7 måder du kan bruge farver i køkkenet på
Uanset om du er til kradse retro-farver eller blide pasteller, er farver en simpel måde at give indretningen kant og personlighed.
AfInviter farverne ind i køkkenet
Uanset om du er til kradse retro-farver eller blide pasteller, er farver en simpel måde at give indretningen kant og personlighed. Læs med her, og få inspiration til hvordan, du bruger farver i køkkenet.

Fyld op med kulørte kopper, kander og skåle
En enkel og fleksibel måde at sætte kulør på køkkenet er ved at vælge en åben model uden skabe og skuffer, men med åbne hylder som her i det speciallavede snedkerkøkken af arkitekt Peter Wedell-Wedellsborg.
De åbne hylder kan fyldes med kopper, skåle og kander i alverdens farver eller farvekoordineret i din yndlingsfarve. Ligesom kogebøger også kan bidrage til et farverigt og personligt udtryk. Og bliver du træt af køkkenet, kan du hurtigt ændre stil med nye farver og genstande.
Men husk at være lidt mere aktiv med kluden, for de hyggelige opstillinger er ekstra udsat for støv og skidt, når der ikke er en låge for.
Se mere fra køkkenet hos Danske BoligArkitekter her.
LÆS OGSÅ: Her er årets farve 2019.


En farvehilsen fra halvfjerdserne
Det kræver sit køkken at spille op til arkitekturen i dette hus, der er tegnet af Rasmus Skaarup fra 2r arkitekter.
Et hvidt køkken ville forsvinde i det spektakulære rum, og da familien har en særlig forkærlighed for 1970-stilen, stod det klart, at der skulle en retro-farve i spil. Valget faldt på orange - en levende og varm farve, der signalerer energi og begejstring. Farven fungerer ekstra godt i store rum, hvor der er behov for et markant farvestatement. Miks gerne med varme og gyldne naturmaterialer som her, hvor farven får modspil af smukke listelofter og bordplader i egetræ.
Køkkenelementerne er inspireret af det kendte snedkerkøkken-brand Garde Hvalsø. Da ejeren, Steen Lauth er tømrer, har han selv bygget elementerne – dog med kyndig assistance fra en møbelsnedker. Opvaskemaskinen og lamperne har fået en omgang af den samme sprøjtemaling, som køkkenelementerne.
Se mere fra køkkenet hos Danske BoligArkitekter her.

Giv det hvide køkken modspil
Danskerne er vilde med hvide køkkener, og med god grund. De hvide køkkener er tidløse og passer perfekt ind i vores lyse, skandinaviske boliger. Er man usikker på sine egne evner ud i farvesætning, går man aldrig galt i byen med hvidt. Samtidig giver et hvidt køkken en neutral og afdæmpet baggrund for alle de remedier og køkkenredskaber, som allerede har farver og som fylder visuelt i rummet.
Hvis du vil give dit hvide køkken lidt mere kant og personlighed, kan du gøre som arkitekt og farveekspert Anders Barslund, der i sin egen bolig kombinerer hvide køkkenelementer med sandfarvede vægge. Farven er blødere og mere mættet end traditionel hvid, og fremhæver derfor det hvide inventar. En dybblå væg i et tilstødende rum inviterer til kig på tværs af boligen. Der er anvendt en helmat og ekstra pigmentholdig maling, hvilket giver et nærmest velouragtigt udseende til væggen.
Se mere fra køkkenet hos Danske BoligArkitekter her.


