Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

Hvordan opdeler man et stort rum – uden vægge?

”Hvordan sørger vi for, at der stadig bliver små afdelinger - og at vi, når vi sidder i stuen, ikke føler at vi også befinder os i køkkenet?”

Alrum med opdeling

Kære Lone,

Vi skriver da vi håber på at låne din ekspertise til vores første store husprojekt.

Vi er blevet forelsket i en gammel villa fra 67, der i løbet af tiden har fået en opgradering.

Den er dog stadig ikke helt moderne, og det første vi vil give os i kast med er stue-køkken.

Det forholder sig sådan, nu at køkken og stue er adskilt, men vi kunne rigtig godt tænke os at køkkenet blev åbnet op - både så vi kan skabe et køkken alrum hvor vi alle samles hver dag, og for at køkkenet får andel i den smukke panorama udsigt der vender syd-øst.

Vores store bekymring er blot, at det således bliver et meget stort, kvadratisk rum på 55 kvm. Hvordan sørger vi for, at der stadig bliver små afdelinger - og at vi, når vi sidder i stuen, ikke føler at vi også befinder os i køkkenet?

Til info vil vi rigtig gerne genbruge en del af elementerne fra køkkenet, hvorfor vi håber på, at det meste af køkkenet skal blive stående hvor det er nu. Vi overvejer dog at supplere med en ø.

Vi håber meget på at høre fra dig.

Mvh Simon og Sofie

Kære Sofie og Simon,

8 x 6,5 meter er et stort rum og jeg giver dig ret i at det kan blive for stort uden en form for inddeling.

Jeg er selvfølgelig enig i at I skal åbne køkkenet mod det gode lys fra sydvest, spørgsmålet er så hvor meget og hvordan.

Den oprindelige spiseafdeling mod nord er godt 12 m2, så i forhold til resten af stuen, er der ikke så meget plads igen til en moderne families hverdag, hvor det meste af den vågne tid foregår omkring spisebordet.

Her ligger vel egentlig også udfordringen for jer. For jeg vil meget hellere flytte jeres spisebord ud til facaden med den fantastiske udsigt, så I kan nyde den ved alle jeres måltider og når der leges, læses og hygges.

Sofaerne har jo fra starten været planlagt til at være her, men jeg synes faktisk at det er mindre vigtigt med udsigt fra de bløde siddepladser. Når man først sidder dér er det oftest med fjernsynet kørende og om aftenen, og så er udsigten mindre vigtig.

Spørgsmålet er hvad I så vil bruge den ”gamle” spiseafdeling til, hvis spisebordet rykker? Har I børn og behov for plads til leg? Har I brug for en hjemmearbejdsplads / hobbyafdeling / gæsteafdeling? Kunne I på sigt få brug for et toilet / badeværelse mere, for det er absolut muligt at tænke det ind ved siden af et nyt køkken, der så rykkes en tak?
Kunne I overveje en større åbning mod vest, så det ikke kun er udsigten mod syd, der bliver interessant i stuen?

Der er meget at overveje og ikke kun køkkenets indretning, så jeg håber I bruger tid på den del af projektet, inden I endeligt beslutter jer.

Jeg har skitseret en løsning med en halv ø, hvor I kan stå og tilberede maden med kik til spisebordet og udsigten. Pas på at afstandene imellem arbejdsstationerne ikke bliver for store, - 120 cm er godt og 150 cm er rigeligt. Vand og kog bevarer deres placering.

Anvend eksisterende dør til køkkenet og blænd den anden til gangen, det giver mere ro både i alrum og gangen.

Sofagruppen er med til at dele stuen op fordi sofaerne er placeret med front mod væggen, så fladskærmen får en god plads.

Den mindre afdeling kan så indrettes mere roligt med f. eks. bogreoler hvor der også er plads til spil og legesager samt mulighed for lænestol og måske en divan til en gæsteopredning.

Et mindre skrivebord står bag den ene sofa, også med kik til sydvest.

Bedste hilsener Lone

© Lone Barslund

Relaterede Artikler