Med lyset i hovedrollen

Her er et hjem, hvor der er tænkt ekstraordinært meget på lyset. Både det naturlige og det kunstige.

© Tim Bjørn

Vi besøger Ronni Gol, manden bag lampefirmaet Light-Point, der bor i en penthouselejlighed nær Københavns havnefront, tæt på Langelinje. Her viser han, hvordan han selv har indrettet sig med lys. Få hans bedste tips til, hvordan du skaber energi og velvære med placeringen og antallet af lamper.

Ronni gols 10 bedste råd

Lav lys i flere niveauer –i loftet, på væggene, langs gulv og/eller i gulvet.

Fx downlights (spots) i loftet, væglamper eller pendler, og hvis midt i rummet, lys langs gulvet i form af LED-bånd eller downlights indbygget i væg til orienteringslys, og sidst en mulighed ved at nedbygge uplights i selve gulvet, for at markere en arkitektur eller en genstand.

Lys i flere niveauer medvirker til at gøre belysningen mere tryg og rolig og giver en mere behagelig fornemmelse, når du træder ind i rummet.

Ved benyttelse af downlights, som primært anbefales til entréer, gangarealer, køkken og bad, benyttes en tommelfingerregel, der hedder ca. 1 downlight/spot pr. 1 m2.

Benyt om muligt lysstyring i form af lysdæmpere for at opnå præcis det ”mood”, du ønsker til lejligheden.

Fremhæv små nicher og andre mørke områder med eksempelvis LED. Det kan være under frithængte skabe, små indhak i vægge, langs gulve eller noget så enkelt som under køkkensokler eller under bordpladen. Det bevirker, at du fremhæver dine områder, fremfor at lade dem stå i mørke. Og giver samtidig en rar følelse af velvære.

I rum som stue og soveværelse, de såkaldte ”bløde” områder, brug da hyggelamper ude i hjørnerne, fremfor at placere lamper centralt i rummet.

Det får rummet til at syne større, og man undgår de mørke og triste hjørner. Korrekt lys på badeværelset er altafgørende! En korrekt og god belysning foran spejlet er altid det sværeste, men du sikrer dig som oftest en diffus belysning, der modvirker skygger i ansigtet.

Man kan også benytte downlights og spotbelysning, men ved spejlet skal du sikre dig, at de sidder tættere end normalt, idet spot som oftest giver skygger. Her anbefales det at lave lys i flere niveauer, så man ikke kun får lyset oppefra og nedad, men også sidelæns ud, det udligner de mørke felter.

En sikker regel for korrekt belysning er også, at man monterer lamperne dér, hvor man rent faktisk har brug for lyset. Skal det derfor være mere funktionelt lys, såsom læselampe, arbejdsbelysning eller lignende, så installér det præcis, hvor du har brug for det – som læselampe bag sofaen, direkte og funktionel belysning over køkkenbordet, badeværelset osv.

En lampe er ligesom et møbel– den skal være dekorativ og skulpturel, og så må den gerne fylde i landskabet …

Skab lys i det udendørs rum! Vælg spændende udendørslamper for at gøre udemiljøet mere interessant og indbydende. Det resulterer nemlig også i, at det indendørs rum bliver mere spændende, når man i stedet for sorte vinduer om aftenen, kan se lys og atmosfære i landskabet.

Det gør, at man trækker rummet med udenfor og dermed skaber ”større” rum indenfor visuelt. Det åbner op i stedet for at afgrænse. Udsigt er altid mere indbydende end mørke.

Mange bruger alle pengene på møbler, men faktum er, at det er lyset, der understreger al interiøret, så prioritér nogle af midlerne til lamper.

Husk at tænke lamper ind fra starten! Lys er også indretning. Men folk kommer altid, når de er færdige, og så ender det ofte med lappeløsninger …

© Tim Bjørn

Ronni Gol 41 år, adm. direktør og ejer af Light-Point, som han startede som 25-årig i 1995. Har siden 2006 haft showroom på Strandboulevarden på Østerbro i København.

© Tim Bjørn

Køkkenet i hvid højglans og med jalousilåger er fra Boform med hårde hvidevarer fra Siemens. Lamperne over kogeøen, Vittoria, er i forkromet glas og fra Leucos. Spisebordet er fra Invita, hertil Catifa-stole fra Arper, og over hænger Ronni Gols eget design, Spice, mens standerlampen ved altandøren hedder Marlowe, også fra Leucos, alle fra Light-Point.

