Eftersyn på Bruun Rasmussen. I forgrunden Finn Juhls Høvdingestol, der er en af de stole, der i original stand i dag kan opnå en pris på omkring en million kroner på auktion.

Brugte designermøbler: Tjen formuer på auktion som køber - ikke som sælger

Det er sjældent sælger får jackpot på auktion. Derimod kan du som køber spare store summer ved at købe designermøbler på auktion i stedet for fra ny. Se her, hvor meget du kan spare.

Bliv rig på designermøbler på auktion

Hvem vil ikke gerne blive rig på en auktion? Det kunne jo være, man ligger inde med et godt slidt brugt møbel, der viser sig at være en Finn Juhl sofa eller en Peter Moos taburet. Det tester man så lige på en auktion og - BANG! Pludselig har man et hammerslag tæt på millionen.

Den slags sker, men det er yderst sjældent, at brugte designmøbler skaber sensation. Det betror afdelingsleder og vurderingssagkyndig Peter Kjelgaard fra Bruun Rasmussen Kunstauktioner bobedre.dk i dette interview.

Peter Kjelgaard peger derimod på en anden guldgrube ved designmøbler på auktion: muligheden for at spare store summer ved at købe designmøbler fra dansk møbelarkitekturs guldalder til en pris, der er langt lavere end nyprisen.

Et stort antal af designklassikerne er nemlig som bekendt stadig i produktion. Denne pris vil dog i langt de fleste tilfælde overstige hammerslagsprisen + renoveringen af møblet.

Det rette mindset til auktioner

Det kan ikke undre, at en auktionsmand som Peter Kjelgaard peger på det lukrative i at købe brugte designmøbler på auktion. Så selvfølgelig skal man have det filter på, når man fordøjer hans anbefalinger. En lille privat søgning af auktionspriserne på brugte designermøbler sammmelignet med nypriserne vil dog afsløre en dramatisk forskel i prisen på ny og gammel. Det kan vi godt skrive under på. Men prøv selv.

Vil du blive en vinder på auktion, så er her nogle af Peter Kjelgaard fingerspidsregler for, hvilket mindset man skal have, hvis man vil have succes med brugte designermøbler på auktion.

Frederik og Jesper Bruun Rasmussen besigtiger Peder Moos-taburet
© Bruun Rasmussen

Ekspertens kyniske vurdering

Når man spørger Peter Kjelgaard om, hvad der er værdi i at sælge for tiden, starter han et andet sted. Nemlig med at forklare, hvad det helt overordnet vil sige at være en vurderingsekspert i et auktionshus.

  • "Det, der er vores primære opgave, er at sætte en værdi på principielt alt, der kan sælges, og der er vi ret kyniske. Vi vurderer tingene til, hvad folk faktisk vil betale for det, når alt snak er sorteret fra, og når alle tanker om, hvor meget den har kostet som ny, også er sorteret fra."

  • "Så at købe og sælge på auktion, det er et meget kontant og ærligt marked, hvor alle illusioner bliver fjernet fra det, man køber. Det skal forstås i den forstand, at det, der er efterspørgsel efter, det kan du få en god pris for. Det, der ikke er efterspørgsel efter, det kan derimod - uagtet af hvad det har kostet som ny - principielt koste NUL!"

  • "Det kan nogle gange være svært at forstå for nogle folk, når de kommer med noget, de har købt i midten af 90’erne til langt over 100.000 kroner. Så siger jeg: ja, det kan I få 2.000 kroner. Så tror de i nogle tilfælde, at jeg må være gal. Men problemet er, at det er jeg ikke. Jeg er bare den eneste der tør sige sandheden. “

Designermøbler i den absolutte topklasse. På billedet møbler af blandet andet Finn Juhl, Vilhelm Lauritzen, Vilhelm Wohlert og Peder Moos.
© Bruun Rasmussen

Mindstepris for designermøbler på auktion?

Bruun Rasmussen Auktionshus er uden sammenligning den største spiller på auktionsmarkedet I Danmark. Det er herfra man i medierne oftest hører historier om designermøbler, der er gået til svimlende summer. Dette er dog undtagelsen.

De fleste møbler bliver hos Bruun Rasmussen solgt på netauktioner til en langt mere beskeden pris. Men til hvor lille en pris kan man egentlig sælge møbler på Bruun Rasmussen?

  • "Vi sælger principielt alt. hvad der kan sælges, og det er uden noget smagsbarometer." fortæller Peter Kjelgaard. "Vi har mange ting, som står til nogle ganske få tusinde kroner, selvom man kan se, at det har været meget dyrt fra ny."

  • "Vi sælger principielt alt, der kan give et hammerslag på ned til 3-4000 kroner. Det vil dog sige: hvis man har en skænk med dækkeskab og 24 stole, så siger vi nok pænt nej tak. Men har man en pæn lille stol eller et lille sidebord, som måske kan give en 2-3000 kroner, så kan det godt være, vi tager det."

