Kok Mikkel Karstad
© Anders Schonnemann

For kok Mikkel Karstad er noget så simpelt som en spiseske og salt blandt favoritterne

Vi har snakket med den anerkendte kok, som her fortæller om sine absolutte favoritter i køkkenet. Han fortæller derudover, hvad et godt måltid er for ham.

Om Mikkel Karstad

Mikkel Karstad er kok og har base på The Lab Kitchen på Østerbro. I hverdagen laver Mikkel og hans team morgenmad og frokost til både gæsterne hos The Lab, de omkringliggende virksomheder og folk, som kommer fra gaden. På hverdagsaftener og weekender laver han og hans team mad til events.

Mikkel laver derudover også foodstyling, rådgiver førevarevirksomheder og reklamebureauer samt skriver kogebøger.

Her fortæller Mikkel om hans absolutte favoritter i køkkenet – både hvad angår køkkenredskaber og ingredienser. Han indvier os derudover i, hvad der for ham skal til for at skabe det perfekte måltid.

Friskfanget laks
© Mikkel Karstad
Appetizer med sardiner
© Mikkel Karstad
Jeg kan simpelthen ikke undvære andre mennesker i mit køkken — Mikkel Karstad

Hvilke tre redskaber kan du ikke undvære i køkkenet?

– Først og fremmest en spiseske, fordi det er så super vigtigt at smage på sin mad, mens man laver den, og lige inden man serverer den. Til det er spiseskeen perfekt. Derudover kan den også altid bruges til at forme den perfekte frikadelle, røre rundt i suppen eller vende et stykke stegt fisk på panden.

Dernæst er en god, skarp universalkniv også et must. Den skal ligge godt i hånden og både kunne skære grøntsager, fisk og kød ud.

Selvom det ikke kan betragtes som et egentligt redskab, så vil jeg alligevel nævne mennesker som det sidste essentielle redskab i mit køkken. Jeg kan simpelthen ikke undvære andre mennesker i mit køkken. Jeg synes, at det er hyggeligt både at lave mad sammen med andre og selvfølgelig at spise sammen med andre. Jeg vil faktisk sige, at det vigtigste for mig, når jeg laver mad, er, at det er sammen med andre mennesker.

Spejlæg med grøntsager
© Mikkel Karstad

Hvilke tre ingredienser kan du ikke undvære i køkkenet?

– Salt er for mig super vigtigt. Man skal altid huske at smage sin mad til med salt, da det kan ændre madoplevelsen fra ikke at smage af særligt meget til at smage helt perfekt.

Udover salt så varierer det meget, hvilke ingredienser jeg har i mit køkken – både professionelt og privat. Det er typisk meget afhængigt af, hvornår på året, det er, og hvilke råvarer der er i sæson.

Jeg har dog meget ofte æg og parmesan i køleskabet. Det er lige til en skøn weekend-morgenmad; spejlæg med lidt stegt grønt og revet parmesan.

Cremet pasta carbonara
© Mikkel Karstad
Selvplukkede svampe
© Mikkel Karstad
Jeg tager ofte udgangspunkt i de råvarer, der er i sæson — Mikkel Karstad

Hvad er din go-to ret i en travl hverdag?

– Hjemme hos os er vi vilde med pasta carbonara. Det er en nem og hurtig ret, og så er børnene også glade for den.

Hvor finder du inspiration til de retter, du laver derhjemme?

– Jeg tager ofte udgangspunkt i de råvarer, der er i sæson, og laver mad efter det. Derudover går jeg ofte ture i skoven eller ved havet i weekenden, hvor jeg finder urter, svampe, bær eller tang, som jeg bruger i maden.

Jeg bruger også Instagram, hvor jeg finder inspiration og idéer til retter.

Ret med asparges
© Mikkel Karstad
Grøn salat med bær
© Mikkel Karstad

Hvad er et godt måltid for dig?

– For mig er et godt måltid lavet af sæsonens råvarer, gerne med masser af grøntsager og lidt fisk eller skaldyr. Måltidet skal derudover være tilberedt med respekt for råvarerne og dem, der har dyrket dem.

Så for mig behøver det ikke nødvendigvis at kræve lange, svære tilberedninger, før det er et godt måltid, det er langt vigtigere, at man kan smage de gode råvarer.

Derudover er et godt måltid også for mig et måltid, som jeg indtager sammen med dem, jeg holder af.

LÆS OGSÅ