Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

Hvordan sætter man vægge op lejligheden uden at miste alt dagslys?

En familie på fire er interesseret i at give teenagedrengene hver sit værelse. Men hvordan kan det bedst løses, når man mangler et værelse? Arkitekten kommer med sine råd til ombygning.

Kære Lone,

Vi bor i en skøn lejlighed midt på Nørrebro i København. Men nu har vores drenge på 12 og 8 år sat ‘mit eget værelse’ på deres ønskeseddel. Vi bor på 120 m2, så plads er der egentlig nok af. Men planløsningen halter.

Der er bare et værelse for lidt. Så vi håber, du kan give os lidt inspiration til, hvordan vi bedst indretter os eller bygger om, så vi får det ekstra værelse.

Når løsningen ikke er helt lige for skyldes det, at vi primært får lys ind i lejligheden fra Blågårdsgade, hvor stuen med to sæt vinduer også er. Så ved at gøre den til to teenageværelser er vi nervøse for om resten af lejligheden bliver for mørk. Dog får vi en altan indenfor det næste år eller to i spisestuen ved vinduet i hjørnet mod gården.

Men det er endnu ikke endeligt godkendt. Vi har gjort os en række ideer om vægge kan sættes op eller rives ned, så vi er friske på det meste, men vi mangler et sæt øjne og nogen gode erfaringer der kan pege på en løsning der giver en god helhedsfornemmelse i lejligheden.

Lidt fakta:

  • Lejligheden er 120 m2 og er pt. 4 værelser, et køkken og et badeværelse.
  • Ligger på Blågårdsgade med to værelser vendt mod gaden og et værelse og et gennemgangsrum/spisestue samt køkken og toilet ligger mod gården i en vinkel.
  • Det er en gammel herskabslejlighed med stuk og svensk kakkel oven i stuen. Der er 3-4 meter til loftet så det er rigtig god højde på.

Vi håber du har lyst til at hjælpe os godt i gang med inspiration til en løsning.

Med venlig hilsen Rikke

Kære Rikke,

Umiddelbart tænkte jeg at der godt kunne blive tilstrækkelig med plads i jeres store spisestue til både spisebord og sofahygge, så de andre tre værelser blev indrettet til soveværelser.
Men. Jeg synes ikke at pladsen bliver brugt fornuftigt på den måde.

Ved i stedet at opdele den store stue til to små værelser til drengene, (som du foreslår), så får I mulighed for at få rigtig god fælles plads i spisestue og stue mod gården, som I alle fire kan drage fordel af, så det synes jeg er den bedste løsning indtil videre.

Jeg er opmærksom på at den fine svenske kakkelovn derved lander i et drengeværelse, hvor den tager plads op og ikke kan bruges, men I kan jo overveje at få den vendt i forhold til skorstenen og få den flyttet om i den store spisestue. Ved en senere tilbageførsel af stue mod gaden, vil det stadig være fint med ovnen i spisestuen.

Din bekymring vedrørende manglende dagslys mod gården ville jeg løse ved at åbne imellem spisestue og sofastuen, så I får lyset derfra ind i spisestuen.

En bred åbning ødelægger ikke stukken i nogen af rummene, og hullet i gulvet lukkes nemt med et gulvbræt magen til gulvene.

Den nye væg der opdeler stuen til de to værelser skal placeres midt i rummet med et lille knæk ind mod entrévæggen, så der kan sættes dør i ind til stuen.

Fløjdørene imellem det andet værelse og jeres soveværelse lukkes med en midlertidig konstruktion med lægter, isolering og MDF plader, så døre og karme står uskadt inde bagved. På samme vis skal den nye væg også tilpasses stukkaturen i loftet, så den er hel og fin, den dag I tager væggen ned igen.

Mange hilsner,
Lone

© Lone Barslund - FØR

© Lone Barslund - EFTER

Håndplukket til dig