Frederik Bruun Rasmussen fører hammeren over Peder Moos taburet. Den endte med at blive solgt for 860.000 kroner.
© Bruun Rasmussen

Tommelfingerregler for priser på designermøbler

Det helt store fokusområde i dag er danske designikoner fra og med 1930erne og i særdeleshed fra 50’erne og 60’erne. Mange af den slags møbler er i dag i produktion, og de bliver derfor også forhandlet fra ny af. Alligevel er auktionspriser for designikonerne ofte mere moderate. Peter Kjelgaard beskriver her de forskellige prislejer.

  • "Man kan sige som grov tommelfingerregel: hvis man har et nyere brugt møbel i meget god stand, som man principielt kan gå ud og købe i mange forretninger, og som i parentes bemærket er meget eftertragtet, så vil det typisk få et hammerslag, der ligger et sted omkring 25-30 procent af nyprisen. Det er ofte en stor mundfuld for nogle, som har købt det i dyre domme eller som investering."

  • "Der er nogle ganske få undtagelser, hvor auktionsprisen kommer op i halvdelen af nyprisen, men det er absolut meget usædvanligt."

Nyere designmøbler går til 10 % af nyprisen

  • "Har man så at gøre med nyere designmøbler: noget, der måske er lavet i sluthalvfemserne, så må man ofte se i øjnene, at det er mindre end 10 procent af nyprisen, man vil få for det, når man skal sælge det på auktion. Fordi man kan sige, at der ikke er noget, der er så lidt eftertragtet som det, der var eftertragtet i går. Det er lidt som et brugtvognsmarked: De allerfleste møbler falder markant i værdi fra det øjeblik, de bliver købt."

Priser for 3 typer af designermøbler på auktion

Peter Kjeldgaard kalder selv det mindset, som passer til auktionsmarkedet for designmøbler for snusfornuftigt. I den ånd er her helt skematisk en kort opsummering af prislejet for de 3 forskellige typer designermøbler på auktion, som Peter Kjeldgaard opererer med.

  1. Nyere og mindre eftertragtelsesværdige møbler: 10 procent af nyprisen på auktion
  2. Nyere eftertragtede designermøbler, der stadig kan købes fra ny: 25-30 % af nyprisen på auktion
  3. Særlige og usædvanlige brugte designermøbler kan undertiden opnå en pris på 50 % af nyprisen
Tre designermøbler på auktion af den mest eftertragtede type: Jonas Bohlin "Concrete Chair". Finn Juhl "Høvdingestol". Alvar Aalto "Paimio".
© Bruun Rasmussen

De vilde undtagelser på auktioner

Der er selvfølgelig nogle enkelte brugte designermøbler, der kan gå igennem loftet. Det er dog ifølge Peter Kjelgaard bestemt noget, der hører til undtagelserne.

  • "Det, vi alle taler om, og som er sjovt at snakke om, det er de få designermøbler, der af en eller anden årsag kan opnå priser, udover hvad de vil koste fra ny. Den del af markedet fylder meget i bevidstheden hos folk og i medierne, men reelt er det et lille marked. Det er undtagelserne."

  • "Det, som man her går efter, er møbler, der er tegnet af en kendt arkitekt; som er refereret i bøger om dansk møbelkunst; og som er fremstillet af den oprindelige producent, der lavede dem. Samtidig skal de være i perfekt stand."

Køb førsteudgaven af designermøblerne

  • "Er det en Wegner The Chair, så får du en markant højere pris, hvis du har et gammel eksemplar fra 50erne, som er lavet af den oprindelige snedkermester, Johannes Hansen, end hvis du har en ny, fuldstændig fantastisk snedkerlavet stol, som er lavet engang i halvfemserne af PPMøbler."

  • "Den gamle vil som investering være langt bedre, og som investering kan det også være et fornuftigt valg. Det er lidt lige som med bøger: man køber ikke modellen, man køber historien og autencitet - man køber førsteudgaven af noget," fastslår Peter Kjeldgaard.

Hvis du ikke er afskrækket af Peter Kjelgaards "kyniske" og snusfornuftige beskrivelse af klassiske designmøblers skæbne på auktioner, og måske har fået smag for at købe billige, smukke designmøbler, fordi du bare elsker dem for deres udseende og funktion - så er her en liste over danske auktionshuse, hvor du kan finde lige netop denne type møbler:

Inkarnationen af en auktionarius i den fælles danske bevidsthed, Jesper Bruun Rasmussen.
© Bruun Rasmussen

Auktionshuse med salg af designermøbler

Her er en liste over nogle af de danake auktionshuse, der handler med klassiske danske designermøbler.

Bruun Rasmussen auktioner: Danmarks største auktionshus med både netauktioner og traditionelle auktioner

Lauritz.com: Online auktionshus. 13 auktionshuse i Danmark

Auktionshuset.com: Auktionshus med adresse i Hørsholm

Holsterbro Auktioner: Mange forskellige typer auktioner

Moltke-Leth Auktioner: Auktionshus i Odense

Svendborg-auktionerne:Auktionshus i Svendborg

Everclassic: Blandt andet online auktionshus

Bukowski: Svensk auktionshus, der også stor interesse for klassiske designermøbler af dansk og anden skandinavisk oprindelse.