Måske skulle vi bare bygge et hus ...

Huset her er, hvad der sker, når en nyuddannet arkitekt og en ditto tømrer tænker ”så blev vi færdige på skolen, skal vi bygge et hus sammen?” Trine Hjortshøj og Nikolaj Mortensen har i Ugelbølle ved Aarhus begået lidt af et debutantstykke som henholdsvis arkitekt og tømrer.

Trine Hjortshøj og Nikolaj Mortensen
© Gert Skærlund Andersen

Trine Hjortshøj og Nikolaj Mortensen arkitekt ved Cubo Arkitekter og indehaver/tømrer ved LTM arkitekt- og byggefirma, har fået deres drømmehus. – Det har ikke været uden besvær, men vi har lært utrolig meget ved selv at være med i alt, ned til mindste detalje. Vi var jo helt grønne og nyuddannede, da vi kastede os ud i projektet. Men det har været det hele værd og utrolig lærerigt, fortæller parret.

Trine Hjortshøj og Nikolaj Mortensens nyopførte hus
© Gert Skærlund Andersen

Trine Hjortshøj og Nikolaj Mortensens nyopførte hus i Ugelbølle ligger nederst på en bakkeskråning lige ud til kornmarkerne med udsigt over Kalø Vig med Kalø Slotsruin i horisonten. Arkitektfirmaet Kjær & Richter har stået for den overordnede planlægning for det naturskønne, bakkede område.

Den elegante trappe
© Gert Skærlund Andersen

Den elegante trappe mellem husets to etager nærmest svæver. Trætrinnene – der ligesom resten af gulvene i huset er i Dinesens Douglas-plank – er kun båret af et underløb i bukket stål. Trappen er inspireret af en trappe hos arkitektfirmaet Cubo, hvor Trine Hjortshøj har arbejdet, siden hun tog afgang som arkitekt. Trapperummet i underetagen bruges mest som legerum.

Kogenichen
© Gert Skærlund Andersen

Kogenichen er en af mange gennemtænkte løsninger i huset. Den er smart gemt væk bag låger i køkkenet og består af en stålplade imonteret et komfur. Over komfuret er emhætten inkorporeret i nichens loft. Under komfuret findes et par udtræksbakker til potter og pander.

Køkken-alrummet har fået en helt særlig væg
© Gert Skærlund Andersen

Køkken-alrummet har fået en helt særlig væg monteret med trælister i hele husets højde på omkring seks meter. Bag trælisterne gemmer der sig en lydvæg – sortmalet – så akustikken i det store rum er optimal. Væggen er ikke bare funktionel, men også smuk, nordisk i sit udtryk. Og så skaber den en tydelig opdeling af køkken-alrummet og udsigtsstuen med pejs på den modsatte side.

Husets indgangsparti
© Gert Skærlund Andersen

Husets indgangsparti er en lang gang med en række skarptskårede nicher i form af en garderobe, et bryggers, et bad med bruseniche og for enden et lille arbejdsrum.

© Gert Skærlund Andersen

Det store køkken-alrum er holdt lyst og imødekommende, både i valget af møbler og fast inventar. Køkkenet er ligesom resten af husets inventar snedkerfremstillet. – Vi ønskede os dette køkken-alrum som et væsentligt element i huset, men uden at køkkenfunktionen skulle blive for dominerende. Derfor er selve kogefunktionen gemt i en niche med paneldøre foran, så man helt kan skjule komfuret med mere.

I stuen spiller den store Bolia-flyder
© Gert Skærlund Andersen

I stuen spiller den store Bolia-flyder af en sofa den helt store hovedrolle. Den vender mod udsigten – og tv’et – og her har familien plads til og mulighed for at slappe af sammen og hver for sig. Pejsevæggen bag sofaen er som resten af huset helt gennemtænkt med en niche til brænde og en spalte i loftet i hele væggens længde til en række indbygningsspots.

Badeværelserne i stueniveau
© Gert Skærlund Andersen

Badeværelserne i stueniveau og i underetagen (som ses her) er monteret næsten ens med gråbrune, keramiske fliser fra Flisegalleriet på gulvet og på brusenichens vægge. Det skaber en nærmest meditativ ro, at de samme elementer går igen. Badeværelset i underetagen har badekar fra Duravit, mens håndvask og det ophængte toilet med skjult vandlås er fra Catalano. Badekarret er fra Duravit. Blandingsbatteri er fra Vola.

Bag trappen
© Gert Skærlund Andersen

Bag trappen mellem stue- og underetagen ligger soveværelset til den ene side og børneværelset til den anden. Da denne del delvist ligger under jorden, føles rummene køligere i sommermånederne. Temaet med anvendelse af Tolomeo-lampen i diverse udgaver huset igennem viser sig også her i form af sengelamper.

Selv om døren
© Gert Skærlund Andersen

Selv om døren til bryggerset ofte står åben, er her ikke rodet. En række skabe – som går helt til loft – skærmer af for vaskemaskine, tørretumbler, fryser med mere. Inventaret er specialfremstillet af en lokal snedker fra Randers. Den mørke dør fører ud i den integrerede garage, så man kan komme tørskoet hjem.

Der er også blevet plads til
© Gert Skærlund Andersen

Der er også blevet plads til til et kontor i parrets nye hus. Det er holdt enkelt og er afskærmet med en skydedør, så der let kan lukkes af, hvis der er behov for at sidde og rode lidt på arbejdspladsen.