køkken køkkenø
© Gettyimages

Pladsmangel i køkkenet - Hvad er den bedste løsning?

BO BEDREs bygningsarkitekt hjælper en familie, når de skal åbne op mellem køkken og spisestuen.

Hej Lone.

Vi vil gerne høre din mening om en udvidelse af vores køkken.

Vi vil åbne imellem køkkenet, der både mangler opbevaringsplads og arbejdsplads, og spisestuen, der har en god størrelse, så vores bord stadig kan være der. Vi tænker også at nedlægge væg og dør imellem gang og køkken og evt. flytte den længere ud, så der kan lukkes af for mados.

Spørgsmålet går på udformningen af øen, hvor vi ikke er helt enige. Skal vasken flyttes med over, så man kan stå og arbejde mens man snakker med familien og gæster? Skal kogetoppen flyttes ud i øen, så der kan blive plads til flere højskabe? Hvor stor skal øen være?

Vi drømmer om at få en ny pejseindsats, der kan sidde i hjørnet imellem spisestue og køkken, men ved ikke hvordan den skal udformes.

Vi glæder os til at høre dit forslag.

Venligst Familien Henriksen

plantegning køkken spisestue
© Lone Barslund

Jeg har to forslag, som ikke er så forskellige endda.

Det ene er med en fritstående disk og en pejseindsats med glas på to sider, og det andet forslag er en disk, der sidder ”fast” ind imod hjørnet, med en indsats med glas til en side.

(Eller også placeres indsatsen så højt at den sidder i bordpladehøjde, men så skal der opsættes brandsikring under bordpladen ifht. afstand til brandbart materiale, og bordpladen skal være af sten. Det kan lade sig gøre…)

I hjørnet ved den nye væg til gangen kan I placere et højt vitrineskab til alle jeres glas og kopper.

Fælles for begge forslag er således at I lader den eksisterende køkkenopstilling være som den er.

Dels er det uforholdsmæssigt dyrt at skulle føre vand til øen, med nye rørføringer og nyt gulv, eller hvis kogepladsen skal ud i øen,- med ny udsugning. Dertil lægges udgifter til nye bordplader i det ekst. køkken.

Den manglende opbevaring og arbejdsplads får I jo så fint ved at supplere med de nye elementer i disken og den ret store arbejdsbordplade, der kommer til.

I det første forslag med den fritstående disk, bliver der plads til 80 + 60 + 80 cm skuffeelementer ind mod køkkenet og det samme på spisebordssiden med 30 cm dybe hyldeskabe. Altså en disk på 220 x 90 cm plus bordpladens 2 cm hele vejen rundt.

Hvis disken skal ind og sidde ved skorstenen, kan den øges til 80 + 60+ + 60+ + 80 cm elementer, altså en længde på 290 cm.

Da spisestuen også er gennemgang til opholdsstuen ved siden af, kan I uden problemer rykke spisebordet, så I får mere plads imellem disk og spisebord.

Bedste hilsener Lone

plantegning køkken spisestue
© Lone Barslund
plantegning køkken spisestue
© Lone Barslund
lone barslund bobedre