
8 tips til et langt og skarpt liv for kokkeknive
Kokkeknive er skarpe og effektive, men de er også sårbare, og så har de dødsfjender som fjerkræ og opvaskemaskiner.
Af — 19. september 20161. Skær kun på træ eller plastik
Skær kun med skarpe køkkenknive på et underlag, der er forholdsvis eftergivende. Det vil med andre ord sige: træ eller plastik. Brug aldrig dine kokkeknive på for eksempel glas, stål, granit, keramik og andet hårdt materiale.
2. Skær aldrig i fjerkræ og frostvarer
Der er en god grund til, at fjerkræssaksen har været standardinventar i køkkenet i flere generationer. Fine og skarpe kokkenknive skal ikke bruges til det grove skære- og hakkearbejde, og de skal slet ikke anvendes til at skære igennem knoglerne på fjerkræ. Brug en fjerkræssaks eller en kødøkse til forarbejdning af knogler.
Hold også dine japanske kokkeknive langt væk fra frosne varer. Det vil slide unødigt på knivens skarpe æg at skære igennem stivfrosne madvarer.
3. Brug en knivmagnet eller en knivblog
Læg aldrig dine skarptslebne og kostbare knive ned til fodsoldaterne i køkkenskuffen. Hold dem også for gode til krukken med grydeskeer og stegepaletter. Sørg for, at de har en sikker og tryg havn i en knivblok eller på en magnetisk knivholder (knivmagnet) på væggen.
4. Kokkeknive skal ikke i opvaskemaskinen
Det kan ske for den bedste, at den fine japanske kokkekniv havner i opvaskemaskinen sammen med alt det andet service. De fleste har andet at tage sig til end at overholde skrappe regler for vedligeholdelse af knive. Alligevel er kokkeknive generelt ikke gode venner med opvaskemaskiner. Det er der flere grunde til:
- Salten, afspændingsmidlet og opvasketabs kan indeholde kemiske stoffer, som slider på knivstålet.
- Fæstningen af skæftet på stålet kan risikere at komme til at sidde løsere pga. varmen og de kemiske processer i opvaskemaskinen.
- Producenten garanterer muligvis i brugsanvisningen, at knivene tåler maskinvask. Glem den garanti. Maskinvask vil altid i det lange løb slide på knivene.