Se køkkenet der er specialtilpasset ned til mindste detalje

"Tanken er, at det skal fremstå som et møbel, ikke et typisk køkken"

© Foto: Inger Marie Grini, Styling: Kirsten Visdal

Andreas Engesvik er en af Norges førende designere – her viser han sit eget nye køkken, som er indrettet, så der er plads til alt. Idéen har været et køkken designet som ét stort møbel med nicher og små rum, så lys og skygger kan få rummet til at leve.

Topdesignerens eget køkken

– Jeg har meget ordenssans ... ja! Designer Andreas Engesvik griner.

Svaret er til et spørgsmål, som kommer naturligt, efter at han har beskrevet alle funktionerne i sit første køkkendesign.

– Før køkkenet blev bygget, var hver funktion gennemtænkt. Stearinlys og servietter har en specialskuffe, foodprocessoren står let tilgængeligt. De smalle hylder over komfuret skal være til skåle og tekander, ikke til nogen stabler af noget. Åbningerne under bordpladen har riste, som kan trækkes ud, der står tallerkener og gryder. Nogle hylder har plads til karafler. Og her er én skuffe til pantflasker, én til ..., siger Andreas, som nok kunne fortsætte i det uendelige.

Køkkenet har han, sammen med sin kæreste, Jannicke Grung, som også er designer, specialtilpasset ned til mindste detalje.

– Det er skønt at lave et køkken, som er 100% på specialmål. Det er en glæde at bruge noget, som fungerer så godt, siger han entusiastisk.

Men det er selvfølgelig en luksus, ikke alle kan tillade sig, og netop derfor ville Andreas gerne designe et køkken, som giver kunden ganske frie tøjler til at bygge stort eller småt. Gjeving Trevarefabrikk har bygget klassiske køkkener i over 30 år. Nu var tiden imidlertid moden til mere moderne design.

© Foto: Inger Marie Grini, Styling: Kirsten Visdal

Bag lukkede døre.

– Du “læser” ikke et traditionelt køkken, når du ser dette, fastslår designer Andreas Engesvik, som har formgivet en køkkenindretning med møbelkarakter for Gjeving Trevarefabrikk.

At alle de funktioner, der roder, kan gemmes væk bag lukkede døre, er et af de primære principper i den nye model, som skal indgå i snedkervirksomhedens kollektion.

I rummet har Andreas og familien – designerkæresten Jannicke Grung og børnene Aksel, Liv og Geir – også fået et godt samlingssted rundt om en specialudformet variant af spisebordet Vang. Stolene har samme navn, og begge er tegnet af Andreas Engesvik, Oslo for Tonning & Stryn. Lamperne er vintageudgaver af Poul Henningsens Kontrast fra Louis Poulsen. Kunsten på væggen er af Jan Groth.

© Foto: Inger Marie Grini, Styling: Kirsten Visdal

Arkitektonisk. Hulrummene skaber en mere spændende arkitektur. Variationerne i lys og skygge er med til at give indretningen en ekstra dimension ligesom designet, der svæver frit på ben.

© Foto: Inger Marie Grini, Styling: Kirsten Visdal

Afsløret. Skabsdørene åbnes og gemmes helt, når funktionerne bag skal nås. Her er ovnen gemt af vejen, det samme er andre køkkenmaskiner.

Et tidløst og arkitektonisk køkken

Moderne design til trods – kvaliteten er den samme. Alt er håndlavet af solide materialer, primært egetræ, med fingersamlinger i skufferne. Dette er bygget til at vare for evigt.

– I dag handler alt om at reducere forbruget, det vil også sige, at vi må købe ordentlige ting. Og ja, mere kostbare ting. Men på sigt bliver det alligevel billigere at købe kvalitet.
Den skandinaviske tankegang og holdning til bæredygtig produktion skal vi beholde, understreger Andreas.

Tidløshed har også været et stikord i udformningen af det nye køkkendesign.

– Du “læser” ikke et traditionelt køkken, når du ser dette. Du gemmer rodet – de typiske signaler af et køkken. Det har mange skuffer, det står frit på ben. Vanligvis opleves et køkken todimensionelt: en front og en bordplade. Men når du har hulrummene, får du en mere spændende arkitektur. Lys og skygger gør det mere interessant, fortæller Andreas og fortsætter:

– Tanken er, at det skal fremstå som et møbel, ikke et typisk køkken.

© Foto: Inger Marie Grini, Styling: Kirsten Visdal
© Foto: Inger Marie Grini, Styling: Kirsten Visdal

Gennemtænkt. Smalle hylder skal ifølge Andreas kun indeholde det mest nødvendige og være let tilgængelige under madlavningen. Kogetoppen med integreret ventilator er fra Bora.

Forhistorisk. Bordpladen fra Lundhs, Lundhs Antique, er lavet af over én milliard(!) år gammel norsk sten fra Sirevåg på Vestlandet. Den vulkanske klippesten er slidstærk, tåler varme og kan modstå syre som vin og citronsaft.

Lampen er Counterbalance af Daniel Rybakken for Luceplan; billedet på væggen er af Tom Sandberg. Glas og karaffel er Corky af Andreas Engesvik, Oslo for Muuto.