© iStock

For mange af disse skadedyr i din bolig er et dårligt tegn - men på hvad?

Har du mange sølvfisk, bænkebidere, bananfluer eller edderkopper i dit hjem? Så er der muligvis noget ravruskende galt i din bolig.

De skumle "indikatorarter"

Det kribler og krabler rundt omkring i huset. Det kan i sig selv være irriterende nok og ikke så lidt klamt, når det er de samme småkryb, der dukker op allevegne.

Når man lige har rystet den værste gysen af sig, så er det måske på tide med lidt eftertænksomhed. For hvorfor er der pludselig så mange edderkopper, bænkebidere, sølvfisk eller bananfluer i din bolig?

Disse kryb er nemlig også dine venner - og faktisk til tider mere nyttedyr end skadedyr. Alle disse arter kan nemlig også kaldes for indikatorarter. De er en indikator for, at der er noget galt i din bolig. Se her, hvad fire særlige arter er et tegn på.

Indikatorart - bænkebider
© iStock

1. Bænkebideren - det lille kredsdyr

Bænkebidere kaldes måske i skyndingen for et insekt, men i virkeligeheden er bænkebidderen et krebsdyr udstyret med gæller.

Hvis du har mange af dette krebsdyr i din bolig, så er det et tegn på for stor fugt og en indikator på, at skimmelsvamp muligvis er ved få fat et sted i dit hus.

Uden for huset hjælper bænkebidere med at nedbryde organisk materiale i naturen. Inde i huset lever de af henfaldende grøntsager, frugter og lignende.

Den mest sunde måde at skaffe sig af med bænkebidere er ved at fjerne fugten fra din bolig. Skal det gå hurtigere, kan du også pudre deres tilholdssteder med insektpuder, der indeholder en gift, som er virksom mod bænkebidere.

Læs også: Sådan slipper du af med bænkebiderne i dit hus

Edderkop - indikatorart.
© iStock

2. Edderkopper er ikke insekter

Det kan være svært at omslutte de lumske edderkopper med den store kærlighed. Ikke mindst hvis man lider af en galoperende araknofobi - angst for edderkopper.

Måske fjerner det lidt af dæmonien fra edderkopperne, hvis man ved, at edderkopper faktisk ikke er insekter, men "spindlere" og som sådan i famlie med mider og skorpioner. Hjalp det?

Edderkoppeår

Hvis der et år hænger edderkopper - med eller uden dødningehoveder på ryggen - på ethvert gadehjørne i dit hus, så er det nødvendigvis ikke din bolig, der er noget i vejen med. Nogle år er bare edderkoppeår, hvor levevilkårerne har været ideele for spindlerne i dit hood.

Mange edderkopper er dog som regel en indikator for, at der er lidt for mange revner og sprækker i dit hus. Hvis det er et gammelt hus, du bebor, så kan det svært at nå til bunds i problemet. Hvis huset er af nyere dato, så vil du sandsynligvis hurtigere kunne få overblik over, hvor både edderkopperne og de insekter, de lever af, kommer ind - for derefter at stoppe hullerne.

Vertikal støvsugning

Vil du af med dine edderkopper, så er støvsugeren din ven. Støvsug hele hytten både vertikalt og horisontalt - og henover lofterne. Gør det på en tom støvsugerpose, så suget er maksimalt.

Forsøg også at få styr på dit rod, så der er ikke er alt for mange gemmesteder for, hvor edderkoppen kan sætte sit spind op og ligge på lur.

De vanlige insektmidler er i øvrigt sjældent særligt effektive over for edderkopper. Det skyldes dels, at edderkopper ikke er insekter, og at de derfor har en anden adfærd end disse. Mange insektmidler virker ved at insekterne trækker deres kroppe igennem giften. Det nytter ikke rigtig på edderkopper. De ligger bare oppe i hængekøjen og venter på gevinst.

Se også: mød de syv edderkopper, der bor i dit hus.

Bananflue - indikatorart
© iStock

3. Bekæmpelse af bananfluer

Bananfluer er dødirriterende, når de svirrer rundt i køkkenet. De er dog ikke i sig selv skadelige. De bærer ikke rundt på smitte som flåter. De er frem for alt bare en indikator for, at hygiejnen ikke er god nok i dit køkken.

Det er nemlig som regel i køkkenet, de holder til, og i allerstørst antal sidst på sommeren. Deres livret er gærende og rådnende frugt og grøntsager samt andre madrester og sjatter.

Bananfluetips

Når bananfluen har været så venlig at være oppe og markere, at der er "something rotten in your kitchen", så er det bare om at tage affære. Heldigvis findes der mange effektive midler mod bananfluer i handlen. Ligeså let er det dog at lave sine egne fælder til bananfluerne.

Find flere tips til bekæmpelse af bananfluen på idenyt.dk.

Indikatorart - sølvfisk
© iStock

4. Den sæbespisende sølvfisk

Surprise! Sølvfisk er faktisk et insekt i modsætning til både edderkoppen og bænkebideren. Sølvfisken deler adfærd med bænkebidderen. Den foretrækker også fugtige steder.

Finder du en sølvfisk i dit badeværelse, er der i første omgang ingen grund til at gå i Terminator-mode. Findes du dem i større antal i køkkenet eller andre steder i din bolig, så kan det være en indikator på, at der er et fugtproblem i din bolig, og så er er grund til at tage affære. Du kan for eksempel starte med at sørge for lidt mere gennemtræk i huset. Bare 5-10 minutter i ny og næ. Så begynder sølvfisken at drømme sig væk til mere lune og fugtige omgivelser.

En grundig gang rengøring og støvsugning er også effektiv mod sølvfisk. Undgå dog for meget gulvvask. Sølvfisk trives i fugt, og sæbe er tilfældigvis også en del af sølvfiskens kostplan. Derfor kan du til tider opleve stor trængsel af sølvfisk ved sæbekammeret i din vaskemaskine. De spiser nemlig gladeligt af vaskepulveret.

Læs mere om sølvfisken og om, hvordan du bekæmper den på idényt.dk