Tidens spejl

Spejlet har en kraft, som har trukket i os, siden vi for mange hundrede år siden fandt en todimensionel version af os selv i blankpolerede sten og metaller. I dag er de et naturligt element i indretningen. Og lige nu er de store, dekorative helkropsspejle et vigtigt bidrag, når den gode stil skal defineres.

Spejlinger og genkendelsens glæde
Hvem kender ikke anekdoten om den græske yngling Narcissus, der forelskede sig i sit eget spejlbillede, og som måtte sygne hen og lade livet af lutter hovmod. Hans skæbne har givet navn til begrebet narcissisme, der refererer til et selvoptaget menneske, der mest har blik for sit eget. Spejlet som symbol findes op gennem historien. Sokrates mente, det var et pædagogisk redskab, der kunne hjælpe os med at finde egne begrænsninger, og i den kristne forståelse ses spejlet som et symbol på, at mennesket er skabt i Guds billede. I middelalderen blev spejlet dog forbundet med djævelskab og hekseri. Den dystre tilgang til spejlet genfindes i flere eventyr og romaner. Tænk blot på brødrene Grimms Snehvide, H.C. Andersens Snedronningen eller Oscar Wildes roman Dorian Grays billede. Er det sandheden, der åbenbares, når man spejler sig? Spørgsmålet har sikkert meldt sig hos de mennesker, der i forhistorien fik øje på deres ansigt i vandspejlet. Mange har sikkert troet, de så en fremmed. Senere har spejlingerne givet næring til dobbeltgængerteorier og eksistentielle diskussioner om det unikke individ – en idé, der blev rendyrket i 1800-tallets romantik. Uanset hvilke tanker man gør sig, når man konfronteres med sit eget spejlbillede, er det kun et udsnit af virkeligheden, der bliver gjort tilgængelig. De første spejle var meget små og fremstillet af poleret sten eller metaller som bronze, sølv og guld. Senere udvikledes en teknik, hvor man fandt ud af at hælde varmt metal ud over flade stykker glas. I middelalderen var spejle meget små og kostbare og derfor kun tilgængelige for velhavere. Først i løbet af det 16. århundrede begyndte man i Venedig at producere noget, der kunne minde om vores moderne spejle. Teknikken kommer til Frankrig, hvor solkongen åbner en spejlfabrik, der fremstiller meget store spejle – som det for eksempel ses i Versailles’ berømte spejlsal. I 1700-tallet breder tendensen med store spejle sig ud over Europa, hvor de blev hængt op på vægfelter mellem vinduer og dørpartier. Efterhånden som teknikkerne blev forfinede, blev spejlene større og større, og spejlene rykkede ind i stuerne hos det bedre borgerskab. Spejlets status som møbel blev dog nedtonet op gennem 1900-tallet, hvor det blev forvist til soveværelset, badeværelset eller entreen. Nu er spejlet igen ved at blive stuerent, og der investeres mere og mere på den innovative konto. Spejlet anno 2015 er igen et møbel, der matcher ideen om det individuelle individ.

Vor mand i London
Metal er et af designeren Tom Dixons foretrukne materialer, og han har derfor redet på en bølge af succes de seneste år, hvor kobber og messing har været hotte temaer. Men den autodidakte designer magter også andre materialer, som i hans hænder bliver til markante design med stor brugsværdi. Selvom Tom Dixon nærmest er synonym med den engelske designscene, så er han faktisk født i Tunesien af en fransk-lettisk mor og en engelsk far. Han tilbragte sine første ungdomsår med at spille bas i Londons undergrundsmiljø og opfattede i starten af sin karriere ikke sig selv som designer. Tom Dixon anså i højere grad sig selv for at være industrialist. Hans eksperimenterende leg med metal og kulørt plastik åbnede dog dørene til det eksklusive selskab af stjernedesignere, og Dixon regnes i dag for en af de toneangivende aktører på den internationale designscene med kunder som Moroso, Cappellini, De Vecchi, Salviati og Swarovski på CV’et. Tom Dixons manglende akademiske baggrund var i mange år en sten i skoen på det etablerede designermiljø, men hans magiske forvandling af det hensygnende Habitat, som han i en periode stod i spidsen for, gjorde ham stueren, og han kan via sit engagement med den store engelske møbelkoncern tilskrives en del af æren for, at begrebet demokratisk design slog igennem. Via sit eget designstudio har han dog stadig fokus på det eksperimenterende. Se mere på tomdixon.net. Gem Mirror Long fra Tom Dixon er inspireret af ædelstenes slebne facetter. Det er udført i forniklet aluminium.

Design By Us har skabt en kollektion af asymmetriske spejle, der helt i tidens ånd har fået navnet Ego. Polerede kanter og ramme af massivt egetræ og lædersnor med messingophæng. Prisen på Ego XL er 4990 kr.

