© John Bramblitt/Youtube

Kunst: Kan blinde male og drømme med farver?

Synssansen bevares åbenbart længe i hjernen, selv hvis et menneske er blevet blind i en tidlig alder. Se eksemplerne på blindes kunst her, og læs historier om mørket, der ikke er mørkt.

John Bramblitt blev kunstmaler, efter han mistede synet

Hvad ser blinde mennesker? Drømmer de i billeder? Kan de mærke en farve? Seende har mange spørgsmål til mennesker uden synssans, for vi har meget svært ved at forestille os et liv uden at kunne se.

Mange blinde lever til gengæld ganske fint, og i de senere år har forskning og de blindes egne erfaringer vist, at synsindtryk også kan eksistere hos et menneske, der ikke kan se. Det er ligefrem bevist, at farver kan lagres i en hjerne, selv hvis personen blev blind som lille barn.
Det er blinde kunstnere gode eksempler på.

Se videoen herunder. John Bramblitt fra Texas maler uden på noget tidspunkt at kunne se sine motiver, kompositioner eller farvesammensætninger.
Han blev blind i en ung alder på grund af epilepsi, men ironisk nok skabtes kunstneren i ham, efter han mistede synet.

Serbisk kunstner maler blindes drømme

En en journalist hos Vice har interviewet mennesker uden syn og spurgt til deres 'indre billeder'. Vigtige faktorer er naturligvis personligheden, og hvor mange år de interviewede har levet i mørke.

Her er, hvad serbiske Ana Jovcic for eksempel kan fortælle. Hun mistede sit syn som 9-årig og studerer i dag litteratur på universitetet.
'Mit syn var aldrig godt, men jeg kan huske farver og mine forældres og søsters ansigter. Jeg kan ikke huske, hvordan turkis ser ud for eksempel, men jeg har en relativ stærk erindring om basale farver som rød og blå.'

Forskning i blindes 'farveoplevelser' og drømme har resulteteret i disse værker – de er malet af serbiske Lidija Delic.