De mest yndefulde gardiner

Gardiner passer perfekt til at sætte en blød ramme om det trygge liv og til en tid, hvor vi insisterer på at favne det dunkle og lukke os lidt om os selv. Vi trækker for og lader hyggen brede sig.

Japanskfødte Akira Minagawa står bag designet af Minagawa-kollektionen, hvor man finder 'Frost Garden'. 640 kr. pr. m. fra Kvadrat.

'Casita', designet af Christian Zuzunaga. Kombination af skinnende melangegarner med matte, ensfarvede garner i minimalistisk panamavævning. 720 kr. pr. m., Kvadrat.

Skandinavisk i sit udtryk, men af hollandsk oprindelse. Circle er et grafisk flot gardin fra DePloeg i en 100 % flammehæmmende kvalitet. Fås i fire farver. 506 kr. pr. m, v/ Qq-design.dk.

Dette gardin hedder 'Drizzle' og er designet af Aggebo & Henriksen, som har undersøgt, hvordan gardiner kan skabe atmosfære i et rum. Digitalt print på polyester. 485 kr. pr. m., Kvadrat.

© botex

'Faber Multishade Atlas' fra Faber består af to lag stof, som kan bevæge sig i forhold til hinanden. Ved at bevæge stoffet op og ned overlapper striberne med hinanden og regulerer lysets indfald. 2077 kr., v/ botex.

Gardiner i et overdådigt ophæng med ekstra længde, men alligevel med en vis stramhed. Dessin 1090-43 i 100 % polyester. 209 kr. pr. m., Garant.

'Ginger 2' er en farveopdatering af 'Ginger', et gardin med en åben vævning, designet af Anne Fabricius Møller. Nu i 12 farver, hvoraf 10 er nye. 945 kr. pr. m., Kvadrat.

'Herringbone' fra Almedahls er et stringent og altid aktuelt bud på enkel solafskærmning. Plisségardinet fås i tre farveholdninger i 100 % polyester. Man kan få matchende produkter i tilsvarende mønster. Priseksempel for plisségardin 1 x 1 m. 1600 kr.,Fischer Gardiner.

IKEA er ude med en helt ny limiteret særkollektion: 'Svärtan', designet af tekstildesigner Martin Bergstrøm i samarbejde med en gruppe indiske designstuderende. Dogmet hedder grå, sort og hvid – helt anderledes end traditionel indisk tekstildesign. Mønstrene er inspireret af det urbane landskab. 100 % bomuld, 159 kr. pr. m., IKEA.

Voluminøse ophæng er moderne igen. Her er det et smukt jaquardvævet dekostof i 100 % polyester fra JAB Anstoetz. Det grafiske mønster hedder 'Capri', og det skaber en luksuriøs stemning i en højloftet stue. 799 kr. pr. m. Jab.de.

Lamelgardinerne har i flere år været en populær solafskærmningsløsning i Danmark – oftest i helt klassiske og ensfarvede varianter, men det er muligt at sætte lidt mere liv på med fx 'Nest' – gylden transparens fra svenske Almedahls. Priseksempel for lamelgardin, 1 x 2 m., 2300 kr., Fischer Gardiner.

Overflader med struktur er altid smukke i en typisk skandinavisk indretning. Den åbne struktur og lidt transparente finish finder man i 'Linex' fra Kinnasand. Tekstilet er i 100 % polyester med flammehæmmende egenskaber. Fås i en stribe naturinspirerede farver. 485 kr. pr. m, Kinnasand.

Struktur, væv i kontrast og forskellige former for transparens kendetegner Luxaflex’ 'Facette'-kollektion, der er suppleret med 50 design. Alt specialproduceres efter mål. Fra 3138 kr., Luxaflex.

© Diana Lindbjerg
Tekstile løsninger i hjemmet kan også have en kunstnerisk karakter. Et eksempel er Martine Myrups håndfarvede genbrugslinned, som er transformeret til en serie væghængte værker med applicerede palmemotiver. 5000 kr. pr. panel, Martine Myrup.

Pernille Holm er en af Danmarks dygtigste tekstildesignere. Hun har skabt stoffer til eksklusiv haute couture, til teatre og store indretningsopgaver. Hendes håndtrykte devoré-gardin koster 1100 kr. pr. m. Mønstrets højde afpasses individuelt. Pernille Holm Studio.

Plisségardiner kan tilpasses alle vinduesfaconer og indstilles, så gardinet kun dækker et udsnit af vinduet. 'Lune Collection' plissé top down/bottom up, dessin 8654 fås i flere farver og størrelser. Fra 1463 kr., Garant.

'Silhouette' fra Luxaflex med bøde stoflameller og screenvæv, der dæmper solens stråler. Luxaflex.

'Sparkling', designet af Aggebo & Henriksen. 485 kr. pr. m., Kvadrat.

Finske Woodnotes er i særklasse, når det gælder skandinavisk enkelhed – også når det drejer sig om gardiner og solafskærmning. Her er det Ritva Puotilas håndknyttede 'Veil'-gardin i 100 % papirgarn. Paustian.

Et superenkelt rullegardin fra Woodnotes i 100 % papirgarn. Priseksempel: 100 x 200 cm, 4688 kr. hos Paustian.