© AEG

3 fejl du begår i garderoben

Hvor mange af disse vaner har du? Det er faktisk ret nemt at få en overskuelig, funktionel og bæredygtig garderobe med tøj, der holder sig smukt i lang tid.

I gennemsnit bruger du kun dit tøj fire gange - derefter bliver det hængt ind bagerst i garderoben og glemt. De fleste af os vasker også stadig på samme måde, som vi gjorde i 60'erne.

Men teknologien har udviklet sig og gjort det nemt at undgå de helt typiske fejl, vi alle begår i garderoben.

1. Du køber for meget nyt tøj

Vi køber nyt tøj som aldrig før – det betyder, at den globale tøjindustri er mere end fordoblet siden år 2000. Alligevel bliver 80 procent af tøjet i vores garderobe kun brugt få gange og derefter hængt ind bagerst i skabet. Du kan let undgå et klædeskab, der bugner af ubrugt tøj ved at tænke mere bæredygtigt. Køb i stedet mindre tøj og gå efter naturlige materialer som uld, bomuld og silke i god kvalitet. Så får du en garderobe med kvalitetstøj, som holder i lang tid.

2. Du vasker for meget og for varmt

Vi har en tendens til at vaske vores tøj alt for ofte, og det betyder, at tøjet bliver hurtigere slidt, og at vi samtidig belaster miljøet unødigt. Find derfor en vaskemaskine, der har specielle programmer, der gør det muligt for dig at vaske rent ved lavere temperaturer, og som kan vaske selv sarte materialer som uld og silke.

3. Du smider for hurtigt ud

I "gamle dage" reparerede vi vores tøj, hvis en syning gik op eller en knap faldt af. I dag har vi en tendens til at smide tøjet direkte i skraldespanden. Mere end 1 million tons tekstiler bliver smidt ud hvert år på verdensplan, og det er hverken godt for miljøet eller privatøkonomien. Få derfor dit yndlingstøj repareret hos en skrædder, giv det videre til en ven eller giv det væk til genbrug.

© Jonas Jacobsson

Nu er det nemt at passe på dit tøj

AEG har netop lanceret kampagnen #FashionWash, der opfordrer os til at tænke os om, når vi vasker og købe mindre tøj.

Med maskinerne fra AEG 8000 serien er det muligt at vaske og tørre selv det mest delikate tøj i silke, uld, tweed og blonder i maskinen. Dermed er håndvask og rens endelig fortid, og du kan let selv passe på tøjet, så det holder længere. Det gør både stor forskel for miljøet – og for dig selv.

Vaskemaskinen damper dine skjorter, vasker din uldfrakke og sørger for, at dit silketøj bevarer elasticiteten og farverne. Takket være ÖKOMix-teknologien bliver dit tøj vasket i dybden selv ved lave temperaturer og korte vaskeprogrammer.

Tørretumbleren tørrer din uldtrøje, uden at den krymper eller bliver slidt, og dine skjorter bliver mindre krøllede, end hvis du hænger dem til tørre. AbsoluteCare®-systemet tilpasser programmet, så tromlebevægelse og temperatur passer nøjagtigt til tøjet.

Læs alt om eksperimentet og maskinerne fra AEG på Aeg.dk/carelabelproject