Familie på 5 ønsker lejlighed - i stedet for kludetæppe

Med tre små børn i alderen 0-5 år kan indretningen af en 128 kvadratmeter bolig godt gå op i hat og briller. BO BEDREs indretningsekspert hjælper familien med en fremtidssikret løsning.

Kære Lone,

Vi er en familie på 5, der bor i en sammenlagt lejlighed på 128 kvm.
Planløsningen er ikke helt optimal, og vi søger derfor gode råd til, hvordan vi kan bygge om.

Vi er som udgangspunkt glade for den nuværende mulighed for at kunne tilgå værelserne fra flere sider og tænker, at en lang fordelingsgang vil gøre det lidt stift. Vores børn er i alderen 0-5 år, så vi regner med, at de kan dele værelse(r) i mange år endnu.
De fylder dog allerede en del, så vi vil gerne give dem så meget plads som muligt at boltre sig på - men bevare et soveværelse og separat kontor til de voksne.

Læs også: Hvordan indretter vi en legekrog i stuen?

Vi kunne godt tænke os at udnytte den lille fordelingsgang foran badeværelset (den gamle entre) bedre, evt. til kontor, og vi har snakket om at nedlægge det lille toilet ved siden af badeværelset for at få mere opbevaringsplads.
På sigt vil det selvfølgelig være rart, hvis der blev mulighed for at inddele i flere værelser til børnene, men da der jo er et begrænset antal vinduer, synes det umuligt?

Mange hilsner, Ulla

Hej Ulla,

Belært af egen erfaring ville jeg holde fast i at have et separat toilet, da det frigiver en masse aktivitet i badeværelset, hvor man jo kan være flere af gangen til badning, tandbørstning osv.
I kan jo overveje at beholde toilettet ved siden af køkken- alrum, så gangen i den modsatte enden kan udnyttes til den ønskede arbejdsplads med god opbevaring i det, der pt er det andet toilet.

Hvis I gerne vil have en vis adskillelse imellem toilet og alrum, kan der sagtens opsættes en ny dør, gerne med glas i fyldningerne.

Læs også: Vil det lykkes, at få den store stue til at hænge sammen?

Hvis I laver højskabsvæggen, som skitseret, så bliver der god plads et lukket skab mod entreen plus knager til tøjet bag den nye dør og toilettet holdes som sagt adskilt fra alrummet med en ny dør.
Mod køkkenet er der indbygget to højskabe samt plads til et højt vitrineskab på ”bagsiden” af entreens garderobeskabe.
Værelset imellem alrum og badeværelset indrettes til jeres andet fællesrum med sofa og tv mens de tre værelser på modsatte side er soveværelser. Ved at placere stuen her får I adgang til værelserne fra fællesarealet og ingen værelser bliver gennemgangsrum.

I kan overveje som vist at øge midterværelset ( og flytte en væg) så I får det mindste værelse ved siden af den nye arbejdsplads, og så er der to værelser til de tre børn, hvor aldersforskellen er så lille at de nok kan sove sammen og have fælles lege- opholdsrum i den største stue, i hvert fald til en start.

Alternativet et selvfølgelig at bevare køkkenet i den nuværende lillebitte form med fælles stue og spis ved siden af, hvilket vil frigive et værelse til jer, men med tre børn er det svært at have så lidt fælles plads.