© Pavegen

Fliser der høster energien fra dine fodtrin og laver elektricitet

Tænk, hvis du kunne skabe elektricitet bare ved at gå på fortovet. Det kan du, og det er fremtiden. Et engelsk firma har nemlig opfundet de smarteste fliser nogensinde.

En ny energiteknologi

Hos Pavegen har CEO og grundlægger Laurence Kemball-Cook fundet en løsning på, hvordan man skaber en ny bæredygtig energiteknologi. Han har nemlig fundet ud af, hvordan man kan udnytte energien fra fodtrin ved at opfinde en helt særlig type flise.

Fliserne består af slags kinetisk energisystem, som man før har set i bl.a. racerbiler og busser. Forskellen ligger i at systemerne i biler gør, at energien går tabt. Pavegens fliser derimod formår at opfange energien fra de skridt, som er trådt på den. Den nedadgående kraft et skridt skaber, driver et energilagrende svinghjul, som ligger inde i flisen. Den er med til at omdanne den kinetiske energi til elektrisk energi gennem elektromagnetisk induktion. Præcis ligesom med en generator - her er forskellen bare, at der ikke er en turbine med vind, vand eller kul men i stedet et svinghjul med fodspor.

Al Gore støtter projektet

Fliserne kan placeres alle steder, hvor der er gulvplads. Udviklerne hos Pavegen forestiller sig bl.a. at lufthavne, fortove og legepladser er oplagte områder, da der på sådanne steder er meget aktivitet. Idéen har fået støtte fra flere store selskaber som fx Shell og fra kendte mennesker som politiker Al Gore og rapper Akon.

© Pavegen

En ny måde at tænke energi på

Steder som Oxford Street samt fortovene foran Det Hvide Hus i Washington har allerede godkendt en bestilling på de energiskabende fliser, og det store analysefirma Tribal Planet mener, at der er en stor fremtid i vente for flisemodellen, som er kaldet V3:

"Energi har ikke før været en forbrugsvare. Selv elforsyningsselskaber er en meget abstrakt idé," siger Jeff Martin, som er tidligere executive hos Apple, til Wired Magazine. "Får mit elselskab energien fra et atomkraftværk eller en vindmøllepark eller en kulmine? Jeg har ingen idé. Det er nok en kombination af alt det."

Det er tvivlsomt, at Pavegens fliser kommer til at overgå de muligheder, som på nuværende tidspunkt ligger i sol- eller vindenergi, men det er unægteligt en helt unik måde at gøre vejene grønnere på, og det er en del af det, der gør projektet interessant.