ind på kvaliteten af vores natlige restitution – både interne og eksterne. Vi giver dig her fire genveje til den gode søvn.

Der er enormt mange ting, der spiller ind, når det kommer til kvaliteten på vores nattesøvn. Men én ting er sikkert. Kvaliteten af vores nattesøvn spiller direkte ind på vores overordnede livskvalitet, så det er værd at skrue på så mange knapper som muligt for at sikre en god restitution om natten.
Derfor giver vi her fire områder, som du med fordel kan fokusere på.

1. Find det ideelle søvnmønster for dig

Søvn er en meget individuel ting. Det er forskelligt fra person til person, hvor meget søvn, vi har behov for, før vi føler os udhvilede, og hvor nemt vi har ved at falde i søvn. En del af disse ting kan du ikke bare lige ændre på, men det er under alle omstændigheder vigtigt for dig at kende dit søvnbehov og ideelle søvnmønster, så du kan skabe de bedste rammer for en god nattesøvn.

Efter 25-30 års alderen siger man, at behovet for søvn er forholdsvis konstant, og at en voksen gennemsnitligt har behov for 7 1/2 times søvn for at føle sig udhvilet. Men det er igen meget individuelt, og nogle mennesker kan klare sig med mindre end seks timers nattesøvn, mens andre har brug for ni timer eller mere.
Det anbefales i øvrigt, at man sover regelmæssigt hver dag og altså ikke fx sover for lidt i løbet af ugen og så sover igennem i weekenden. Det handler om at have så faste sovevaner hele ugen igennem som muligt, variér maksimalt med 30 minutter – og ingen snooze om morgenen.

Monochrome-sengesættet i okker fra Juna er fremstillet i 100% økologisk bomuld og er udstyret med en praktisk knaplukning i dynebetrækket og kuvertlukning i pudebetrækket. Knapperne er gode, da man nemt kan sy dem på igen, hvis de falder af, i modsætning til en lynlås, som er sværere at skifte, og hvor man nok er tilbøjelig til at købe nyt sengetøj i stedet for at reparere.

© Juna

2. Skab de perfekte rammer

Én ting, som du KAN gøre, er at skabe de mest optimale rammer. Du kan sørge for at indrette dit soveværelse, så det bakker bedst muligt op om din søvn ved at gøre det let at komme ned i gear. Det er naturligvis individuelt hvilken stil, man sådan helt overordnet er til, men det giver rigtig god mening at indrette rummet med et roligt og harmonisk udtryk. Ofte vil brug af tekstiler give en blød og indbydende feel til rummet, så du kan fx tilføje lette gardiner som rent visuelt add-on til mørklægningsgardinerne, ligesom du kan overveje puder, gulvtæppe og sengetæppe til rummet.

Det elegante og fine Monochrome-sengesæt (på billedet ovenfor) i okker fra Juna er inspireret af naturens alsidige strukturer og nuancer. Naturen er rekreationel og
har en direkte sundhedsfremmende effekt på vores helbred. Præcis, som vi gerne vil have, at vores soveværelser og søvn er det.

Det grønne og hvide Bæk & Bølge-sengesæt fra Juna er produceret i 100% økologisk vævet bomuld. Det sikrer dig både en smuk finish, når sengen er redt, og en god og blød nats søvn.

© Juna

3. Prioritér sunde og bæredygtige valg

Hvis der er ét rum, hvor det virkelig giver mening at sørge for, at man omgiver sig med kemifri, sunde og bæredygtige produkter, så er det soveværelset. Her bruger du allerflest timer i hjemmet, og her skal du restituere efter dagens travle, vågne timer.

Gå efter bæredygtigt producerede møbler, og tænk også grundigt over sengetøjet, da det jo er i direkte kontakt med huden mange timer hver eneste nat. Find sengetøj, der er 100% økologisk, og vælg en kvalitet, der både er rigtig rar mod huden, og som også holder i mange, mange år, så du undgår et overforbrug.

Bæk og Bølge-sengetøjet fra Juna (på billedet herover) føles på grund af stoffets struktur rar mod huden. De bølgede former er med til at holde stoffet væk fra huden, og det giver bedre mulighed for at transportere varmen væk, hvilket giver god luftcirkulation.

Sluk for den indre skærm inden sengetid ved at foretage dig noget beroligende som fx at læse en bog. På billedet her ses Bæk & Bølge-sengesættet fra Juna, der er produceret i 100% økologisk vævet bomuld, og som på grund af stoffets struktur føles rart mod huden.

© Juna

4. Skab indvendig ro

Søvnen kommer ikke lige naturligt for alle, men du kan gøre små ting for at hjælpe den bedst muligt på vej. I bund og grund handler det om at finde en ro, så overgangen mellem din vågne tilstand og søvn er mindre.

Undgå fx at presse dig selv med arbejde, vanskelige beslutninger eller mange pligter, lige inden du skal sove. Undgå ligeledes meget krævende fysisk aktivitet om aftenen. Vælg i stedet gåture, udstrækning, pilates, afspænding med videre, og tag eventuelt et varmt bad, fodbad eller dampbad, der virker beroligende.
Sluk for skærme cirka en time før sengetid, da de stimulerer din hjerne til at holde sig vågen, og lyt måske i stedet til beroligende musik eller lydbog eller læs bøger, der giver dig positive følelser og ro i tankerne.