Guide: Sådan skaber du stemninger i dit hjem med farver

Med farver kan du skabe alle stemninger i din indretning. Hyggelig hule, feminin oase eller eksklusiv hotelstil. Her får du fem steps til at fremtrylle præcis dén stemning, du drømmer om i dit hjem.

Der er mange knapper, du kan skrue på, når du skaber din indretning og den stemning, som du gerne vil bo med. Din boligs udseende og hjemmets rammer er naturligvis basen, og et andet stort element, der afgør indretningen, er som regel møblerne. Men en knap, som mange ofte tildeler for lidt opmærksomhed, er farverne, for farver taler til vores følelser, og ofte kan du med gennemtænkt brug af farver skabe præcis den stemning, du drømmer om i dit hjem.

Vi har samlet fem punkter, som du kan gå igennem, hvis du gerne vil ramme plet med en stemning i dit hjem.

1. Vælg klassiske og tidløse møbler

Du når langt ved at vælge klassikere til dit møblement. Et klassisk og tidløst møbel kan indgå i langt de fleste stilarter og stemninger, du skulle ønske dig at skabe, fordi deres formsprog er gennemtænkt og ikke råber for højt. De rene linjer i klassisk design sørger for harmoni og skaber en god bund til at lege mere med farver i dit hjem.

2. Overvej, hvilken stemning du føler dig tilpas i

Det næste skridt til at skabe en bestemt stemning i dit hjem er at overveje grundigt, hvad du kan lide. Og overvej det til hvert enkelt rum. Hvad skal en stue for eksempel kunne for dig? Hvis det er et rum, hvor du skal finde ro og lade op, så kan du skabe en stemning med bløde farver og en harmonisk palette af nuancer. Hvis det er et rum med mere liv – for eksempel en spisestue – kan du måske skrue mere op for farverne. Du kan i denne fase gå på udkig efter stilarter på Pinterest, i møbelbutikker og lignende, ligesom du kan finde inspiration, hvis du er på hotel, besøg ved veninder og lignende.

Du kan prøve at sætte nogle ord på den stemning, du gerne vil skabe, for at blive skarpere på stemningen. Er dine ord for eksempel 'naturlig' og 'hule-agtig', så kan du tænke i farver som grøn, grå og brun, der findes i naturen og ikke lyser for meget op, og ikke bruge for eksempel skarpe neonfarver. Hvis du er helt vild med den eksklusive hotelstemning, der er ret populær for tiden, så rammes den nemmest med rolige, dæmpede farver som for eksempel brun, rosa og beige. Er du mere ude i en stemning, der rimer på 'livsglæde' og 'energi', så kan du med fordel skrue mere op for farverne med en skarp gul eller rød som farvevalg.

Du kan skabe en stemning i et rum med gennemtænkte valg af farver. På billedet her skaber den lyse farve på væggen sammen med de ler-farvede Syverstole fra Fritz Hansen en meget rolig, naturlig og dæmpet stemning. Naturen understreges med en smuk buket på bordet og det grønne gulvtæppe.

3. Tænk i farvepaletter

Hvis du gerne vil indrette med farver, men samtidig gerne vil undgå, at der går ren farvelade i den og have et harmonisk, stilrent udtryk, så skal du tænke over den farvepalette, du bruger i de enkelte rum. Du kan med stor fordel vælge tre farver ud, som du godt kan lide, og som kan hjælpe dig med at skabe den stemning, du gerne vil opnå. For at opnå det harmoniske udtryk skal det være tre farver, der komplimenterer hinanden, men gerne hvor én af farverne giver lidt modspil og kontrast.

På billedet herover kan du se, at de to farver på væg og stol er i samme farvepalette og komplimenterer hinanden, mens den sorte bordplade går ind og skaber lidt spænding i udtrykket.

4. Brug farverne rigtigt

Når du har fundet dine tre farver, så skal du have styr på deres rollefordeling i din indretning. Hvilken af farverne skal være din “base”, hvilken skal være “sekundær”, og hvilken skal være din “kontrast”. Rollen er vigtig for at vide, hvor meget du skal bruge den enkelte farve i indretningen, for basen bør udgøre cirka 60 procent i rummet, sekundærfarven cirka 30 procent og kontrastfarven cirka 10 procent.
Typisk kan man bruge base-farven til vægge og/eller gulve, mens sekundærfarven kan bruges til større møbler som sofa, stole og måske gardiner. Kontrastfarven er til nipset, og den sørger for de små og spændende splashes i din indretning, der får det hele til at leve.

Det kræver mod at bruge farver, men resultatet er en helt speciel stemning, som du ikke kan skabe bare ved valg af møbler og accessories. Her er de rosa Syverstole fra Fritz Hansen sat modigt sammen med en orange-gul væg, og sammen giver hele indretningen en fin, feminin og indbydende stemning.

Arne Jacobsens ikoniske Syverstol fås nu i 16 nye farver. Farverne i paletten komplimenterer hinanden og det ikoniske design på smukkeste vis, og giver mulighed for uendelige kombinationsmuligheder med subtil varme og harmoni.