
Kogemanden guider: Sådan bruger du dine pander korrekt
Rustfrit stål, støbejern, med belægning og uden belægning… Pande-junglen kan være svær at finde rundt i. Her forklarer kogemand Thomas Alcayaga, hvilke pander han bruger til hvad, og hvad man skal gå efter, når man køber en ny pande.
Af — 15. marts 2023Ristede svampe, stegt fisk eller en god bøf? Mange af os griber ofte ud efter den nærmeste stegepande uden at tænke over, om den faktisk er den bedste til lige præcis det, vi skal tilberede.
Men hvor meget betyder dit valg af pande egentlig for dit måltids kvalitet, og hvad skal du gå efter, hvis du gerne vil købe en ny pande? For at finde svar på det har vi allieret os med kogemand Thomas Alcayaga.
Hvad er dit bedste råd til andre, der skal købe en ny pande?
– Køb noget, der holder længe. Jeg gider simpelthen ikke købe pander, som går i stykker. De skal kunne holde til, at der kommer redskaber i – i hvert fald i moderat brug. Jeg vil heller ikke anbefale at købe noget med teflon-belægning, da holdbarheden er for kort.
Hvilke typer pander har du derhjemme?
– Jeg har støbejernspander fra Fiskars Norden-serien og stålpander med og uden keramisk belægning fra All Steel-serien. Den keramiske belægning gør, at maden slipper panden let, men den indeholder ikke plastik eller PFAS.
– Alle har prøvet, at den stegte fisk hænger fast i panden. Det kan der være mange grunde til; at der ikke er nok fedtstof, eller varmen ikke er høj nok. Det er møgirriterende, hvis du skal lave noget lækkert, og maden så hænger fast. Men den her pande er så glat, at den slipper med det samme.
Hvad er de forskellige typer pander gode til?
– I gamle dage sagde man, at non-stick-pander var til den mad, der skulle steges forsigtigt på de laveste grader, som for eksempel fisk og skaldyr. De rene stålpander kunne klare lidt højere varme, så dem kunne man for eksempel stege svampe på. Støbejernspander kunne så klare bulder og brag. Sådan var det før i tiden. Nu har man udviklet på det, og i dag kan både non-stick-pander med keramisk belægning, rene stålpander og støbejernspander tåle høj varme.