Lav din egen NOMA-mad med disse futuristiske køkkenmaskiner

Nu behøver du ikke længere at gå ned på udstyret, hvis du vil udfordre NOMA-kokken René Redzepi. Se alle de fagre nye køkkenmaskiner fra fremtiden her

© Cookmellow

Sous vide er en af de store slagnumre, både i den molekylære gastronomi og i Det nye Nordiske Køkken, som det praktiseres af René Rezdepi på den verdenskendte restaurant NOMA.

Sous Vide er grundlæggende set langtidstidsopvarmning af vakuumpakkede madvarer. Det kan være i op til både 24 og 48 timer og af alt fra æg til dyrerygge.

I disse år bringes Sous Vide ud til folket, blandt andet med Mellow, som er den mest strømlinede sous vide model til dato. Producenten hedder Cookmellow. Prisen er 400 dollars og den kan allerede nu bestilles, selvom den ikke findes i butikkerne endnu. En særlig handy detalje ved Mellow er i øvrigt, at den kan fjernstyres med en app til telefonen.

© modernistcookingmadeeasy

Mange af ingredienserne til det molekylære køkken kan ikke fås i Netto. Så er det godt, at der efterhånden findes et hav af postordrefirmaer på nettet, hvor man kan finde, alt hvad en avantgardistisk kok begærer - f.eks. i dette Modernist Cooking Kit.

Udover en 250 sider lang kogebog rummer kittet også nogle af de ingredienser, der er med til at give blandt andet Det nye Nordiske Køkken sit spændende og mystiske look.

Her er produkter som Agar Agar, der er en japansk opfindelse udvundet af havtang, og som bruges til at skabe gelé. Der er også Xanthan Gum, der også bruges i olieindustrien og i kosmetik, men ligeledes som fortykningsmiddel i det molekylære køkken.

Fordelen ved produktet er, at det ikke har nogen smag, men har stor effekt i forskellige retter selv i meget små doseringer.

Hvis man gerne vil lave gastronomisk skum eller nogle af de såkaldte ”sfærer”, så har kittet også ingredienserne. Her er også dejlige kemiske klingende pulverbreve som Sodium alginate og Kalciumklorid.

© Capsul8, Automatic Algin Spherizer

Vil du indkapsle din mad i sfæriske kugler, så er der også en maskine på vej til det. Når man skal udføre den proces håndholdt, så kræver det pipetter, laboratorieglas og INGEN rysten på hånden.

Snart kan "sfærerne" næsten stemples i ekspresfart ud med Capsul8 - den automatiske alge sfærificerer.

© Ample Scientific

Centrifuger lyder som nede noget fra vaskeriet eller fra medicinalindustrien. Teknikken har dog forlængst vundet indpas i det molekylære køkken. Her bruges den til at filtrere og separere visse ingredienser med ekstrem rotation - op til 20.000 omdrejninger i minuttet.

Nogle af de eksperimenterende Michelin-restauranter har centrifuger så store som en vaskemaskine.

Mindre kan dog også gøre det. Denne Ample Scientific Champion spinder med 3300 omdrejninger i minuttet og genererer dermed en kraft, der svarer til 1300 gange tyngdekraften. Og så kan den købes på Amazon.

© Thingk

Opstartsfimaet Thingk er snart på vej med to køkkenrekvisitter, der udfordrer vores vante måde at forstå både køkkenvægten og æggeuret på.

Gkilo er er en køkkenvægt i trælook, der betjenes med små lette tryk med fingrene. Hvis man vender vægten om, fungerer den også som ur og timer.

Sidekicket Glogk er et elegant køkkenur i trælook fjernt fra de fjollede æggeure, man kan købe på udsalgshylderne.

© anovaculinary

Sous Vide er også på vej i en stavblenderversion. Anova kan med en klikfunktion sættes ned i gryder af mange forskellige størrelser.

Anova Precision Cooker har en meget fintfølende mekanik, så temperaturen kan holdes meget præcist på det ønskede niveau over meget lange stræk.