bjørn wiinblad frimærke postnord kunst
© Postnord

Bjørn Wiinblad kommer på frimærke

I anledning af 100-året for kunstneren Bjørn Wiinblad, bliver han hædret med en serie frimærker.

Maler, kunsthåndker eller designer? Det var svært at putte en etikette på multikunstneren Bjørn Wiinblad (1918–2006), som med sin genkendelige streg har dekoreret tusinder af vaser, lysestager, fade og meget mere, der har fundet vej til de danske hjem.

Wiinblad hædres med frimærke

Nu hædrer Postnord Bjørn Wiinblad med en serie frimærker, der har motiver taget fra kunstnerens mest populære univers: Frimærkerne forestiller fem velkendte motiver fra Bjørn Wiinblads univers. Bl.a. kvindeansigtet med de mandelformede øjne og den spidse næse, der går igen i mange af hans værker, samt det orientalske og overdådige udtryk, som han er inspireret af fra eventyrsamlingen 1001 Nat.

Motiverne af kvinder med stort hår er vel nok Bjørn Wiinblads mest populære.
© Postnord

Udgivelsen af frimærkerne fejres 7. januar 2018 ved et arrangement på kommunikationsmuseet ENIGMA på Trianglen i København. Her kan man bl.a. høre forfatter og designekspert Lars Hedebo Olsen fortælle om Bjørn Wiinblads liv og kunst samt høre om tilblivelsen af frimærkerne.

Bjørn Wiinblad bredte sig over mange områder – fx udsmykkede han også krydstogtskibe og restauranter.
© Postnord

– Bjørn Wiinblad har en unik placering inden for dansk design og kunsthåndværk. Hvor mange af hans samtidige kolleger stræbte efter at gøre deres udtryk så stringente og enkle som muligt, gik Wiinblad den stik modsatte retning. Han kunne slet ikke stoppe, når han først gik i gang med at dekorere et stykke keramik eller tegne en plakat. Hvert et felt skulle fyldes med små figurer, blomster og kruseduller, fortæller Lars Hedebo Olsen, der har skrevet en bog om Bjørn Wiinblad.

De fleste vil umiddelbart genkende Bjørn Wiinblads motiver på frimærke-serien.
© Postnord

Frimærkerne udkommer 2. januar og vil kunne købes i PostNords netbutik, i PostNords app og på udvalgte posthuse. De udkommer i værdien 9 kr., der kan bruges til at sende en hilsen som almindeligt brev.

De sort-hvide motiver lå Bjørn Wiinblads hjerte nær.
© Postnord
Et af Bjørn Wiinblads mere farverige værker.
© Postnord