Transience-spejlkollektionen er skabt af Lex Pott & David Derksen for Transnatural. Designerne har ladet sig inspirere af den måde, gamle spejle patinerer på, når de over tid påvirkes af ilt og vand. Her er processen styret og gradueret, så der opstår et geometrisk mønster. Fås i flere størrelser og formater. Priser fra 6938 kr. til 14.681 kr., afhængigt af størrelse.

Knapper er et superenkelt gulvspejl med kroge og bøjlestang, som føjer ekstra funktion til det praktiske møbel, der gør det nemt at holde orden på jakker, smykker og taske på samme sted. Indgår i Ikeas kollektion. 369 kr.

Svenske Märten Claesson har tegnet dette meget skandinaviske spejl for Swedese. Mira er et elegant gulvspejl med et stramt udtryk. Fås i hvid lak og eg. 6417 kr. hos Casanova.

Vipp udvider sit sortiment. Blandt andet med et elegant spejl fremstillet i hvidt pulverlakeret aluminium, som omkranser et 8-mm vådrumssikret glas. Fås i tre størrelser og sælges fra Vipp Flagship Store i København med forsendelse over hele verden. Fra 4500 kr.

Push er spejlfunktion, hylde og garderobe i ét og samme træk. Traditionel stationær opbevaring er her nytænkt på langs og tværs i et fleksibelt garderobemøbel i eg. Designet af Stine Hedelund for Trip Trap. 3995 kr.

Den franske designer og kunstner Benjamin Graindorge giver os et kig ind i himmelen med sine Mirage-spejle, der vel falder ind under kategorien kunst, og som kan erhverves via galleriet Ymer & Malta. Pris ved forespørgsel.

Metro er et praktisk entrémøbel med plads til sko og overtøj. Smarte detaljer som nøgleknager og spejl. Fås i flere farver hos BoConcept. 4990 kr.

I disse Fifty Shades Of Grey-tider kunne Ultrafragola-spejlet i organisk formet akryl og pink neonlys måske være et indretningselement til soveværelset. Det er den helt store italienske designer Ettore Sottsass Jr., der har designet spejlet, som har været i produktion siden 1970 hos Poltronova. 46.000 kr., Studio Oliver Gustav.

Der er elementer fra shaker-stilen i Iona Cheval-spejlet fra engelske Pinchdesign. Spejl og skuffemøbel i ét. Ca. 20.000 kr.

Livinggoodies lancerer et nyt spejl med et både industrielt og romantisk udtryk, som kan finde plads i stort set alle hjemmets rum. Det er forarbejdet i sort galvaniseret smedejern. 1749 kr.

Stærke grafiske linjer: Kaschkasch-gulvspejlet fra Menu passer perfekt ind i moderne storbyindretning. Designet af den tyske designerduo Kaschkasch Cologne alias Florian Kallus og Sebastian Schneider. Fås i sort, hvid eller mosgrøn til 1995 kr.

Adnet Rectangulaire-spejlet er tegnet af den franske designer Jaques Adnet, der var arkitekt og art deco-modernistisk designer og eksponent for luksuriøs fransk modernisme. Spejlet blev i sin tid udviklet i samspil med det franske modehus Hermès, men indgår nu i Gubis kollektion. Fås i tre størrelser i italiensk læder i sort eller brun. Fra 14.995 kr.

Israelskfødte Ron Gilad har føjet en pæn portion humor til sin kollektion af utraditionelle spejle for Dilmos. Her får man ikke blot øje på sig selv. Der bliver også fortalt en lille historie. Gilad leger med skalaer og kulturelle referencer, og hans design sælges ofte i begrænsede oplag.

Spejle er det helt store hit i indretningen, og de fås i mange materialer og former. Her et stringent bud fra Ilva. Spejlet med det stilrene udtryk hedder Iron og har sort metalstel. 1499 kr.

Elegant og funktionelt spejl, der lægger afstand til væggen og giver plads til nips. Chassis XL-spejlet er designet af belgiske MaDe alias Simon Desmet og Timothy Macken for Reflect+/ Deknudt Mirrors. Ca. 7300 kr.

Spejle kan sagtens bruges som kunstneriske statements. Se blot Noé Duchaufour-Lawrences ekspressive Sugar Mirror fra franske Robba Edition. Spejlet ligner næsten et pixeleret vandfald. Ca. 20.000 kr.

Nogle designere har så stærk en signatur, at man aldrig er i tvivl om hvem der står bag designet. Således med Karim Rashid, der med sin legesyge og farveglade tilgang til formgivningen altid er genkendelig. Han er ophavsmand til Spline-spejlet for Reflect+/ Deknudt Mirrors. Ca. 13.350 kr.