© Tim Bjørn

Ronni Gol flyttede ind i lejligheden i sommeren 2010, men brugte knap et halvt år på at istandsætte den ellers relativt nybyggede bolig. Bl.a. fordi han ønskede at lave om på rumfordelingen, men primært fordi han ville bygge lys ind alle steder. Nu kan han styre og dæmpe lyset, alt efter hvilken stemning, han ønsker. Her er spot i loftet og i vægge, samt LED-bånd under øens bordkant.

© Tim Bjørn

Soveværelset er indrettet med seng fra Bonaldo med et stort sengetæppe fra My Hideaway over. Sengeborde fra Ilva, lamperne herpå hedder Sphera og er fra Leucos. Henover sengen hænger en dekorativ lysinstallation med bladguld, Groove, fra Evistyle. Valgt i stedet for et billede, netop for at understrege, at lys kan erstatte andre vægdekorationer.

© Tim Bjørn

Træk lamper ned på gulvet og ud i hjørnerne. Det er vigtigt, at man har lys i forskellige niveauer og højder. Man skal ikke være så bange for at placere nogle lave lamper på gulvet, det er ikke altid kun standerlamper, der skal til. Her er det lampen Pullo fra Leucos. For at understrege hotelstilen har Ronni Gol valgt tunge, lange gardiner, her i en mørk farve.

© Tim Bjørn

På badeværelset oplever man for alvor, hvilken rolle lyset spiller. Lyset skaber varme, balance og ro. I stedet for at lyset – som det ellers oftest gør – kommer fra loftet, så få det frem flere steder: oppefra, på væggene, under hylder, i nicher, under soklerne, så undgår du dunkle hjørner og mørke felter

© Tim Bjørn

Lyset vælter ind på førstesalen af lejligheden. Her er ægte New yorker-feeling, og man har næsten brug for solbriller, når man er heroppe, for solen følger én hele vejen rundt i løbet af dagen. Med så store vinduespartier tror folk ikke, at der er brug for en masse lamper. Men når først mørket falder på, bliver der helt sort, og så er der netop behov for flere lamper, end hvis man havde hvide vægge.

© Tim Bjørn

Sofahjørnet med den bløde, volumiøse sofa om Ronni Gol selv har designet og fået produceret for mange år siden. Herover moderne kunst af Artpusher, Virgins hedder maleriet. Væglamperne i forkromet glas hedder Vittoria og er fra Leucos.

© Tim Bjørn

På bagvæggen hænger Montana-moduler under den store B&O-skærm. Herpå bordlampen Vittoria T1 fra Leucos med rød Murano-glasskærm. Bakke og puder fra My Hideaway. Bagest anes gæstebadet med lysspejlet Mirror 1 fra Light-Point. Nederst til venstre står den skulpturelle gulvlampe Moai fra Leucos, som fungerer som hyggelampe op mod det store glasparti. Den tager ikke udsigten, men skaber lys på en spændende måde i indretningen.

© Tim Bjørn

Heroppe under himlen er der lys og luft. Dørene står altid åbne, fordi der ellers bliver meget varmt indenfor. Møbler, Artie, fra Johannes Fog. Planter og fad fra Green by Sinding.

© Tim Bjørn

På den anden side af stuen ligger terrassen med udsigt over Øresund. Her er der møbleret med bord og stole fra Ilva. Den gigantiske udendørs-arkitektlampe, JJ, præger terrassen med sin volumen og er med til at få gæster til at føle sig hensat til udenlandske hotel- og lounge-områder.

© Tim Bjørn

Ren afslapning foregår i solsenge fra Ilva. Her kan man fornemme både hav og by, og samtidig er man alene på toppen af alting.

© Tim Bjørn

Terrasse 1: Som en oase på toppen af byen Perfekt til loungestemning om aftenen. Ruderne ville være kulsorte efter mørkets frembrud, hvis ikke der var lamper herude. Udendørsbelysningen – der består af Cube-lamper på væggene, designet af Ronni Gol selv for Illumina Lighting, og den store ikoniske arkitektlampe JJ – gør, at boligen syner meget større, fordi man trækker ”beboelsen” udenfor. Lanterner fra My Hideaway.

© Tim Bjørn

Terasse 2: Som en stue der bare fortsætter udenfor ... her behagelige udemøbler fra Johannes Fog. På gulvet indenfor står en stor, hvid gulvlampe fra Leucos, Moai, designet af Defne Koz. På væggene hænger igen de kubistiske Cube-lamper fra Illumina Lighting. De er med til at skabe skygger, reflekser og masser af liv i uderummet.

© Tim Bjørn

I køkkenet hænger endnu et maleri af Artpusher, her med titlen MangaMania 2. Langs væggen er der isat spots, som kan reguleres efter behov: vil man have galleri-belysning eller charmerende hyggebelysning? Længere henne på væggen er tv’et også bygget ind i væggen.