Lille stue med meget plads

I den københavnske lejlighed var stuen centralt placeret i forhold til de øvrige rum, men udformningen gjorde den svær at indrette.

© Andreas Mikkel Hansen

Familien ønskede sig en rolig stue med plads til, at alle kunne være der på en gang, uden at man nødvendigvis skulle sidde samlet. Men med skrå vægge, mere end 3,5 m til loftet nogle steder, døre til andre rum og dermed gennemgangsfunktion i dele af stuen, var det ikke det nemmeste rum at få indrettet.

© Andreas Mikkel Hansen

Månedens læserpar er Lotte og Lars Havemann

Hvorfor Henvendte I jer til BO BEDRE? Vi manglede idéer til at gøre stuen mere stringent, intim og hyggelig. Stuen er meget centralt placeret i vores hjem klods op ad køkkenet, så det er her, vi samles. Men rummet var svært at indrette på grund af dimensionerne og den indadskrånende vinduesvæg.

Hvordan var det at få hjælp af en indretningsekspert? Spændende og inspirerende. Hun lavede hurtigt en løsning til indretning af rummet i hvilken, vi kunne bidrage med forslag til fx lænestol og reolen, som Lars havde gået og kigget på.

Farveholdningen udsprang af Lottes ønske om at indføre farven petroleumsblå i indretningen. Hvad har overrasket jer i processen? Indretningseksperten var meget insisterende med hensyn til at få malet væggene. Det krævede en del overtalelse, men blev en uventet stor gevinst.

Den sandfarvede nuance giver et helt anderledes greb om rummet, udstråler varme og er samtidig med til at understrege det storladne i højden, som er mere end 3,5 m. Vi er ligeledes blevet vilde med tæpper og deres evne til både at indkapsle delområder og byde ind med farve og komfort.

© Andreas Mikkel Hansen

FØR: Stuen fungerede både som opholdsrum og som gennemgang til nogle af lejlighedens værelser.

Med åben forbindelse til køkkenet, åbent til kip og skrå vægge var der derfor mange udfordringer i forhold til at indrette rummet hyggeligt og med plads til familien på fire personer.

EFTER: Rummet er blevet inddelt i zoner, og højden er udnyttet til opbevaring.

© Andreas Mikkel Hansen

Sofaen er rykket væk fra væggen, men stadig i komfortabel afstand til fjernsynet, og det har givet mulighed for at skabe et ekstra rum i rummet med bogreolen og et læsehjørne. Tæpperne er med til at understøtte opdelingen af stuen. Bænken bag sofaen giver mulighed for frasætning og plads til en ekstra lyskilde.

© Andreas Mikkel Hansen

Udover lænestolen i læsehjørnet er der også blevet plads til en ekstra lænestol med sidebord i gangarealet ud mod køkkenet. Tanken var at forvandle stuen til en slags multifunktionsrum, hvor alle kan være samtidig - men fordybet i hver deres aktiviteter.

Bestlite BL 2B

© bobedre.dk

Husk at tænke lamper ind i indretningen, og at de optimalt skal matche resten af rummets udtryk. Bestlite BL 2B, designet af arkitekten Robert Dudley, i messing og sort, 4695 kr., Gubi.

Trissen

© bobedre.dk

Nanna Ditzels klassiske design Trissen, designet i 1962 som børnebord/skammel, fås også som sofabord. Her i lys eg med topplade i hvid corian, h 48 cm, diam. 55 cm, 6349 kr., Snedkergaarden/Casanova Møbler.

Slap

© bobedre.dk

Bænken er et afslappet alternativ til stole og udmærker sig ved at have plads til mange siddende på et forholdsvis begrænset areal. Her bænken Slap, i sortlakeret egetræ, h 45 x l 160 cm, 11.000 kr., Tom Dixon

© Andreas Mikkel Hansen

Eva Gjessing er bygningsarkitekt, stylist og forfatter til en bog om uderum.

"Mine kodeord var fortættet funktionalitet, at sætte rummet i spil og skabe kontraster i materialerne.

Mit ønske var, at familien skulle have en stue, hvor alle kunne være samtidig, men med hver deres aktiviteter. Samtidig ønskede jeg at fokusere på rummets særlige åbne og luftige egenskab.

Mit hjerte brænder for stofligheder og for at sætte inventar i samspil, så der opstår sød musik mellem kontrasterne.’’

© Andreas Mikkel Hansen

Reolen Random Box har parret længe haft et godt øje til, og den passer da også perfekt til rummet med sit vertikale udtryk, der er med til at understrege stuens rumhøjde. AJ-gulvlampen har en lethed over sig, som giver en god kontrast til reolen, og berbertæppet er valgt for at give varme til læsehjørnet.

Hans J. Wegner-stolen er smuk i sig selv, og så sidder man fantastisk godt i den! Her, hvor den hvide vægfarve møder den sandfarvede, bliver rummets udformning flot markeret, og man ser tydeligere lyset ovenfra og de skrånende vægge.

© Andreas Mikkel Hansen

For at samle rummet og for at markere rummets højde på næsten fire m blev stuens to endevægge malet. Den sandfarvede tone er hentet fra en nuance i gulvet.

© Andreas Mikkel Hansen

De tre siddezoner er markeret med tæpper på gulvet. Samme gulv syntes parret i øvrigt var mørkt og trist i farven. Men som baggrund for tæppernes mørke nuancer fungerer det perfekt. Tæpperne har hver sin stoflighed og forskellige træk, men spiller flot sammen og følger op på indretningens farveholdning.

© bobedre.dk

Bænken bag sofaen markerer en ny zone i rummet, men er også funktionel, fordi den giver mulighed for fralægning af bøger mv.

Relaterede Artikler