9 emhætter, der faktisk er pæne

Ligeså rare emhætter er at have, ligeså klodsede kan de se ud i køkkenet. Lad dig inspirere af disse 9 flotte emhætter.

Fine emhætte-løsninger

Et godt sug er vigtigt i køkkenet, så madosen ikke breder sig og luften holdes ren og frisk. Men ligeså rare emhætter er at have, ligeså grimme og klodsede ser de ofte ud i køkkenet. Det kan dog sagtens løses på en flot måde. Lad dig inspirere af 10 flotte emhætter her.

Emhætte i køkkenet

© Andreas Mikkel Hansen, Christina Kayser Onsgaard og Julie Vöge

Optisk bedrag

Ved første øjekast ligner det bare to tomme hylder over komfuret, der som en sjov detalje fortsætter hen over vinduet. Men faktisk har arkitekt Anders Barslund sat en hvid emhætte ind mellem de to træplader som en sandwich. En smart måde at skjule den nødvendige blæser og samtidig få god hyldeplads.

Se mere fra køkkenet hos Danske BoligArkitekter her.

Emhætte i køkkenet

© Andreas Mikkel Hansen, Christina Kayser Onsgaard og Julie Vöge

Lang og gylden

En dyr men god måde at få en flot emhætte, der passer perfekt ind i dit køkken, er at få specialfremstillet en selv. I denne ældre palævilla har arkitektparret Uffe Topsøe-Jensen og Kira Snowman fra tegnestuen Monomal speciallavet en tre meter lang emhætte i messing, så den på mål flugter med køkkenelementerne.

Messingen får emhætten til at passe ind i den ældre og herskabelige stil, mens den stramme minimalistiske form gør den moderne.

Se mere fra køkkenet hos Danske BoligArkitekter her.

Emhætte i køkkenet

© Andreas Mikkel Hansen, Christina Kayser Onsgaard og Julie Vöge

Beklædt med træ

Emhætter er ofte rå og industrielle i metal og med masser af knapper og elektronik. Men ved at beklæde emhætten med træ, kan den pludselig få et mere venligt og organisk udtryk - og faktisk blive helt pæn og dekorativ. Det har arkitekt Søren Sarup fra Puras Arkitekter valgt at gøre i sit sommerhus. Træet er i eg, så det passer med hans resterende egetræsmøbler.

Se mere fra køkkenet hos Danske BoligArkitekter her.

Emhætte i køkkenet

© Andreas Mikkel Hansen, Christina Kayser Onsgaard og Julie Vöge

Bevar dit gode udsyn

Undgå en emhætte, der fylder og spærer for udsynet ved at bygge den op i loftet. Det har arkitekt Jan Christoffersen gjort i dette ombyggede typehus. Og selvom der umiddelbart er mange meter til loftet, skal man ikke være nervøs for sugeevnen. Det virker.

Se mere fra køkkenet hos Danske BoligArkitekter her.

Emhætte i køkkenet

© Andreas Mikkel Hansen, Christina Kayser Onsgaard og Julie Vöge

Langt rør uden hemmeligheder

Skal din emhætte som her placeres ud mod vinduet, er det svært at gemme den i et køkkenskab.

Omvendt må den helst heller ikke fylde for meget, så den spærrer for alt dagslyset. Her kan en rund model som her i 60'er-huset ombygget af arkitekt Allan Lorenzen være smart, idet den ikke virker hel så voldsom som en firkantet, ligesom de afrundede hjørner fylder mindre. Den hvide farve betyder desuden, at mere dagslys slipper ind.

Se mere fra køkkenet hos Danske BoligArkitekter her.

Emhætte i køkkenet

© Andreas Mikkel Hansen, Christina Kayser Onsgaard og Julie Vöge

Minimalistisk skulptur

Lad din emhætte bidrage til æstetikken i dit køkken ved at lave den til en smuk skulptur. Det har arkitekt Allan Lorenzen gjort i dette hus, da det skulle ombygges. Emhætten har han sat ind i en specialdesignet hvid kasse på flere meter, der har de samme lodrette linjer, der hersker i resten af hjemmet.

Se mere fra køkkenet hos Danske BoligArkitekter her.

Emhætte i køkkenet

© Andreas Mikkel Hansen, Christina Kayser Onsgaard og Julie Vöge

Gemt i køkkenskabet

Har du køkkenskabe, er det en oplagt mulighed for at gøre emhætten diskret. I det snedkerlavede køkken her af arkitekt Peter Wedell-Wedellsborg er emhætten bygget ind i hylden over komfuret med en plade for, så man faktisk ikke kan se den. Som en fin detalje er forkanten fortsat hen over pladen.

Se mere fra køkkenet hos Danske BoligArkitekter her.

Emhætte i køkkenet

© Andreas Mikkel Hansen, Christina Kayser Onsgaard og Julie Vöge

Lad hylde og emhætte tale sammen

Lad hylden over køkkenbordet fortsætte hen over emhætten, så overgangen mellem de to bliver blødere og mindre hård. Det har arkitekt Pernille Arendts gjort i sit eget køkken, hvor den hvide hylde skær henover emhætten i metal.

Se mere fra køkkenet hos Danske BoligArkitekter her.

Emhætte i køkkenet

© Andreas Mikkel Hansen, Christina Kayser Onsgaard og Julie Vöge

Stor i stål

Glem alt om at forsøge at gøre emhætten diskret og skru i stedet op for størrelse, så den bliver et statment. Det har boligejeren i dette hus af arkitekt Rasmus Skaarup gjort med sin emhætte i stål. Han har selv tegnet den og siden fået en smed til at bygge den.

Se mere fra køkkenet hos Danske BoligArkitekter her.

Tommelfingerregel: Så kraftigt skal din emhætte kunne suge

Mad dufter ofte dejligt, men det er rarest, hvis duften og osen holder sig til køkkenet. Investér derfor i en god emhætte med en tilstrækkelig stor sugevne. Man siger, at en emhætte skal kunne tømme et rum for luft 10 til 20 gange i timen.

I et køkkenalrum på 35 m² vil det kræve en emhætte med en sugeeffekt på godt 1000 m³. Du kan selv regne ud, hvor stor sugeeffekten af din kommende emhætte skal være ved at sige kvadratmeter x rumhøjde x 10 (antal gange luften skal skiftes i løbet af en time). Du skal dog huske at lægge lidt ekstra motorkraft til, da emhættens aftræksslange og eventuelle knæk stjæler lidt af kapaciteten.

Danske Boligarkitekter

Relaterede Artikler