Trends 2015

Botanik, vægdekorationer og smukke tekstiler. 2015 byder på nye tendenser og de allerbedste fra de tidligere år.

Trends 2015
Velkommen til et nyt år. med nye tendenser, men også med en fortsættelse af nogle af de strømninger, vi allerede har set i 2014. For trends i dag er ikke diktater, og de skifter slet ikke så hurtigt, som de har gjort. Vi udvisker ikke bare alt, hvad der er - men forstærker noget og lader andet fade langsomt ud. et af de mest brugte ord i 2015 er eklektisk. det vil sige sammensat, at vi samler ting fra forskellige stilepoker på en særlig måde, så summen bliver personlig og unik. Vi ser også, at stilen er mere elegant og dekorativ med tydelige referencer til art deco og den tidlige danish modern. Vi skuer stadig tilbage i tiden og henter inspirationen, men giver det hele et contemporary, nutidigt, pift. Fælles for mange nye indretninger er, at de er mere dekadente og ikke spor minimalistiske. men skandinaVisk simplicity, som er en betydelig del af vores danske dna, er stadig dominerende, og bliver kun mere og mere hypet og efterspurgt internationalt. på de næste otte sider peger vi på 13 temaer, som vi spår er de væsentligste og mest brugbare interiør-trends i det nye år.

Begrebet Contemporary betyder nutidigt. Og har hidtil primært været brugt i kunstens verden. Det defineres også som moderne. Og modern living anno 2015 er mere klassisk, mere elegant, mere forfinet, mere dekoreret, end det vi tidligere har set. Stilen er international, og vi ser den især i metropolernes hoteller, restauranter og barer. Men også danskerne tager den til sig. Det handler om at finde og forene design fra forskellige tidsepoker, og flette dem sammen i en eklektisk og personlig kontekst. Dimore Studio i Milano er bannerførerne - se deres indretninger på dimorestudio.eu. Design fra Dimore Studio.

1. Contemporary

Design fra Tapet-Café.

1. Contemporary

Design fra Gubi.

2. Stentøj
Det autentiske, det rustikke, det skæve, det uperfekte. 1970’ernes lidt tunge keramik og stentøj fik for alvor en rennæsance i 2014. Det startede med, at restauranterne dækkede op med det, og så kom det med stormskridt ind i vores private hjem. Og bølgen ruller videre ind i 2015. Det behøver ikke at være fra de etablerede kunsthåndværkere, kunsten er at finde små, ukendte lokale navne, som eksperimenterer og skaber unikaer - så man får noget, ingen andre har. Noget, der kommer direkte fra drejebænken eller hænderne. Noget, der har sjæl. Design fra Unika-K.

2. Stentøj
Design fra Peter Ingemann Hansen.

3. Botanik
© Lindhardt & Ringhof
Den grønne i mange toner bliver årets absolut mest hotte farve. Men det bliver grønt i flere henseender. Vi har allerede fået en forsmag på det i 2014: Vi henter grønne, skulpturelle planter som bregner, palmer, kaktusser ind i vores hjem - og generelt har botanikken og floraen været brugt som motiv, men det er slet ikke slut endnu. Vi ser masser af nye tapeter og grafiske print. Det store nye værk om Flora Danica, som forlaget Lindhardt og Ringhof udgav her sidst i 2014, vidner om ny, stor interesse.

3. Botanik

Design fra Flügger.

3. Botanik
Design fra Flügger.

4. Farver
Støvede Miami-pasteller og sarte sorbetfarver. Så kort kan det siges. Paletten for 2015 er pistaciegrøn, lys laks og lys gul. Tilsat lidt mørk brun. Herunder er det italienske Moroso, der præsenterer deres bud. Design fra Moroso.

4. Farver

Design fra Hermés.

4. Farver

Design fra Bottega Veneta.

5. Spejle og vægdekorationer
Vi er færdige med triste, hvide vægge! I løbet af 2014 har vi oplevet en tendens til at male vores vægge i farver, især de kølige grå, blå nuancer. Nu udvides paletten, vi bruger mange flere farver, men vi er også mere modige med tapeter. I det hele taget går vi en tid i møde, hvor vi bruger væggene på en helt ny måde. Med spektakulære dekorationer og installationer... og masser af spejle. De har både den dekorative effekt, men gør også noget for rumligheden og tilfører dynamik. Spejle er også blevet et designobjekt på linje med tæpper. Brug dem flere sammen, og hæng dem op i stedet for kunst. Design fra The Apartment.