Køkkenblå i ny fortolkning
I gamle dage var blå en hyppigt anvendt farve i køkkenet – både på inventar og vægge, men også på det emaljerede køkkengrej som fx kaffe-kanden ”Madam Blå”. Man mente nemlig, at fluer blev skræmt væk af de blå overflader. I dette 1930’er rækkehus har arkitekt Anders Barslund arbejdet bevidst med en nyfortolkning af herskabskøkkenet med blå, flue-uvenlig vægmaling over køkkenbordet. Farven giver køkkenet et personligt tvist, og fremhæver desuden det mørke træ i køkkenelementerne.
Højskabsvæggen er malet i en neutral gråtone, der indeholder en anelse blåt og derfor harmonerer fint med den blå væg. Der er brugt en mat vægmaling, som fremhæver farvepigmenterne mere end en blank. Men da matte overflader er mindre vaskbare, er området bag kogepladen beskyttet med en stænkplade af hærdet glas.
Se mere fra køkkenet hos Danske BoligArkitekter her.

Sort er det nye sort
De hvide køkkener har fået en værdig modstander i sort, der pt. er den næstmest populære farve, når danskerne vælger køkken. Sort signalerer stil og elegance, men skal dog bruges med omtanke i små rum og rum med sparsomt dagslys. Er du på jagt efter et markant og grafisk udtryk kan du kombinere de sorte elementer med hvid og bruge enkelte kontrastfarver til fx armaturer, lamper og øvrigt tilbehør.
Ønsker du derimod et blødere og mere stemningsfuldt udtryk, kan de sorte elementer blødes op med varme naturmaterialer som fx træ, sten, læder og flet. I dette hus, som er tegnet og indrettet af arkitekt Rasmus Bak, er der skabt den perfekte balance mellem matsorte elementer, rå betongulve, bordplader i marmor, og gyldne teaktræsvinduer. Vær opmærksom på, at glatte, mat-sorte låger kan være meget modtagelige for fedtefingre.
Se mere fra køkkenet hos Danske BoligArkitekter her.


Kunstneriske klinker
Dekorative fliser over køkkenbordet er en oplagt mulighed for at tilføre lidt farve og personlighed til dit køkken. Og fliserne kan fås i masser af farver, mønstre, former og materialer, så du selv kan sammensætte og tilpasse til din stil. I køkkenet her var familien så heldige, at der sad nogle anderledes kunstfliser hjembragt fra Italien af den tidligere ejer. Og så har de endda den gode historie med sig, at de er lavet af en af den verdensberømte maler Picassos elever! Farverne fra fliserne har familien videreført i lamper og armaturer.
Se mere fra køkkenet hos Danske BoligArkitekter her.

Velvalgte farveklatter
Køkkenet her i lejligheden ombygget af arkitekt Stig Ørum Christensen er egentlig meget simpelt og enkelt i sit design og farvevalg. Men det grafiske og klassiske køkkengulv samt peberkværnen og taburetten i iøjnefaldende pangfarver giver det karakter og gør det mere moderne. Og har man en dag lyst til at en ny farve, er de hurtige at skifte ud.
Se mere fra køkkenet hos Danske BoligArkitekter her.
Gode råd om farver
- Lyse farver reflektere lyset hvorimod mørke absorbere det. Vælger du farver fra den mørke farvepalette, skal du huske at tænke ekstra belysning ind i køkkenet.
- Hent inspiration til dit farvevalg ved at studere farverne uden for køkkenvinduet fx facadefarver på den anden side af gaden. På den måde skaber du sammenhæng i mellem ude og inde.
- Giv det hvide køkken karakter med velplacerede farveklatter i rummet fx en enkelt farvet væg eller lamper, armaturer og tilbehør i pangfarver. Husk at mange kogebøger har farvestrålende forsider, der kan give liv til et hvidt og farveløst køkkenunivers.
- Vælg farver med udgangspunkt i de materialer og overflader, der ellers er i rummet fx gulve, lofter og vinduesrammer. Lyse træsorter som fx birk, fyr og ask er fine i selskab med pasteller og pangfarver. Mørke og gyldne træsorter som fx røget eg og teak bliver ekstra stemningsfulde i kombination med dybe farver som koksgrå, aubergine, midnatsblå og sort.
- Søg rådgivning hos en professionel farveekspert, hvis du har større farveprojekter eller ønsker en mere sammenhængende farvesætning af din bolig.
