Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

I hvilken retning skal gulvet ligge?

Ejerne og gulvlæggerne er uenige om, hvilken retning trægulvet skal lægges. Nu spørger de arkitekten til råds.

Hej Lone,

Vi skal have lagt nyt gulv i det meste af vores hus, nærmere bestemt entré samt vores køkkenalrum / stue, der hænger sammen.

Gulvfolkene mener desværre det modsatte af os, når vi snakker lægning, så nu spørger vi dig, hvad der vil være mest korrekt.

Det eksisterende parketgulv bliver limet og ordnet, så det nye egeparket lægges ovenpå.

Jeg synes det vil være flot at understrege længden i rummet, svarende til spisebordets placering mens gulvmanden mener at det virker mest naturligt den anden vej.

Da gulvet limes på skal vi ikke tage hensyn til bjælkelagets retning men kun hvad der bliver pænest.

Hvad mener du?

VH Maria

Kære Maria,

Jeg er mest tilbøjelig til at give gulvmanden ret.

På de to tegninger har jeg kun markeret gulvets retning.

De enkle streger får det til at ligne brede planker hvor et parketgulv, som jeres nye, jo består af flere og tyndere stave, så det skal du lige have med i overvejelserne.

De tyndere stave er heller ikke så lange, så det færdige gulv vil være mindre tydeligt i liggeretningen.

På tegningen A som viser hans og min foretrukne, kan du se gulvets retning, der kun ”bider” længden over lige der, hvor jeres spisebord står, altså på det mindste stykke gulv i hele rummet.

Til gengæld løber gulvet ubrudt igennem på begge sider fra entreen og hen imod lyset fra jeres store vinduer, hvilket er med til at gøre gulvfladen og dermed også rummet større og lysere.

På tegning B, hvor det ligger modsat, får du det lange forløb, som du godt kan lide, langs med facaden, men gulvets længde bliver til gengæld bidt over både i sofaafdelingen og især i køkkenet, hvor det bliver til nogle korte stumper imellem køkkenets to sider.

Hvis vi glemmer et øjeblik, at jeres gulv ligger på et støbt underlag og ikke på bærende bjælker og strør, så vil det rent bygningsmæssigt være det mest naturlige at gulvet følger husets længde, da bjælkerne jo altid lægges på tværs af husets længderetning, og efterfølgende lægges gulvet så på tværs af bjælkerne, - altså i retningen som på tegning A.

Bedste hilsener Lone

© Lone Barslund – A

© Lone Barslund – B

Relaterede Artikler