DIY-gids klassieke stijl
© STYLING: RIKKE GRAFF JUEL FOTO: CHRISTINA KAYSER O.

Her er vores DIY-guide til en herskabelig stil

Den herskabelige stil behøver ikke at være dyr og uopnåelig. Her er fem DIY-projekter, som er lige til at kaste sig over.

Det herskabelige hjem

Den herskabelige stil er med sin elegance, detaljerighed og historiske referencer noget, der drager de flestes øjne. Og den har da også vundet indpas i danskernes hjem over de seneste år, hvor flere er begyndt at nyfortolke den ellers klassiske stil og kaste sig ud i hjemmegjorte projekter med herskabelige referencer.

I dag er den herskapelig stil ikke forbeholdt store, mondæne lejligheder på Frederiksberg, men kan ganske enkelt findes i ethvert hjem. Nedenfor guider vi dig til en række relativt nemme og billige DIY-projekter, som med garanti vil skrue op for den herskabelige stemning i dit hjem.

Hjemmelavede høje paneler

Der skal ikke mere til end nogle paneler, lister, MDF-plader og det rette værktøj, så har du mere eller mindre det, du skal bruge for at kunne lave de klassiske, høje paneler, som vi kender dem fra herskabslejligheder og -villaer.

Panelerne er med til at give ethvert rum dybde, og de skaber samtidig en smuk effekt, som giver rummet blikfang. Du kan vælge at male panelerne samme farve som den øvrige del af væggen eller lade dem stå endnu mere frem ved at male dem en anden farve end væggen.

Den obligatoriske stuk

Hvem elsker ikke en smuk stuk? Det fungerer som den fineste, diskrete men samtidig iøjnefaldende detalje og kan give ethvert rum charme. Ligesom det er tilfældet for de høje paneler, findes stukken i alverdens afskygninger og med en meget forskellig detaljegrad.

Med stukken har du mulighed for at tilføre et personlige præg til dit hjem, og det er en nem måde at fremhæve den klassiske, herskabelige stil på.

Hvis du vil gøre det nemt for dig selv, kan du købe stuk lavet af flamingo. Det er nemt at have med at gøre og lige til et DIY-projekt, og så ligner det utrolig godt den klassiske gipsstuk. Stukken males over med almindelig vægmaling, efter de er sat op og voila - et skridt tættere på herskabsdrømmen.

Gem radiatoren væk og skru op for den herskabelige stil

Den er både praktisk og smuk, og så emmer den af herskabelig stil. Det er selvfølgelig radiatorskjuleren, vi snakker om. Også disse fås i et væld af varianter - nogle mere herskabelige end andre.

Hvis du ønsker at skrue helt op for den herskabelige stil, er den hvide radiatorskjuler med flotte udskæringer og et fint, mønstret metalnet et sikkert valg.

Der findes masser af gode og overskuelige guides til hjemmelavede radiatorskjulere på nettet, hvor du har rig mulighed for at give radiatorskjuleren dit helt eget præg, men de fås også færdigproducerede flere steder, hvis man er til den nemme løsning.

Gennemfør den herskabelige stil med en hjemmelavet reol

Et lidt mere omfattende projekt må være en hjemmelavet reol – her kræver det, at du har hænderne skruet rigtigt på eller om ikke andet er lærenem. Det er dog ikke umuligt, og der er masser af hjælp at hente på nettet.

En hjemmelavet reol kan tilpasses præcis det rum, den skal stå i, og på den måde nærmest fremstå indbygget og som et helt naturligt element i rummet. Det er en virkelig elegant måde at snige smart opbevaring ind i hjemmet på, og så giver den med de ofte mange åbne hylder mulighed for, at du kan udstille dine yndlingsting.

Giv reolen et personligt præg med en fin farve eller nogle finurlige udskæringer, så den også er med til at understrege dig og din personlige stil, samtidig med at den naturligvis emmer af herskabelighed.

Gardiner fra gulv til loft

Med gardiner kan du på en nem og diskret måde snige nogle farvestrejf ind i din indretning. Du kan også holde gardinerne i enkle, lyse toner, hvis du ønsker et mere klassisk og roligt udtryk.

Gardiner er med til at bløde udtrykket i dit hjem op, de bidrager til en bedre akustik, og så er de naturligvis praktiske, når solen står ind ad vinduerne.

Når dine gardiner går fra gulv til loft er de derudover med til at understrege rummets højde - og netop højt til loftet er et klassisk element i den herskabelige indretningsstil.

LÆS OGSÅ