Råt køkken i bæredygtigt design

Snedkerkøkkenet er mere end blot et smukt design. Køkkenet er produktet af et nytænkende samarbejde, der giver svar på store problemstillinger.

reform køkken mørkt køkkenalrum lendager group
© Monica Steffensen/Reform

Køkkenfirmaet Reform har i samarbejde med den bæredygtige arkitekt- og designgruppe Lendager Group udviklet et nyt køkkendesign af resttræ fra Dinesen. Samarbejdet er et godt eksempel på, hvordan man kan gentænke produktionsmetoder og vise verden, at bæredygtigt design både kan være smukt og løse eksisterende problemstillinger.

reform lendager group køkkenalrum køkken
© Monica Steffensen/Reform

Bæredygtigt samarbejde

Lendager Group er en arkitekt- og designgruppe, som udformer bæredygtigt design og arkitektur, forfatter bæredygtige strategier for store virksomheder samt udvikler egne bæredygtige materialer. De har netop indgået et samarbejde med køkkenfirmaet Reform og firmaet Dinesen. Samarbejdet kom i stand fordi Anders Lendager, som i sin tid startede Lendager Group, havde opdaget, at Dinesen lå inde med store mængder resttræ i en fantastisk kvalitet, som de ikke vidste, hvad de skulle gøre med. Derfor lavede Anders Lendager en zero-waste-strategi for Dinesen, hvor Lendager Group ville sørge for at bruge alt resttræet i design- og byggeprojekter.

Dinesens Douglas er noget af det fineste bearbejdede træ, man kan komme i nærheden af. Men i en eksklusiv virksomhed som Dinesen fremstilles kundespecifikke løsninger, hvilket genererer de store mængder af resttræ. Så for alle parter var det et frugtbart samarbejde og et klart eksempel på Lendager Groups visioner om at vise verden, at bæredygtigt design hverken er besværligt eller dyrt, men derimod noget, som løser problemer og skaber nye muligheder. En af de nye muligheder, som opstod med det nye træ, som Anders Lendager nu havde til rådighed, viste sig, da han selv skulle bygge nyt køkken.

reform lendager group køkkenalrum køkken
© Monica Steffensen/Reform

Det minimalistiske design fås i tre forskellige behandlinger: En behandlet med lys linolie, en med linolie tilsat sort pigment og en lavet efter et japansk princip, hvor man brænder træet for på den måde at trække den mørke glød frem og gøre det mere slidstærkt, ligesom tømmer, som har stået på en havn i regn og blæst. Sidstnævnte lanceres senere. Desuden kan køkkenet tilføres en bordplade, som kan tåle varme, og som er lavet ud af restbeton og restmursten, som er knust og sat sammen i en terrazzo-overflade.

– Jeg besluttede mig for at prøve at designe et køkken ud af det her resttræ, og det blev så til det køkken, som Reform nu lancerer. Køkkenet består af en masse afskæringer, som man har tilbage, når Dinesen for eksempel har leveret gulve til en restaurant, et galleri, en herskabslejlighed eller lignende. Der er altid fraskær til overs. Og det bliver oftest anvendt til brænde eller træpiller, selvom det er noget af det træ, som har gennemgået en af de mest eksklusive processer, som man overhovedet kan forestille sig, forklarer Anders Lendager.

reform lendager group køkken køkkenskabe
© Monica Steffensen/Reform

Cirkulær økonomi

Han ønskede at samarbejde med Reform-folkene, fordi han godt kunne lide deres koncept med at lave fronter til Ikea-moduler. I den idé ligger det nemlig implicit, at man ikke behøver at udskifte hele køkkenet, hvis man trænger til forandring, men derimod kan skille tingene ad og sætte dem sammen igen i nye sammenhænge – efter det princip, som han kalder for cirkulær økonomi. Han inviterede derfor Jeppe og Michael fra Reform på besøg, og da de så køkkenet, var de ikke i tvivl om, at de skulle lave et samarbejde.

Resultatet blev et massivt trækøkken med en eksklusiv overflade og med de lange strukturer, som Douglas er kendt for. Det ædle træs kvaliteter ses ved, at strukturen i træet og overfladen er trukket så langt frem som muligt, og der er ingen elementer i designet, som forstyrrer træets naturlige skønhed.

Det er et minimalistisk køkken, hvor den store respekt for materialet, som både Dinesen, Lendager Group og Reform repræsenterer, står centralt i designet. Og, det sender et signal til forbrugeren om, at man faktisk godt kan få et æstetisk køkken i en kvalitet, som måske er højere, end hvad man ellers ville have haft råd til, samtidig med at man gør noget godt for verdenen.