© Lone Barslund

Ombygning af stueplan i 70'er-bolig

Parret her har købt en 70-er-ejendom, men et klassisk problem med denne type huse er opstået: Hvordan får vi mere plads i køkkenet uden at ødelægge udgangspunktet?

Kære Lone,

Vi har lige købt et 2-plans hus fra 1970, og da hverken min mand eller jeg er gode til at se indretnings-mulighederne, har vi brug for dine forslag til, hvordan vi får det bedste ud af stueplanen.

Vores hoveddilemma er, at vi gerne vil have åbnet op for køkkenet, ved at slå væggen ind til stuen ned, både for at få lidt mere luft i køkkenet og for også at få lidt mere sammenhæng til spisestue - evt. med en mindre kogeø/samtaleplads ud mod stuen.

Men vi er i tvivl om, hvordan vi får en god sammenhæng til en spiseplads. Som det er nu (de tidligere/nuværende ejere), er der spisestue separat med stuen og så en "hverdags" spiseplads i "mellem" stuen. Har du et forslag til, hvor vi laver en spiseplads, som ligger tættere på køkkenet og som vil hænge mere sammen med køkkenet? Og samtidig kan have en stue lidt for sig selv? Jeg tænker, at vi med en spisestue så langt fra køkkenet, ikke vil komme til at bruge rummet ret ofte. Vi har også en stor familie, og vil gerne ind i mellem kunne sidde mange om spisebordet (20-25 personer).

Derudover har vi følgende udfordringer/overvejelser:

  • Hvordan udnytter vi de mange kvm2, med en fin karnap, og som skrevet ovenfor, den nuværende spisestue (måske skal have en anden funktion?) så det både kan blive funktionelle rum og en god sammenhæng med resten af huset?

  • Vi overvejer også at lukke indgangen fra entreen til køkkenet, for herved at få lidt mere bord-/skabsplads (evt. lave noget med indbygget køleskab og ovn ud mod entreen), men er i tvivl om det nu også er en god idé. Jeg tænker at vi til dagligt vil bruge bryggersindgangen og at det derfor ikke vil gøre så meget, hvis man ikke kan komme direkte fra entre til køkken. Men hvad tænker du?

  • Da det er en stor pejs, som både fylder meget og som er flere timer om at afgive varme, overvejer vi at få den revet ned og bytte ud med en nyere brændeovn. Kan det give os nogle andre muligheder i forhold til, at åbne køkkenet op, som vi bør overveje inden vi river den gamle ned for en ny?

  • Jeg har altid ønsket mig et spisekammer, og tænker at der måske kunne blive plads i bryggerset, da det er relativt stort. Men hvordan kan vi lave det, så det vil falde naturligt ind i resten af bryggerset og køkkenet?

Jeg håber meget du kan hjælpe os med, at få lagt en god plan for stueplanen i vores nye hus, da vi selv er håbløse til indretning!

På forhånd tak for din hjælp.

Med venlig hilsen

Anna Louise D. M.

Kære Anna Louise.

Først og fremmest ville jeg aldrig lukke af imellem entré og køkken i jeres hus, for så at skulle igennem bryggerset, da det vil kræve en markant ombygning af netop dette rum, der ellers er nok så rart at have i fred med vasketøjsbunker, snavsede sko osv. Hallen gør det selvfølgelig også helt oplagt at kunne fordele sig netop herfra.

Men jeg har også helt andre tanker med jeres stueplan, så lad os kikke på dem i stedet for.

For at få en superhyggelig daglig spiseplads i køkkenet foreslår jeg, at I ombygger det meget store bryggers ved delvist at vælte væggen imellem de to rum og ned-skalere bryggerset til en smallere størrelse med skydedør til køkkenet og en ny dør i facaden.

Den nuværende dør ændres til et vindue, så I får plads til en indbygget bænk i hjørnet med god bordplads til 6 stykker.

I bryggerset er der nu plads til fyret, et langt bord med VM og skuffer og hylder over samt et stort skab som indrettes til dit fadebur med masser af hyldeplads til kolonial.

Ved at flytte kogepladsen hen imellem vinduerne får du plads til to eller tre højskabe for enden, så også dette punkt på ønskelisten kan krydses af.

Selvfølgelig skal I åbne imellem køkken og stue, men I skal ikke møblere køkkenet den vej med siddepladser. Der er til gengæld fin plads til et stort vitrineskab på vægstykket opad skorsten / bryggers…

Udfordringen med jeres stue er at den er ualmindelig lang men lidt for smal på midten, grundet trappen til første sal.

I stedet tænker jeg, at I skal have en stor, hyggelig spiseplads i stuen med god plads til, når I er mange, og den skal ligge ved siden af køkkenet og ikke i husets fjerneste ende.

Altså vil jeg bytte om på ophold og spiseplads og få meget bedre rumstørrelser til de to møbleringer. Væggen rives ned, så kontakten er der og så sofagruppen kan blive større.

Spisepladsen indrettes med ny bedre pejseindsats, masser af bogreoler på endevæggen og et langt spisebord, der virkelig udnytter pladsen til daglig, og nemt kan give plads til de 20 – 25 mennesker med plader eller et tillægsbord, enten ud i karnappen eller ved at vende bordet på langs i stuen. Karnappen er ekstra-albuerum og indrettes måske med en smuk lampe, en kæmpe plante eller en hyggeplads med lænestol og puf til en lille egoiststund.

Sofaafdelingen ville jeg nu gøre mere intim og møbleringsvenlig ved at blænde døren i den korte side ud mod entreen, så jeg kunne bruge endevæggen her til et stort billede eller en gennemgående, lavtsiddende hylde med lampe, kunst og smukke bøger. En stor vinkelsofa og lænestole, der kan få lov at komme længere ind mod midterdelen af stuen, - her kan I så overveje at lave et fast glasparti ud af den ekst. enkelte havedør og flytte haveudgangen ved at ændre det næste vinduesparti til en fløjdør. Hvilket giver rigtig god mening i forhold til adgang til og fra køkkenet.

Et langt lavt TV møbel placeres opad væggen ved trappen og så er det ellers om at nyde at der er så gavmildt med plads uden at I behøver at frygte at det bliver tomt. Der vil stadig være rigeligt med plads til et lille arbejdsbord f. eks., eller et par løse tæpper, der også er super gode til at møblere uden at fylde.

De bedste hilsener Lone