5. Spejle og vægdekorationer
Design fra Dimore Studio.

5. Spejle og vægdekorationer

Design fra Maison Valentino.

6. Art Pieces
Vi vil bo særligt. Vi vil have unika. Derfor ser vi masser af limited editions, altså design i få, ofte nummererede udgaver. Design, der grænser til kunst. Møbler, kunsthåndværk og grafik, der bliver solgt på gallerier og i få, udvalgte designshops. Det er elitært, og det er dyrt, men det er investeringer for livstid. Og designerne ser prestige i at skabe disse nicheprodukter, ofte ved siden af deres mere kommercielle virke og arbejde.

6. Art Pieces

Design fra Galerie Maria Wettergren.

6. Art Pieces
Design fra Galleri Garrido.

7. Tæpper
Både vægge og gulve inddrages mere og mere som en aktiv del af selve indretningen. Vi køber flere tæpper, og designerne er begyndt at udvikle nye teknikker og materialer. Der kommer flere farver, flere mønstre, flere former, og i stigende grad kan du selv bestemme størrelser og design. Der er i 2014 været hype omkring de etniske Beni Quarain-tæpper, hvilket vil fortsætte, og der vil også komme flere kelim- og ægte tæpper. Design fra Linie Design.

7. Tæpper

Design fra Tom Dixon.

7. Tæpper

Design fra BoConcept.

7. Tæpper

Design fra Asplund.

8. Glas
Glas, især farvet glas, har haft sin sejrsgang i det forløbne år. Og i 2015 kommer vi til at se endnu mere til Murano-glas, bl.a. unikalamper og vaser, men også krystalglas med typisk ciseleret mønster. Det er meget herreværelse-agtigt, men super smukt i en enkel, nordisk borddækning for at give lidt elegance. Der kommer masser af både cocktailkrystalglas og høje krystalglas på fod.

8. Glas

Design fra The Apartment.

9. Art Deco
Vi har skrevet det i hele 2014, men det er ikke slut. Art deco’en og 1920’erne og 1930’erne er stadigvæk ikke til at komme udenom. Glamour, dekadence, palmer, vifter, Gatsby, saloner, langstilkede glas, barvogne, ædle træsorter som palisander, mahogni og ibenholt, zigzagmønstre, geometriske former, guld og jadegrøn. Men også 40’ernes Hollywood er en reference til denne elegante og luksuriøse stil. Masser af dekoration, masser af ekstravaganza. I dag har stilen vundet genlyd som en reaktion på et meget minimalistisk årti. Designere som Charlotte Perriand og Eileen Gray var bl.a. de toneangivende navne, og de to kvinder hører vi meget mere til i det nye år. Design fra Tapet-Café.

9. Art Deco

Design fra Skultuna.

9. Art deco
Fra Taschen.

10. Tekstiler
De sidste mange år har de fleste af os levet med meget diskrete gardinløsninger, der passede i vinduesrammen, måske persienner og rullegardiner - eller måske slet ingen gardiner. Men nu skal du ud og investere i lange, tunge metervarer, gerne dobbelte, gulvlange gardiner. I fed silke eller tyk velour. Som en del af den hotel-stil, som rykker længere og længere ind i vores privatsfærer. Der er også masser af stoflighed, eksklusivitet og hotellobby-look i de lidt buttede polstrede møbler med tydelige søm og sømme, der giver konkurrence til vores mere stringente nordiske træmøbler.

11. Guld og messing
To af de stærkeste trends fra 2014 er guld og messing. Og de er så stærke, at vi tager dem med os ind i det nye år. Vi kommer også til at se mere til tin, men mest dominerende er de gyldne metaller, som bringer varme ind i vores lidt kølige nordiske hjem. Guld og messing bruges til alt fra accessories som vaser og skåle, tableware, kitchenware, tekstiler til lamper, møbler og decor som skulpturelle vægdekorationer.

11. Guld og messing
Design fra Little Luxury Hom.

11. Guld og messing
Design fra Beau Marché.

11. Guld og messing
Design fra Frandsen Project.

12. Dansk DNA
Design fra The Shop of the New.

12. Dansk DNA
Design fra Københavns Møbelsnedkeri.