Organiseringsekspert Marianne Gammelgaard
© Lene Samsø

Organiseringseksperten guider: Sådan skaber du et ryddeligt hjem

Få Marianne Gammelgaards bedste råd og huskeregler og skab én gang for alle et ryddeligt hjem, hvor alting har en plads.

Hvad definerer du som rod?

– Rod er alt, der ikke har en plads. Jakken, du vælger at smide over stolen fremfor at hænge den op, er rod. Papirerne, der ligger på køkkenbordet, er rod. Det er det, jeg kalder leverod eller stagneret rod.

– Det er de ting, vi aldrig kigger på eller tager stilling til og bare flytter rundt fra sted til sted. Ting, vi har arvet. Ting, vi egentligt har sorteret fra, men beholder for… hvad nu hvis?

Er der nogle særlige redskaber, som er gode at have, når man indleder en oprydningsproces?

– Når du rydder op og skaber system, er det godt at have taget stilling til, hvad der skal ske med de ting, du sorterer fra. At vide, hvor tingene ender gør en kæmpe forskel i processen med at give slip.

– Til selve processen er en post-it-blok, noget at skrive med og en labelmaskine guld værd. Og derudover kasser og sække til at rumme de ting, der skal videre, så de kommer væk med det samme. På den måde skaber man et blankt lærred, til når der skal organiseres og skabes systemer.

Det handler om at rive plasteret af og komme i gang — Marianne Gammelgaard

Hvordan tager man hul på oprydningen en gang for alle?

– Det handler om at rive plasteret af og komme i gang, så den forandring, man skaber, er synlig og mærkbar med det samme. Det batter ingenting blot at tage en enkelt hylde på reolen. Jeg bruger altid de 4 trin herunder:

Den vigtigste huskeregel er altid at lægge ting på plads, og for at man kan gøre det, er man nødt til at give alle ting en fast plads — Marianne Gammelgaard

Hvordan bibeholder man et ryddeligt hjem?

– Jeg bruger forskellige værktøjer og regler til at opretholde et ryddeligt hjem, men den vigtigste huskeregel er altid at lægge ting på plads, og for at man kan gøre det, er man nødt til at give alle ting en fast plads.

Oprydningskurven

– En oprydningskurv er en kurv udelukkende dedikeret til oprydning. Den skal tømmes, så snart den er fuld. Du bruger den til at samle de ting i dit hjem, der er kommet væk fra deres plads. I stedet for at fare frem og tilbage mellem rum med ting i tide og utide, sætter du 10 minutter af hver dag, hvor du så tager kurven med rundt og samler rodet på overfladerne sammen. Herefter tager du så igen kurven med rundt i huset og lægger tingene på plads stykke for stykke. Det er en rutine, man hurtigt kan få på plads, og alle i hustanden kan være med. Det er dog en forudsætning, at du har fundet en fast plads til alle dine ting.

Transitkassen

– Transitkassen huser de ting, der er på vej væk fra dit hjem. Det kan være et godt værktøj i hverdagen, så man har et sted at placere alle de ting, der skal videre. Det kan være noget, du har lånt, noget du skal returnere i en butik, en gave du skal give eller noget helt andet. Fælles for de ting, der ligger i transitkassen, er, at de skal væk fra dit hjem og videre.

Eksempler på ting i transitkassen:

  • Affald, man ikke lige kan komme af med (batterier, elpærer, glas)
  • Tøj og bøger til genbrug
  • Elektronik
  • Medicin
  • Diverse kemi
  • Ting, der skal have nyt hjem hos familie eller venner.
  • Noget, du har lånt fra naboen

1 ind 1 ud:

– Dette er min vigtigste regel til at holde orden og have overblik i hjemmet. Når noget nyt kommer ind, må noget andet ud. Er du i en proces, hvor du giver slip, kan du lave en regel, der hedder 1 ting ind, 5 ting ud. Det giver dig følelsen af, at du stadig kan købe ting, du har brug for, men at der også skal noget den anden vej.

Fejlkøb er formentlig en af flere årsager til rod i hjemmet. Hvordan undgår vi dem?

– Jeg siger altid, billigt er ikke en god grund til at købe noget, og dyrt er ikke en god grund til at beholde noget.

24 timers reglen

– Jeg bruger 24 timers reglen, når jeg shopper, for at undgå impulskøb. Hvis jeg ser noget, jeg virkelig godt kan lide, så laver jeg den aftale med mig selv om, at jeg kan gå tilbage og købe den pågældende ting, hvis jeg stadig er lun på den efter 24 timer. Man kunne også kalde den "Sov-lige-på-det-reglen."

Hvordan bruger man åbne opbevaringsmøbler på en måde, så de ikke ser rodede ud?

– Åbne opbevaringsmøbler kan sagtens organiseres og se rolige ud i indretningen. Hvis man inddeler indholdet i kategorier, kommer der orden og et ens udtryk i reolen. Derudover kan det hjælpe at indrette reolen med lukkede kurve.

– Jeg opfordrer altid folk til at købe kasser, kurve, glas og andre opbevaringsprodukter hos etablerede brands, der kører med faste serier, der ikke bare lige udgår, så man dermed har mulighed for at byggede videre på sit opbevaringssystem løbende. De findes i alle prisklasser hos blandt andet Jysk, Ikea, Muji og Boxdelux.

LÆS OGSÅ