Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

Familie overvejer at indrette loft-etage til beboelse

Men kan det overhovedet lade sig gøre? Her fortæller arkitekten, hvad de skal være opmærksomme på.

Hej Lone,

Vi mangler plads til familien og overvejer derfor at indrette loft-etagen på vores hus.

Taget er et almindeligt sadeltag med ca. 45 graders hældning men med valmede gavle, så der altså er alle fire tagflader, der er skrå.

Vi er i tvivl om, om der overhovedet kan komme brugbart areal ud af det?

Trappemuligheden er der allerede, idet en ny trappe til den nye første sal kan placeres over vores nuværende trappe til kælderen.

Vi ønsker at indrette to værelser og hvis muligt også et badeværelse.

Vh Mette og Michael

Kære Mette og Michael,

Når man indretter en uudnyttet loftetage til boligareal, så er det en regulær udvidelse af eksisterende boligareal på lige fod med en ny tilbygning, så I skal have plads i ”regnskabet” til de nye kvadratmetre i forhold til bebyggelsesprocenten.

Når I regner på det, så er reglen at det areal, der ligger indenfor 1,5 meters højde regnet fra gulv til yderside tagflade, regnes med.

I jeres tilfælde ligner det, at der kan lægges omkring 42 m2 til jeres bebyggede areal, mens selve det brugbare areal godt kan blive lidt større. I skal søge om det, da jeres BBR ændres.

Hvis I bygger skunkvæggene i 80 cm højde med ovenlys herfra og op til 210 cm højde, så bliver værelserne helt fine i størrelsen.

Jeg ville placere værelserne på samme side (mod syd-vest) overfor trappen, mens badet kan placeres til højre for trappen med afløb ned i det eksisterende bad og et lille pulterrum/ garderoberum til venstre. Husk endelig solafskærmning i de nye ovenlys, da I ellers bliver stegt!

Fællesreposet kan I for eksempel indrette med en fælles arbejdsplads og reoler, hvilket giver mere plads i værelserne.

Når I skal placere ovenlysene, så tænk på facaden og hvor det vil se naturligt ud med ”huller” i taget i forhold til facadens vinduer og døre.

Jeg har tegnet dem ind over stuernes brede vinduer, hoveddøren samt et over badeværelsesvinduet og et nyt ovenlys over den nye trappe.

Lys her vil bindeetagerne rigtig fint sammen.

Vh Lone

© Lone Barslund – Overetage, stueplan

© Lone Barslund – Overetage, loftplan

© Lone Barslund – Overetage, snit

Relaterede Artikler