Kunst i køkken-stuen

Køkkenet er udformet som et stort møbel i valnøddetræ og marmor, højskabene som var de reoler i et bibliotek og spiseområdet med afslappet luksusbænk og komfortable stole.

Luksuskøkken i valnøddetræ og marmor

© Andreas Mikkel Hansen

I køkkenet hos Manuel Diaz og hans kæreste laves der meget mad, og ofte er der gæster omkring spisebordet. Det er et rum, der bruges aktivt, for køkkenet er ikke blot et køkken, men en del af et leverum med kunst på væggene, og hvor alle funktioner har karakter af stue. Rummet er ny-renoveret ligesom resten af huset, som parret overtog for et års tid siden, og lagt sammen af det oprindelige køkken og en spisestue. Det er lykkedes at skabe sammenhæng mellem de to rum, der før var adskilt, og skabe en enkel helhed med vægt på detaljer. – Ejerne ønskede sig et snedkerkøkken, der i sit udtryk hang sammen med deres fælles interesse for kunst og design. Køkkenet skulle have møbel-effekt og udstråle varme og smelte sammen med spiseafdelingen. Valget faldt på olieret amerikansk valnød med tydelige vandrette årer, der både er klassisk, elegant og råt og passer til en køkkenindretning med enkle linjer – og til en stue, fortæller køkkendesigner Peter Lerke-Møller. Køkkenet er produceret af Kustomhouse, der har specialiseret sig i snedkererede luksuskøkkener med individuelle løsninger. ### Enkelhed og rene linjer i køkkenet
Opbygningen af køkken-regionen er simpel i al sin enkelhed: ydervægge, hvor køkkenborde traditionelt placeres, er holdt fri, og de fleste praktiske funktioner er i stedet samlet i en fem meter lang køkken-ø i midten af rummet. De frigjorte vægge har givet plads til store malerier – ligesom i en stue. På endevæggen er lavet højskabe i rummets højde. Med referencer til den klassiske engelske bogreol, der typisk bygges henover døråbninger, rummer skabsvæggen en skydedør, som fører ud til en lille entré. Alle låger har indfræsede greb. Køkkenvask og kogeplade er i niveau med køkkenbordet og uden forhøjninger. Bordpladen er i marmor, som i L-form fort- sætter på gavlen, der vender mod stuesektionen.
– Vi rejste til Italien og valgte bordpladen. Den vandrette flade består af to stykker, men sammensvejsningen er lavet så fint, at det næsten er umuligt at se. Vi valgte efter mange overvejselser et lyst marmor med brunlige årer, der passer så fint til valnøddetræet, siger Manuel Diaz. Det kombinerede leverum er ca. 55 m2. Det er formet som et L – ligesom køkkenbordpladen i marmor. Enkelhed og lange, rene linjer kendetegner rummet, men stramheden blødes op af livfulde åretegninger i både valnøddetræ og marmor – og især af den farverige kunst på vægge og gulv. – Alt, hvad vi har i rummet, er håndplukket og valgt med hjertet. Rummet fungerer fantastisk og som en helhed, siger Manuel Diaz.

Både enkelt og elegant, råt og ekstravagant

© Andreas Mikkel Hansen

Parret ønskede et køkken, der havde stemning af stue. Køkkenet i valnøddetræ og marmor er designet af Kustomhouse. Bemærk marmorpladen, der fortsætter på gavlen afkøkkenbordet. På endevæggen er bygget højskabe, der bl.a. gemmer på køleskab og en skydedør til en særlig køkken-entré. Skabsvæggen er lavet i fuld loftshøjde. Det store maleri er af Hornsleth. Det diskrete emfang med lys i loftet er fra Gutmann og købt via Kustomhouse. På bordet ses farveglad kunsthåndværk, en bus i keramik fra Colombia.

Snedkerkøkken fra Kustomhouse

© Andreas Mikkel Hansen

Køkkenet er et snedkerkøkken fra Kustomhouse bygget specielt til rummet. Højskabene har fuld loftshøjde og en næsten camoufleret skydedør, der fører ud til en entré, som Manuel Diaz her kommer fra.

Marmor og valnøddetræ

© Andreas Mikkel Hansen

Samspillet mellem marmor og valnøddetræ er sublimt.

Praktiske detaljer i køkkenet

© Andreas Mikkel Hansen

Køkkenet fra Kustomhouse har flere praktiske detaljer, som fx en stikdåse, der kan forsvinde i bordplade. Den er fra Götessons.

Læderbetrukket bænk i spisestuen

© Andreas Mikkel Hansen

Spiseafdelingen går i ét med køkkenafsnittet. Den læderbetrukne bænk er købt hos Clic under en ferie til Hamburg og sat sammen med et tre meter langt spisebord i rød eg fra CasaShop.

Long John-lampe fra CasaShop

© Andreas Mikkel Hansen

Stolene hedder Softshell Chair fra Vitra og er fra Paustian. Det antikke linnedskab er købt af gode venner efter en del samtaler. Malerierne på hver side af skabet er lavet af henholdsvis Jens Birkemose og Niels Reumert. Over bordet hænger en Long John-lampe fra CasaShop. Gulvtæppet er en ældre kelim.

Relaterede Artikler