Thomas Alcayaga for Fiskars
© Thomas Alcayaga

Kogemanden guider: Sådan bruger du dine pander korrekt

Rustfrit stål, støbejern, med belægning og uden belægning… Pande-junglen kan være svær at finde rundt i. Her forklarer kogemand Thomas Alcayaga, hvilke pander han bruger til hvad, og hvad man skal gå efter, når man køber en ny pande.

Ristede svampe, stegt fisk eller en god bøf? Mange af os griber ofte ud efter den nærmeste stegepande uden at tænke over, om den faktisk er den bedste til lige præcis det, vi skal tilberede.

Men hvor meget betyder dit valg af pande egentlig for dit måltids kvalitet, og hvad skal du gå efter, hvis du gerne vil købe en ny pande? For at finde svar på det har vi allieret os med kogemand Thomas Alcayaga.

Hvad er dit bedste råd til andre, der skal købe en ny pande?

– Køb noget, der holder længe. Jeg gider simpelthen ikke købe pander, som går i stykker. De skal kunne holde til, at der kommer redskaber i – i hvert fald i moderat brug. Jeg vil heller ikke anbefale at købe noget med teflon-belægning, da holdbarheden er for kort.

Hvilke typer pander har du derhjemme?

– Jeg har støbejernspander fra Fiskars Norden-serien og stålpander med og uden keramisk belægning fra All Steel-serien. Den keramiske belægning gør, at maden slipper panden let, men den indeholder ikke plastik eller PFAS.
– Alle har prøvet, at den stegte fisk hænger fast i panden. Det kan der være mange grunde til; at der ikke er nok fedtstof, eller varmen ikke er høj nok. Det er møgirriterende, hvis du skal lave noget lækkert, og maden så hænger fast. Men den her pande er så glat, at den slipper med det samme.

Hvad er de forskellige typer pander gode til?

– I gamle dage sagde man, at non-stick-pander var til den mad, der skulle steges forsigtigt på de laveste grader, som for eksempel fisk og skaldyr. De rene stålpander kunne klare lidt højere varme, så dem kunne man for eksempel stege svampe på. Støbejernspander kunne så klare bulder og brag. Sådan var det før i tiden. Nu har man udviklet på det, og i dag kan både non-stick-pander med keramisk belægning, rene stålpander og støbejernspander tåle høj varme.

Thomas Alcayaga for Fiskars

Thomas Alcayagas smørmør kalve-cote de boeuf med cremet spinat og svampe. Find opskriften længere nede på siden.

© Thomas Alcayaga

Du har forskellige pander derhjemme. Hvad bruger du den med belægning til?

– Jeg bruger den med belægning til små, hurtige retter som for eksempel fisk eller omelet. En omelet tager 30 sekunder at lave, men det kræver, at din pande slipper, for ellers får du den ikke af. Men det er en all-round-pande. Jeg bruger faktisk panden med belægning til det meste.

Hvad bruger du den i rent stål til?

– Den er god til at stege en bøf eller kyllingebryst, som skal have lidt højere varme for at blive flot karamelliseret udenpå. Det kræver en vis tålmodighed. Hvis der er skind på kyllingen, vil jeg lægge det på en kold pande og lade det varme op lige så stille. På den måde smelter der noget fedt fra kyllingen ud på panden, og så bliver skindet sprødt. Men det vil du også kunne gøre på non-stick-panden.

– Det lyder lidt tosset, men grænsen for hvornår du kan bruge slip-let-panden er også forsvundet lidt. Før kunne non-stick-panderne ikke tåle så høj varme, men de nye kan sagtens tåle et ordentligt skrald. Jeg har brugt min Fiskars All Steel-pande med keramisk belægning til alt muligt.

Ridser man non-stick-panden, hvis man bruger redskaber i den?

– Hvis du bruger en non-stick-pande, hvor tingene ikke hænger fast, så har du ikke samme behov for at ridse ned i den. En non-stick-pande er måske mere sårbar end andre pander, men den er meget mindre sårbar, end den var før i tiden. Jeg bruger også metalredskaber i den, men på en fornuftig måde. For eksempel vender jeg mine koteletter med en metalpincet. Jeg står ikke og skraber – det kunne jeg ikke finde på med nogen pander.

Hvad bruger du støbejernspanden til?

– Fordelen ved støbejernspanden er, at den har så høj en massefylde, at hvis du varmer det op, så holder det også bedre på varmen. Det er godt, hvis du skal brune noget af, som for eksempel en god bøf. Hvis du steger hakket kød på en almindelig pande, så kan det begynde at sovse lidt rundt, fordi der ikke er høj nok varme på. Det problem har du ikke med en støbejernspande.

Her laver Thomas Alcayaga smørmør kalve-cote de boeuf med cremet spinat og svampe:

Kan man putte alle pander i ovnen?

– Ja, det kan man sagtens, med undtagelse af pander med håndtag i træ eller plastik. Det er håndtaget, der er problemet, men på min støbejernspande fra Fiskars kan håndtaget tages af, og så kan resten af panden gå i ovnen.

Skal man tænke over, hvilken pande man bruger til gas eller induktion?

– Nej, du kan bruge alle pander til det hele. Dog skal du tænke over, at du kan forringe kvaliteten af panden, hvis du først bruger den på gaskomfur og derefter skifter til induktion, da panden får lidt sod under bunden, som gør, at den ikke virker lige så godt på induktion.

Hvorfor bruger du pander fra Fiskars?

– Fordi de slipper sindssygt godt. Jeg har brugt panderne fra den serie, der hedder Norden, og dem fra All Steel. Jeg er funktionalist. Det handler om, at det skal virke, og det gør Fiskars pander bare.

Hvad er det, du særligt godt kan lide ved Fiskars’ pander?

– Jeg gør så meget for, at det, jeg spiser, er lokalt. Jeg køber overordnet kun dansk kød og spiser kun danske æbler. Jeg tænker meget over det, både på grund af kvaliteten, men også fordi jeg synes, det er tosset at hente noget langvejs fra, som vi kan lave lige så godt selv.

– Derfor er det også smart, at Fiskars producerer i Finland, som ikke er langt væk. Jeg har selv besøgt dem, og de er enormt flinke mennesker. Det er skandinavisk design og lokalt produceret. En stor del af produkterne er lavet af genanvendt materiale, og når du er færdig med at bruge det, kan det også genanvendes.

Thomas Alcayaga for Fiskars
© Thomas Alcayaga