Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

3 gourmet-teknikker du skal kende: Bliv stjernekok i eget køkken

Annonce Det er lettere end du tror at kopiere landets bedste kokke og gourmetrestauranterne, så du kan imponere gæsterne med mør steg, smagfulde grøntsager og fantastisk brød.

© ASKO Scandinavian premium kitchen appliances

Sammen med New Nordic-bølgen, Noma-ræset og en drøm om at vende tilbage til en tid, hvor man lavede det meste selv fra bunden, er der sket et markant ryk i vores madlavning bare inden for de seneste 5-10 år. Du ser det helt sikkert i feedet på de sociale medier, hvor komplicerede kokketeknikker stolt vises frem og der eksperimenteres med opskrifter, hvor en æggekage ikke længere ”bare” er en æggekage. Kål erstatter pasta. Mælken kommer fra mandler, og alting er naturligvis lavet fra bunden.

Vi går mere kræsne til retterne, når vi er ude og stiller større krav til vores egen kunnen i køkkenet. Vi eksperimenterer med vegetariske kødretter, langtidsstegt eller -hævet. For slet ikke at tale om ambitionerne i køkkenet, når vi får gæster. De mere avancerede madlavningsteknikker er blevet hverdagsaktiviteter, og det stiller øgede krav til vores køkkener og udstyr.

Sous vide, damp og stage cooking er alle teknikker, der har taget springet fra gourmetrestauranternes køkkener og ind i vores hjem. Med de nye madlavningsteknikker og tilhørende udstyr er der ikke længere nogle begrænsninger. Det kulinariske ambitionsniveau kan stige frit. Streg den sædvanlige fiskeret fra ugens menu og spring ud i noget nyt og vovet. Hvis du endnu ikke har opdateret funktionerne i køkkenet, er der råd at hente her:

© ASKO Scandinavian premium kitchen appliances

Kend dine gourmet-teknikker

  • Damp: Du kan tilberede din mad med damp i en gryde eller i en ovn med dampfunktion, men teknisk set er damp en kogemetode. Når du damper, udnytter du den damp, der bliver dannet, når vandet når sit kogepunkt. Dampning er en effektiv tilberedningsmetode, som sikrer, at ingredienserne bevarer alle deres næringsstoffer. Damp egner sig særligt godt til grøntsager, fordi de bevarer deres 'bid' – du genkender helt sikkert følelsen af overkogt broccoli, der har mistet tekstur og smag. Med damp tilberedes både stok og top jævnt, så du får et appetitligt resultat, hvor også farven er bevaret.

  • Sous vide: Sous vide er en af de mest populære tilberedningsmetoder blandt nogle af verdens dygtigste kokke. Med sous vide vakumpakker du maden, hvorefter den tilberedes i et vandbad ved konstant temperatur. Det er netop ovnens evne til at holde den eksakte temperatur gennem hele processen, som giver den perfekte tilberedning, der gør, at al saft og smag forbliver i maden. Derfor er sous vide helt fantastisk til tilberedning af kød.

  • Stage cooking: Én af de nyere teknikker inden for madlavning er stage cooking. Helt enkelt handler det om at kunne tilberede din mad ved forskellige temperaturer og intervaller – uden at du selv skal justere på noget undervejs. Stage cooking er eksempelvis en god løsning, hvis du laver flæskesteg, som først skal langtidssteges ved lav temperatur og derefter grilles for sprøde svær.

© ASKO Scandinavian premium kitchen appliances

Meget mere end bare et køkken

De mange nye teknikker og det nødvendige udstyr finder plads mellem de traditionelle hvidevarer og køkkenelementer. Stage cooking især, er en af de nyere teknikker, hvor teknologi lader dig tilberede maden ved forskellige temperaturer og tidsintervaller.

I takt med at maden begynder at fylde mere og mere, gør vores køkkener det samme. Både fysisk og i vores bevidstheder. Køkkenet er ikke længere kun et arbejdsrum, hvor dagen begynder med morgenkaffen og de dugfriske nyheder. Det er blevet hjemmets samlingspunkt, hvor samtaler finder sted over store kogeøer, og dagens aktiviteter vendes og drejes, mens grøntsagerne hakkes – og fermenteres naturligvis. Køkkenet er blevet et rart sted at være, og design og harmoni er i ligeså høj kurs som i hjemmets andre rum.

© ASKO Scandinavian premium kitchen appliances

ASKO Black Steel

Fokus på detaljen – det må være én af de vigtigste punkter på dagsordenen i ASKOs køkkenserie Craft. Med deres nyeste farve i rækken Black Steel matcher de både det gastronomiske niveau i køkkenet samt den høje æstetiske standard. ASKO Black Steel er perfektion for kreative hverdagskokke, og med alle de funktionelle elementer ligger kulinarisk udforskning lige til højrebenet.

Med ASKOs køkkenserie går sous vide, dampfunktion og stage cooking næsten i ét. De avancerede madlavningsteknikker kan kombineres efter behov og gemmes diskret bag moderne design. Ud over et væld af forskellige ovne inkluderer ASKO Black Steel-serien nemlig også køkkenelementer som integrerbare køleskabe, flotte emhætter, eksklusive vitrineskabe og tre forskellige funktionsskuffer, så du kan strømligne designet i dit køkken. Se mere her.

Relaterede Artikler