
Bordskik: Lær at opføre dig ordentligt til middagsselskaber
Vi danskere halter efter på etiketten. Vi glemmer de mest basale manerer både som gæster og værter. Her er en række lussinger fra høfligheds-politiet.
AfMette Nexmand
Ja, vi ved det godt. Dette er ikke 50'erne, hvor dugen skulle rulles, og mor havde blondeforklæde på, når gæsterne kom.
Men vi er måske gået for meget i den forkerte retning, når det gælder manerer. I hvert fald er der ikke mange danskere, som kender de basale regler, du kan læse om herunder. Det handler om at få andre til at hygge sig og slappe af.
Det er faktisk ganske nemt at huske: Til middagsselskaber begynder man ikke at spise, før alle har fået serveret, med mindre værten insisterer på det på grund af særlige omstændigheder.
Det er uhøfligt at hugge forretten i sig, inden sidste mand har fået den på sin tallerken.
Det er altså ikke god bordskik som gæst at have sin evige borddame, mobilen, ved sin side.
En smartphone tager altid din opmærksomhed, selvom du påstår det modsatte. Lad den være i tasken, og lad den kun være på lyd, hvis du for eksempel forventer at høre fra babysitteren.
Ganske fin illustration, som viser borddækningen i finere sammenhænge.
Alle elsker den slags funktionelle regler, for de angiver også, hvordan man sidder bedst.
Og børn vil gerne være med til at dække 'et rigtigt bord', når der kommer gæster.
Nogle mennesker har for vane at salte løs, inden de overhovedet har smagt maden. Det er meget dårlig stil og nedgør personen, der har tilberedt måltidet.
Du kan komme meget galt afsted, hvis du gør dette med spisepindene på en asiatisk restaurant. Det er et signal om at invitere de døde ...
Slå aldrig to spisepinde mod hinanden! Det kan blive anset som en meget provokerende gestus blandt asiater.