En designer fortæller: TriBeCa-serien

TriBeCa lamperne er en hyldest til 1930'ernes New York. Søren Rose fandt inspirationen, mens han var på jagt efter dimser og dutter i hard-ware butikkerne i New York.

HVOR HAR DU FUNDET INSPIRATIONEN TIL TRIBECA?

Designtonen er mere industriel i USA end Danmark, så jeg fandt stor inspiration i hardware butikker på Manhattan, der findes tusindvis af dimser og dutter som jeg aldrig før havde set. Samtidigt er jeg jo opflasket med dansk eg og børstet stål - så det var sindsygt fedt at arbejde med messing, som er det gennemgående materiale i TriBeCa lamperne - oxidering af materialet tilfører også helt helt ny dimension til lamperne. Oxcideringen gør at lamperne i løbet af bare 12 mdr. ændrer lamperne markant udtryk.

HVAD VAR VISIONEN BAG TRIBECA?

TriBeCa-serien er en samling af lamper, pendler og lysekroner som er inspireret af 1930’ernes New York. Området TriBeCa, der står for Triangle Below Canal Street har været hjem for min tegnestue i de seneste fire år, og alle lamperne i serien er opkaldt efter gaderne i området. Jeg havde lyst til at lave en serie, der hyldede Manhattans historiske glamour.

HVORDAN HAR ARBEJDSPROCESSEN VÆRET?

Med Menu som producent på serien har vi justeret kollektionen på flere områder – heldigvis kun til det bedre. De producerer selv delene i en ufattelig høj kvalitet, så de gamle fatninger er blevet opjusteret til moderne krav, og kollektion er blevet tilpasset, så lamperne i dag både kan bruges på det amerikanske og europæiske marked. Med ændringerne har lamperne fået et mere stringent udtryk og kvaliteten er blevet bedre, men grundudtrykket er det stadig det samme som mine oprindelige ideer.

HVORDAN ADSKILLER SLUTPRODUKTET SIG FRA DINE FØRSTE IDEER?

Vi startede med at producere de første lamper i vores værksted på Franklin Street som lå dybt nede i en kælder. Vi lavede mange prototyper som er meget typisk for tegnestuen og der var mildest talt nogle helt forfærdelig lamper imellem, men ved at blive ved med at udbygge koncepterne blev lamperne stærkere og pludselig opstod Leonard lampen – seriens første. Jeg har faktisk stadigvæk den helt originale hængende over mit spisebord den dag i dag.

HVAD ER FREMTIDEN FOR TRIBECA?

Vi har været meget overvældede, af hvor godt TriBeCa-serien er blevet modtaget både i det private og på kontraktmarkedet. Da serien udkom indeholdt den 4 lamper; Franklin, Reade, Leonard og Warren. Senere er Duane kommet til som er blevet helt fantastisk, og jeg kan afsløre, at det ikke bliver den sidste i TriBeCa-serien.